Getergd Kampong snijdt zichzelf op ‘t Kopje onnodig in eigen vingers

De beelden net na de nederlaag tegen koploper Bloemendaal (2-1) leken op een slagveld na een verloren finale. Pepijn Luijkx en coach Alex Verga keken zwijgend voor zich uit in de dug-out. Jip Janssen zat gebogen door zijn knieën, in gedachten verzonken. De rest van het team fulmineerde hardop over de beslissingen van de scheidsrechter. Kampong had zich toch gek laten maken op ’t Kopje.

‘Het hart in de oven. De kop in de ijskast’, zo noemde international Jip Janssen (22) hoe Kampong moest hockeyen. Met het hart strijden, maar het hoofd koel houden. Met het hart strijden deed Kampong, dat met zoveel internationals op een teleurstellende vijfde plaats staat.

De eerste helft was de Utrechtse ploeg heer en meester op het veld van de landskampioen, die nog moest ontwaken uit de winterslaap. De eerste helft was volledig korenblauw gekleurd . Het had eigenlijk 0-2 of 0-3 moeten staan voor de ploeg, die hun coach Alexander Cox een wedstrijd achter het hek zagen staan, door een schorsing.

De uitbarsting van Jip Janssen na zijn 0-1 in de eerste minuut. Foto: Koen Suyk

Bloemendaal nam de touwtjes in handen in de tweede helft

Toen Kampong weigerde om de trekker echt over te halen en Bloemendaal liet ontsnappen, sloegen de stoppen onnodig door in het Utrechtse kamp. Verdediger Floris de Ridder duwde Bloemendaal-aanvaller Roel Bovendeert in de tweede helft zo zichtbaar in de rug, dat de scheidsrechter niets anders kon doen dan met twee handen richting de goal wijzen. Toen Arthur van Doren daarna met zijn backhand de 1-1 had gescoord, via de stick van Janssen, begon Kampong te klagen bij de scheidsrechter.

Verdediger Martijn Havenga kreeg daarna een logische strafcorner tegen na een overtreding op Bovendeert. Aanvoerder De Wijn was het daar niet mee eens, klaagde daarvoor weer bij de scheidsrechter en kreeg daarna de gele kaart. Die ‘kop in de ijskast’ was een leuke vondst van Kampong. De realiteit bleek weerbarstig. De temperatuur van de Utrechtse hoofden ging als vanzelf toch weer naar het kookpunt, zoals vaker dit seizoen.

De teleurstelling van Sander de Wijn over de scheidsrechter. Foto: Koen Suyk

Kampong vond dat het beter moest, na een teleurstellende eerste seizoenshelft

Het karakteristieke hoofd van Janssen wist ondanks de teleurstelling toch de juiste woorden te vinden. ‘We krijgen op zo’n domme manier een gele kaart. Ik schijt daar wel van’, was Janssen recht voor z’n raap. ‘Toch hebben we laten zien dat we terug zijn. Op de weg naar boven. Het is alleen onwijs zuur dat we geen resultaat halen. Er zijn een aantal echt grote kansen . We hadden genoeg corners. Ik kan drie keer pushen. Als ik in vorm ben maak ik er twee uit drie. Nu één uit drie.’

Kampong werd de eerste helft van het seizoen geplaagd door veel blessures, van onder andere keeper David Harte en aanvoerder Sander de Wijn. Toch werd er vanaf het begin veel verwacht van het team vol internationals, dat dit seizoen de felbegeerde jonge internationals Jonas de Geus en Terrance Pieters in de armen mocht sluiten. Op de teamtrip in Marrakech vorige week werden de koppen veelvuldig bij elkaar gestoken. ‘We hebben tegen elkaar gezegd dat het beter moest. Dan zie je dat we het Bloemendaal gewoon lastig kan maken. Maar we zijn niet meedogenloos met de kansen.’

