Graham Reid baalt van gele kaart van Wiegert Schut

Acht minuten voor tijd pakte Wiegert Schut van Amsterdam vrijdagavond bij een 4-3 achterstand tegen Oranje-Rood een domme gele kaart, waardoor zijn ploeg vijf belangrijke minuten niet door kon drukken. Zijn coach Graham Reid was er niet blij mee.

‘De scheidsrechter zei dat het een gele kaart voor praten was’, sprak Reid kort na de verloren wedstrijd (4-3). ‘Hij zei dat het de tweede keer was en hem daarom geel gaf. Of het dom van Wiegert was? Absoluut. Hierdoor verloren we het momentum.’

Wiegert Schut loopt na zijn gele kaart het veld af. Foto: Willem Vernes

Amsterdam was op dat moment op jacht naar de 4-4, nadat Jan-Willem Buissant veertien minuten voor tijd de 4-3 laag binnen had geschoten. Een schot van Billy Bakker, gestopt door OR-keeper Pirmin Blaak die met zijn stick knap naar de benedenhoek dook, zette de slotfase in vuur en vlam. Maar na de gele kaart van Schut was het vijf minuten lang vooral Oranje-Rood dat in de aanval was.

Reid-Ross mist een strafcorner in de laatste minuut

Drie minuten voor tijd was Amsterdam weer met z’n elven. In de slotfase haalde het een strafcorner, waarna er werd afgefloten. Met het kanon Justin Reid-Ross op de kop van de cirkel kreeg Amsterdam zijn allerlaatste kans. Het was de zesde strafcorner van de bezoekers, die op de rake sleeppush van Boris Burkhardt na (1-1) niet vlekkeloos liep.

Eind september in de klassieker tegen Bloemendaal miste Reid-Ross bij een stand van 2-2 een strafcorner in het laatste fluitsignaal. Nu vuurde hij zijn gevreesde sleeppush op het doel van Oranje-Rood af. Maar het was de Pakistaan Rashid Mehmood die de bal van de lijn haalde. Daarna barstte het feest in Eindhoven los. Pirmin Blaak, de keeper bij wie een schot van Valentin Verga via zijn legguards was binnengeglipt (4-2), omhelsde de Pakistaanse lijnstopper.

Rashid Mehmood en keeper Pirmin Blaak vallen elkaar na de zwaarbevochten zege in de armen. Foto: Willem Vernes

Matige eerste helft van Amsterdam

Achteraf gezien verloor Amsterdam de wedstrijd misschien al in de eerste helft, waarin het 3-1 achter kwam, te vaak slordig balverlies leed en zich te druk maakte om beslissingen van de arbitrage. De rake strafbal van Robert van der Horst in de twaalfde minuut – Mink van der Weerden zou een strafcorner op de voeten van lijnstopper Niek Merkus hebben gepusht – was volgens veel spelers van Amsterdam onterecht. Een minuut later klaagden ze ook al over een andere situatie. Toen was scheidsrechter Jonas van ’t Hek het zat. Hij riep aanvoerder Billy Bakker bij zich, die op dat moment wissel stond, en gaf hem de groene kaart.

Reid: ‘Onze eerste helft was niet goed. We speelden met te weinig energie. Als je de wil om te winnen niet hebt, gaat het mis. Misschien kwam het door de lange rit van Amsterdam naar Eindhoven, maar dat is natuurlijk geen excuus. Op het middenveld leden we te veel balverlies. We moesten oppassen voor de snelle counter van Oranje-Rood. In de rust zijn er harde woorden gevallen. Daarna speelden we beter. We kregen kansen, maar maakten ze niet af. Uiteindelijk hadden we gelijk moeten spelen.’

Justin Reid-Ross baalt van zijn gemiste strafcorner in de laatste minuut. Foto: Willem Vernes