Havenga sleept strijdlustig Kampong naar derde duel

De mannen van Kampong toonden zaterdagmiddag op ’t Kopje hun veerkracht en vochten zich in de slotseconden langs Bloemendaal dankzij strafcornerspecialist Martijn Havenga. Havenga, afgelopen woensdag in het eerste play-offduel met de Mussen ook al goed voor twee treffers, mocht in de dying seconds bij een stand van 2-2 tot drie keer toe aanleggen voor zijn geliefde corner. Bij zijn laatste poging was het raak, waarna de scheidsrechter bij een 2-3 stand direct de wedstrijd affloot. 

De vreugde was groot bij Kampong, maar de teleurstelling bij de thuisploeg leek nog veel groter. Na een korte nabespreking voor de dug-out dropen de spelers van Bloemendaal het veld af om achter het clubhuis te gaan uitlopen. Het besef dat zij vandaag voor eigen publiek de kans hadden laten liggen om een finaleplek veilig te stellen was van de gezichten af te lezen.

Openingsfase voor Bloemendaal

In de eerste tien minuten van het duel leek het er nog op alsof het thuispubliek zich op mocht maken voor een feestelijke middag. De Mussen namen het initiatief op het veld, kregen in de beginfase de ruimte om vanuit achteruit op te bouwen en Govers mocht al vroeg aanleggen voor de eerste strafcorner. Zijn sleep werd er overtuigend uitgelopen door Sander de Wijn. Dat bleek een Utrechtse wake-up call, want Kampong vocht zich vanaf dat moment in de wedstrijd.

Strijden voor iedere meter

De bezoekers troefden in het vervolg van het duel Bloemendaal af op vechtlust, zorgden voor meer dreiging in de cirkel en streden voor iedere meter. De zo geroemde aanvallers van Bloemendaal werden mondjesmaat bediend vanuit het achterveld en het lukte hen niet om de bal lang vast te houden. Dat zag ook Bloemendaal-coach Michel van den Heuvel vanaf de zijlijn. Meermaals bulderde zijn stem over het veld: ‘Meer spirit, mannen!’ De spirit die Van den Heuvel op die momenten zo miste bij zijn mannen, spatte wel af van de spelers van Kampong.

Bij de eerste Kampong-strafcorner van Havenga, halverwege de eerste helft, leek Jaap Stockmann zijn doel schoon te houden. De gelauwerde keeper pareerde Havenga’s harde sleep, vervolgens zijn ingeslagen rebound, maar had uiteindelijk het nakijken bij de opvolgende rebound van Constantijn Jonker. Kampong kon niet lang genieten van die 0-1, want Rogier Hofman bracht Bloemendaal anderhalve minuut later met een harde klap al op gelijke hoogte.

De wedstrijd op ’t Kopje leek daarna open te breken, beide teams gooiden veel energie in hun spel en overal op het veld werden fysieke duels uitgevochten. Na een strak uitgevoerde een-twee tussen Robbert Kemperman en Bjorn Kellerman, zette laatstgenoemde de Utrechters een kwartier voor rust op sublieme wijze weer op voorsprong. Zijn kiezelharde forehand zoefde langs de rechterhandschoen van Stockmann in de verre kruising. 1-2. Tevens de ruststand.

Driemaal is scheepsrecht

Kort na rust lukte het Blake Govers, bij zijn derde strafcorner van dit duel, om Kampong-doelman David Harte te passeren en Bloemendaal op 2-2 te brengen. Rogier Hofman was de aangever en Tim Jenniskens de stopper bij deze feilloos uitgevoerde strafcorner. Govers sleepte de bal recht door het midden hard op de plank, waar Harte voor de rechterhoek had gekozen. Het thuispubliek ging op de banken en aangevoerd door de fanatieke Bloemigans groeide bij hen de hoop op een positieve afloop van de middag.

De Bloemigans, terug van weggeweest, zorgden gedurende de hele middag met hun gezang, fakkels en rookbommen voor een heerlijke play-offsfeer. Tegen het einde van de wedstrijd rolde vanuit hun hoek het ritmisch gezongen ‘Helemaal niets, helemaal niets in U-te-reeeecht’ over het veld. Dat bleek wat te voorbarig, want net voor het laatste fluitsignaal beloonde Martijn Havenga de tomeloze vechtlust van zijn Kampong door Stockmann voor de derde keer vanmiddag te passeren. 2-3.

Drieluik

Daarmee kwam een spectaculair einde aan opnieuw een enerverend duel tussen beide hockeygrootmachten. De grote vraag is nu: wie herstelt het beste van deze slijtageslag en dendert door naar de finale van de play-offs? We zien het morgen vanaf 15.35 uur, wanneer Bloemendaal en Kampong op ’t Kopje beginnen aan het allesbeslissende derde duel van dit nu al prachtige drieluik.

’21 Constantijn Jonker 0-1
’23 Rogier Hofman 1-1
’30 Bjorn Kellerman 1-2
’45 Blake Govers 2-2 (sc)
’70 Martijn Havenga 2-3 (sc)


Wat vind jij? Praat mee...