Na een hele goede eerste helft overheerste bij een getergd Kampong toch de teleurstelling na de 2-1 nederlaag op ’t Kopje. Foto: Koen Suyk

Omdat Kampong de landskampioen liet leven, kwamen de Mussen langszij. De Utrechtse hockeyers moeten nog vol aan de bak om de play-offs te halen. Het was knap dat Kampong zelfs met tien man, vlak voor tijd, nog een strafcorner wist te versieren. Die werd alleen niet goed gestopt. De laatste kans, net voor het eindsignaal van Derck de Vilder, ging maar net naast. Zo ver was Kampong ook niet van Bloemendaal verwijderd.

Het was alleen opmerkelijk dat de landskampioen Kampong op een gegeven moment in de tang hield, terwijl dat in de eerste helft andersom was. Janssen: ‘We verloren het momentum en kregen best wel wat kansen tegen. Dan moeten we een modus vinden om het weer terug te pakken, maar dat duurde te lang. Toen lieten we niet meer zien wat we kunnen. Dan spelen we niet met bluf en bravoure en hebben we momenten dat we toch de kop verliezen. Het moet dan zakelijker.’


5 Reacties

 1. Acadlp

  Slechte journalistiek dit. Bloemendaal vooral de tweede helft veel beter. De goal van kampong kwam dan ook uit een onterechte strafcorner. Er was dan ook een dramatische arbitrage, de scheidsrechters moesten nog even uit hun winterslaap komen.

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Kampong had wel degelijk grote kansen, maar is duidelijk (nog) niet de ploeg in vorm van vorig seizoen. Ondanks de vele internationals. De laatste wedstrijd van het seizoen is tegen Rotterdam, die zou wel eens bepalend voor Play Off deelname kunnen zijn.

 2. bombaliali

  "Op de teamtrip in Marrakech vorige week werden de koppen veelvuldig bij elkaar gestoken. ‘We hebben tegen elkaar gezegd dat het beter moest." Heerlijk cliché weer

 3. floppieenteun

  Droomresultaat voor Bloemendaal. Bloemendaal heeft met nog 8 wedstrijden te gaan 14 punten voorsprong op Kampong. Dat gaat Kampong nooit meer inhalen. Ook een mooie voorsprong van 6 punten op de nummer twee. Na vandaag een grote kans dat Bloemendaal eerste gaat worden in de reguliere competitie. Verwacht wel dat Kampong, met deze selectie, uiteindelijk de play-off's en de finale van het NK gaat halen (of ze moeten in de halve finale tegen Bloemendaal spelen :-)). Bloemendaal heeft tegen Kampong in ieder geval het belangrijke thuisvoordeel. Heb verder een andere wedstrijd gezien dan de schrijver van dit artikel. Bloemendaal kwam al na 1 minuut met 0-1 achter. Je begint de wedstrijd dan eigenlijk met een achterstand en moet qua plan/speelstijl snel een en ander omgooien. Onvermijdelijk dat je, om de achterstand ongedaan te maken, meer ruimte weggeeft dan wanneer je voor staat. Gelukkig heeft Kampong daar de eerste helft niet van kunnen profiteren. Bloemendaal speelde de eerste helft verder prima tactisch hockey. Kampong was zeker geen heer en meester. Na de 0-1 ging Kampong massaal in de verdediging en loeren op de counter, weinig verrassend allemaal. In de tweede helft kwam Bloemendaal nog meer los, met twee prachtige goals en steeds beter spel tot gevolg. van Doren en Croon speelden beiden weergaloos en heersten op het middenveld. Fuchs (prachtige actie/bal op de paal), Bovendeert (goal), Brinkman, van Grimbergen en v/d Drift speelden vandaag niet hun beste wedstrijd in dienst van Bloemendaal. Hetzelfde geldt voor Kellerman bij Kampong. Heb vooral een middenveld gevecht gezien. Beide ploegen verdedigden verder ijzersterk. In de play-off's kan het weer een heel ander verhaal zijn. Met: Kellerman, Pieters, Luijkx en Lageman, is Kampong een sterker elftal, althans een elftal met meer mogelijkheden. Datzelfde geldt, in mindere mate, ook voor Bloemendaal als Wortelboer weer meespeelt.

 4. stekel

  Vele elftallen hebben geblesseerden. Dus stoppen met dat excuus. Minder afhankelijk worden van corner en wat aanvallender gaan spelen.. is voor het publiek ook leuker


Wat vind jij? Praat mee...