Gevoelige nederlaag: hdm haakt af in strijd om play-offs

Met twee nederlagen op rij is hdm uitermate zwak aan de tweede competitiehelft begonnen. Door een 1-4 nederlaag tegen Stichtsche vrijdagavond, waarbij Caia van Maasakker een onvervalste hattrick maakte, kunnen de play-off-ambities van hdm na de verrassend sterke seizoenstart de prullenbak in.

‘We haken nu af in de race om de play-offs’, was de keiharde conclusie van hdm-coach Sonja Thomann. ‘Er komen nog genoeg wedstrijden aan, maar we hebben vanavond terecht verloren van SCHC en vorige week ook van Kampong, onze directe tegenstanders. Dan moet je concluderen dat we het niet waard zijn om aan die race mee te doen.’

De balende Renée van den Brand werpt een blik omhoog. Foto: Willem Vernes

Hdm maakt zo’n beetje de omgekeerde ontwikkeling van SCHC door

In de winterstop was de ploeg van Thomann, mede dankzij de bevliegingen van strafcornerspecialiste Pien van Nes, nog volop in de race om plek vier verwikkeld. Met negentien punten uit elf wedstrijden, evenveel als SCHC en Hurley, beleefde hdm haar beste eerste seizoenshelft sinds 26 jaar. Een bewijs dat de benoeming van Thomann als hoofdcoach een gouden greep was.

Natuurlijk wist iedereen bij hdm dat de concurrentiestrijd met ploegen als Laren, Oranje-Rood, SCHC en Hurley lastig zou worden. Maar dat het na de winterstop al na twee wedstrijden klaar is, komt hard aan in Den Haag. De achterstand op nummer vier Laren is opgelopen tot een groot gat van zes punten. Erger nog: hdm maakt zo’n beetje de omgekeerde ontwikkeling van SCHC door. SCHC begon belabberd aan het seizoen, maar heeft na de winterstop bij vlagen goed hockey laten zien. Het spel van hdm zakt steeds verder weg. Voor hen dreigt een nietszeggende strijd in de middenmoot. Zoals elk seizoen de laatste jaren.

In de eerste twee kwarten strooide hdm met strafcorners

Als er vrijdagavond één ding hopeloos misging bij de vrouwen van hdm, was het wel dat ze strooiden met strafcorners, uitgerekend tegen een tegenstander met strafcornerspecialiste Caia van Maasakker in de gelederen. In de eerste twee kwarten kreeg Van Maasakker liefst zeven keer de kans om een sleeppush op het doel af te vuren.

Waar de strafcorner van Van Maasakker in de eerste competitiehelft nog wel eens haperde, schoot de international van de Oranje Dames dit keer met scherp. Nummer één in de dertiende minuut sleepte ze halfhoog in het net (0-1). Nummer twee een paar minuten later pushte ze iets lager en belandde via keepster Julia Remmerswaal in het doel (0-2). Nummer zes sleepte ze over de grond en het was Carmen Wijsman die ‘m knap binnentipte (0-3). En nummer zeven vlak voor rust hengelde Van Maasakker hard op de plank (0-4). Deze vier goals voor rust maakten een formaliteit van de tweede helft, waarin Pien van Nes nog wel een velddoelpuntje meepikte (1-4).

Caia van Maasakker maakte een hattrick in de eerste helft van het duel tegen hdm.

‘Dit team heeft nog veel te leren’

Meteen na afloop had Thomann een messcherpe analyse klaar die de zwakke plekken van haar ploeg treffend blootlegde. ‘We begonnen niet eens onaardig aan de wedstrijd. We waren op z’n minst gelijkwaardig aan Stichtsche’, waren allereerst de goede dingen die Thomann had gezien. ‘Maar in het eerste kwart krijgen we twee corners tegen en staan we met 2-0 achter. In het kwart daarna volgen nog vijf, zes corners. Onze hele organisatie was weg. Bijna elke corner was een doelpunt.’

‘Ook vorige week tegen Kampong begonnen we goed. Maar toen zag je hetzelfde als vandaag. Zij maakten een doelpunt en wij hadden niet meer de kracht om het met elkaar op te pakken. Net als nu. Dan gaan we eilandjeshockey spelen. Dan valt het hele team uit elkaar. Je kunt niet in je eentje tegen Kampong of Stichtsche opboksen.’

Thomann: ‘Dit team heeft nog veel te leren. Als we in een flow zitten, gaat alles goed. Maar als het tegenzit, kunnen we het niet omdraaien. Blijkbaar missen we die kwaliteit. We zijn nog te onervaren. We hebben – met zeven speelsters van Jong Oranje – een jong team. Het is nog maar de vraag of we met het drukke speelschema het tij op tijd kunnen keren.’

Door de regen en de kou speelde de wedstrijd zich af in een troosteloze ambiance. Foto: Willem Vernes