Havenga: ‘We moeten van ver komen, maar daar zijn we goed in’

Martijn Havenga sleepte gisteren in het eerste playoff-duel tegen Bloemendaal twee strafcorners binnen voor Kampong. Met twee uit twee een 100 procent score, maar het bleek niet genoeg: Bloemendaal won met 2-3. Met de derde strafcorner van Kampong stond Havenga aan de kant. Verbeten moest hij toekijken, hoe de sleep van Jip Janssen eruit werd gelopen. 

Het moet gezegd: Bloemendaler Daniel Beale had niet zijn beste dag. De sleep van Havenga ging tot twee keer toe via zijn stick in de goal. Maar sleepcorners van Havenga: die gaan hard. ’Hij moet ze ook maar zien tegen te houden’, stelt de topschutter van Kampong nuchter. Bjorn Kellerman versierde de eerste strafcorner, de tweede volgde door Kemperman, die via een schitterende pass van Sande de Wijn werd vrijgespeeld in de cirkel.

Derde corner

Bij de derde corner voor Kampong zat Havenga op de bank. Direct beende hij naar de middenlijn om na de strafcorner meteen te wisselen. Je weet nooit of er meteen na een corner nog eentje volgt. Dat gebeurde nu echter niet. Havenga moest toekijken hoe de sleep van Jip Janssen eruit werd gelopen. ‘Dat gebeurt wel eens, dat je eruit staat. En met Jip hebben we een goed alternatief.’ Havenga zegt het na de wedstrijd rustig, maar moest zich op het moment zelf zichtbaar verbijten.

Strafcornerspecialist wisselen?

De vraag is of je een strafcornerspecialist bij wie de corners zo lekker lopen überhaupt moet wisselen. Daarbij moet worden gezegd dat Havenga qua veldspel niet de beste was bij Kampong woensdag. Nadat hij slordig een bal hoog de Bloemendaalse cirkel in schoot, moest hij even later vol in de achtervolging op de veel snellere Bloemendaal-spits Florian Fuchs. De Duitser schoot, nadat keeper David Harte hem naar een moeilijke hoek dreef, met zijn backhand net naast. Met een vloek nam Havenga vrijwel meteen daarna plaats op de bank.

Vierde corner?

In de slotfase stond Havenga er weer in. Toen werd er, na een vlammend hard schot van Salva Piera, door Kampong nog massaal een strafcorner geclaimd. Die werd niet toegekend door de arbitrage. ‘De bal kwam volgens mij op het lichaam van een Bloemendaal-speler’, stelt Havenga. ‘Zij zeiden dat hij op de stick kwam. Maar dan denk ik: dat hoor je dan toch?’ Hij zucht even en herpakt zich weer. ‘Daar moet je op zo’n moment net mazzel mee hebben.’

‘Net als in de competitie moeten we nu van ver komen’

Had Havenga vier keer mogen aanleggen in plaats van twee keer, dan was het misschien wel 4-3 voor Kampong geworden. Maar ‘als’ bestaat niet in de sport. Havenga heeft er dan ook geen boodschap aan. Zaterdag volgt een nieuwe kans om de finale van de play-offs alsnog te halen. ’In de competitie moesten we van ver komen en nu dus ook weer. In heb er wel vertrouwen in. Blijkbaar zijn we daar goed in.’


Wat vind jij? Praat mee...