Handhaving dichterbij voor Pinoké na zege op SCHC

‘Zijn het echt zes punten?’ Pinoké-speler Joost van de Vijfeijken, met twee goals man of the match, kon het haast geloven toen hij na de 1-4 zege op SCHC de huidige ranglijst onder ogen kreeg. Zes punten staat Pinoké inmiddels boven de degradatiestreep, waardoor handhaving lonkt voor de Steekneuzen.

Nummer 8, Pinoké. Zestien punten.
Nummer 9, SCHC. Veertien punten.
Nummer 10, Almere. Tien punten (play-outs).
Nummer 11, Tilburg. Negen punten (play-outs).
Nummer 12, hdm. Zeven punten (rechtstreekse degradatie).

Toen de riante voorsprong van Pinoké tot Van de Vijfeijken doordrong, begon hij te stralen. ‘Maar we hebben nog vijf wedstrijden te gaan’, analyseerde hij alweer snel daarna. ‘We moeten blijven knokken. Je weet nooit wat er in de slotfase van de competitie gebeurt.’ Bovendien, weet Van de Vijfeijken, hebben SCHC en Tilburg nog een inhaalwedstrijd te gaan en speelt Tilburg tegen drie directe concurrenten: hdm, SCHC en Pinoké.

‘Nu winnen we wél van een directe concurrent’

Feit is dat Van de Vijfeijken met zijn twee goals zijn ploeg een grote dienst bewees. In de zeventiende minuut tipte hij een strafcornervariant binnen (0-2), nadat zijn teamgenoot Marlon Landbrug de Steekneuzen al binnen een paar minuten op voorsprong had gezet. Drie minuten voor tijd trok Van de Vijfeijken vanaf de rechterflank naar binnen, ging hij de combinatie aan met Jannis van Hattum en rondde de aanval zelf af: 1-4. Wedstrijd beslist.

Van de Vijfeijken: ‘Het is lekker dat ik twee goals maak, maar vooral de drie punten zijn voor ons fucking belangrijk. Vorige week gaven we het tegen hdm weg, nu winnen we wel van een directe concurrent.’

Een belangrijk moment in de wedstrijd vond plaats aan het eind van het tweede kwart. Pinoké stond 1-2 voor en dus was Stichtsche op jacht naar de gelijkmaker. Een blind naar voren geslagen bal belandde bij SCHC-aanvaller Bram Weers. Weers sprintte weg bij Morris de Vilder en Thijn Knetemann en ging in z’n eentje op Pinoké-doelman Derek van Essen af. Hij draaide van zijn forehand naar zijn backhand en had de gelijkmaker op zijn stick. Maar de bal die hij vervolgens in het net sloeg, raakte hij met de bolle kant. Doelpunt afgekeurd. Uit een snelle uitbraak haalde Pinoké een corner, die Derck de Vilder in het doel sleepte. Geen 2-2 dus, maar 1-3. ‘Dat was een belangrijk moment. Slecht van me dat ik ‘m met de bolle kant raakte. Ik baal ervan’, zei Bram Weers na afloop.

Teleurstelling bij SCHC, onder meer bij coach Michiel van der Struijk. Foto: Koen Suyk

‘Een winnaarsmentaliteit heb ik niet bij ons gezien’

Voor Pinoké volstond het na de twee treffers om te loeren op uitbraken via Camil Papa en Marlon Landbrug. In de tweede helft drong SCHC wel aan, maar niet meer dan dat. Thomas Vis pushte een corner op handschoenhoogte op keeper Van Essen. Een scrimmage voor het doel ging er ook niet in. Veel meer kansen kreeg SCHC niet. Bij een overwinning had de thuisploeg zich bijna veilig gespeeld, maar het veldoverwicht werd niet omgezet in kansen. Laat staan doelpunten.

Weers: ‘Na de 3-1 hebben we alles op alles gezet. We kwamen vaak in de cirkel, maar creëerden weinig kansen. Een winnaarsmentaliteit heb ik niet bij ons gezien. Wat dat betreft is het terecht dat we er vandaag, misschien wat geflatteerd, zijn afgegaan. Ik denk dat wij de betere ploeg waren, maar op het scorebord waren we dat niet.’