Frisse Pruyser wijst Amsterdam de weg tegen matig Kampong

Bij Amsterdam ging het na de wedstrijd niet over de spelers die afwezig waren, vanwege de finales van de Hockey India League. Bij Kampong wel. Dat was precies het verschil tussen beide clubs.

Ongeveer op hetzelfde moment dat Amsterdam-speler Billy Bakker met zijn Kalinga Lancers de titel van de Hockey India League aan het vieren was en de verslagen Kampong-spelers Robbert Kemperman en Sander de Wijn van Dabang Mumbai in het Indiase Chandigarh toekeken, vierden de Amsterdamse hockeyers zesduizend kilometer verderop in het Amsterdamse Bos een 3-1 overwinning op Kampong.

Amsterdam miste aanvoerder en centrale middenvelder Billy Bakker en het Zuid-Afrikaanse strafcornerfenomeen Justin Reid-Ross door de lucratieve Indiase league. Kampong miste daardoor hun ijzersterke Ierse keeper David Harte – al twee jaar verkozen tot beste van de wereld – en internationals Sander de Wijn en Robbert Kemperman. De Utrechtse club miste hun sterspelers iets meer dan Amsterdam. Te veel, zou later blijken deze middag.

Mirco Pruyser viert de 1-0 samen met Valentin Verga. Op de achtergrond Robert Tigges. Foto: Willem Vernes.

Kampong-spelers onzichtbaar

Zondag werd snel duidelijk dat nummer twee Amsterdam de zaakjes beter voor elkaar heeft dan nummer zes Kampong. In de eerste helft probeerde Lars Balk de typische actie van Sander de Wijn als het ware te imiteren, als centrale verdediger. Dat betekent opstomen vanaf achteruit, de middenlijn oversteken en gevaarlijk worden. Maar Balk is geen De Wijn. Balk werd bij zijn eerste poging eenvoudig afgestopt en de middenlijn haalde hij niet eens. Het was een voorbeeld van de Utrechtse onmacht, zoals die zich vaker zou manifesteren. Want ook aanvoerder Quirijn Caspers en de aanvallers Constantijn Jonker en Bjorn Kellerman waren onzichtbaar.

Van tevoren sprak Amsterdam-coach Dirk Loots – die het ook nog zonder de geblesseerde Niek Merkus en Sander ’t Hart moest doen – over de puzzel die hij moest leggen. Die puzzel oplossen ging hem beter af dan zijn collega Alexander Cox. Hij moest er ook nog rekening mee houden dat international Valentin Verga – met nieuwe hippe gekleurde haarlok – pas zaterdag teruggekomen was uit de Maleisische competitie. Loots liet oud-international Klaas Vermeulen achterin staan en schoof de degelijke Australiër Fergus Kavanagh door naar de plek waar Billy Bakker veel speelt, centraal op het middenveld.

Amsterdam-coach Dirk Loots blij na de duidelijke 3-1 zege. Foto: Willem Vernes.

‘Wat is die jongen goed geworden’

Opvallend was de rol van centrumspits Mirco Pruyser, die woensdag was teruggekeerd van zijn avontuur in de India Hockey League bij de Jaypee Punjab Warriors. Hij liet zich af en toe zakken tot de middenlijn en was de beste man op het veld. ‘Mijn god, wat is die jongen goed geworden’, zoemde het vanaf de Amsterdamse tribunes, als de boomlange Pruyser weer eens twee man voorbij liep alsof ze er niet stonden. Hij scoorde ook de 1-0, na een fraaie Amsterdamse aanval. Meteen deed Kampong wat terug en dat resulteerde in een strafbal, die werd benut door Martijn Havenga.

Toen Amsterdam vrijwel uit het niets en net voor de rust op een 2-1 voorsprong kwam, brak het Utrechtse verzet. In de tweede helft was het vooral Amsterdam dat de klok sloeg. De handige Jan Willem Buissant had in de vijftigste minuut al de wedstrijd kunnen beslissen, maar koos voor een solo en duwen richting goal in plaats van uithalen. Daarna volgden er twee strafcorners die Amsterdam ogenschijnlijk – zonder hun kanon Reid-Ross – expres op de Utrechtse reservekeeper Hidde Brink pushte in de hoop op een rebound. Na wat scrimmages voor de goal en meerdere rebounds, was daar oudgediende Teun Rohof die het net knap wist te vinden en het Utrechtse verzet volledig brak met de 3-1, met nog een kwartier te spelen. Een kwartier waarin ze met gebogen hoofd vooral uitstraalden dat ze hun wereldtoppers Harte, Kemperman en De Wijn misten.

Kampong miste hun sterspelers meer dan Amsterdam

De winnaar heeft achteraf natuurlijk gelijk. ‘Wij hebben ons niet gefocust op Billy en Justin. We hadden deze week vooral tegen elkaar gezegd dat we ons gingen focussen op de jongens die er wel zijn,’ zei Pruyser. ‘Billy kan ook een keer geblesseerd zijn of Justin kan een keer zijn dag niet hebben. Ik denk dat iedereen zich goed heeft aangepast.’ De spits prees als het om zijn eigen goede spel ging vooral zijn teamgenoten. Maar hij wist ook meteen wat zijn taak was. In India kwam hij halverwege de competitie werd ingevlogen. Toen was hij in het begin nogal zoekende. ‘Lichamelijk voel ik me lekker. Ik ben fris en dat kun je terugzien in mijn spel. Het was gaaf in India, maar het is ook lekker om weer thuis bij de club te zijn.’

Jan Willem Buissant laat de Spanjaard Salvador Piera Bresca zijn hielen zien. Foto: Willem Vernes.

Kampong-middenvelder en international Erik Bouwens zag vooral een team dat wel zijn beste spelers miste. ‘David Harte en Sander de Wijn zijn bizar goed. En normaal staat Kempi (Kemperman) naast me op het middenveld. Wij waren verdedigend wat nerveuzer. Wij winnen het vaak tegen Amsterdam op verdedigende duels, maar daar waren zij vandaag beter in. Wij missen drie hele goede spelers. Daardoor werd bij iedereen in het team het spel wat anders. Dat zag je echt terug.’

Door het gelijkspel van Bloemendaal tegen Pinoké loopt Amsterdam met de overwinning twee punten in op de koploper en staat het stevig op de tweede plaats. Kampong zakt door de nederlaag naar de zevende plaats, met een achterstand van twee punten op de vierde plek, die recht geeft op play-offs. Deze week keren alle internationals weer terug uit India.

Amsterdam – Kampong 3-1 (2-1)

‘8 Mirco Pruyser 1-0

’10 Martijn Havenga 1-1 (sb)

’31 Boris Burkhardt 2-1

’54 Teun Rohof 3-1 (sc)

 


1 Reactie

  1. marijnslaghekke

    Waardeloos dat de bond deze wedstrijd zonder internationals laat spelen..


Wat vind jij? Praat mee...