Hertzberger aast op tweehonderdste treffer in Hoofdklasse

Voor Jeroen Hertzberger kan de tweede speelronde van het Hoofdklasse-seizoen zondag een bijzonder tintje krijgen. De 31-jarige aanvaller van Rotterdam aast in de uitwedstrijd tegen Bloemendaal (aanvang 14.45 uur) op zijn tweehonderdste doelpunt in de Hoofdklasse.

Hertzberger kroonde zich vorig seizoen tot topscorer van de Hoofdklasse met 28 doelpunten in de reguliere competitie (dus exclusief play-offs) en was vorige week zondag bij de start van het nieuwe seizoen meteen trefzeker tegen Pinoké (3-2, één goal). Daarmee staat zijn totale productie nu op 199 competitietreffers op het hoogste niveau.

Select gezelschap

Als Hertzberger de grens van tweehonderd goals bereikt, is hij de dertiende speler in de historie van de Hoofdklasse die die prestatie neerzet, zo becijferde databureau Gracenote. Van alle nog actieve hockeyers op de Nederlandse Hoofdklasse-velden heeft alleen Mink van der Weerden nóg vaker in de reguliere competitie gescoord dan Hertzberger.

De strafcornerspecialist van Oranje-Rood slechtte vorig seizoen de grens van tweehonderd treffers en staat inmiddels op 205 goals. De eeuwige topscorerslijst wordt aangevoerd door Roderick Weusthof met 346 goals namens Kampong (115), SCHC (173) en Rotterdam (58).

Van zijn huidige 199 goals in de Hoofdklasse maakte Hertzberger er 112 uit open spel. Verder scoorde hij 64 keer uit een strafcorner en maakte hij 24 doelpunten vanaf de strafbalstip. Door zijn goal tegen Pinoké in het openingsweekeinde heeft de aanvaller nu in dertiende opeenvolgende Hoofdklasse-seizoenen gescoord.

Om het verhaal compleet te maken: behalve de 199 competitietreffers van Hertzberger staan er ook vijftien doelpunten in de play-offs om de landstitel achter zijn naam.

Topscorers aller tijden in Hoofdklasse*

#    Speler    Goals   Club(s)
1 Roderick Weusthof 348 Kampong, SCHC, Rotterdam
2 Taeke Taekema 309 KZ, Amsterdam, Schaerweijde
3 Floris-Jan Bovelander 276 Bloemendaal
4 Paul Litjens 267 Kampong
5 Bram Lomans 264 Push, HGC
6 Ties Kruize 251 Klein Zwitserland
7 Teun de Nooijer 247 Bloemendaal
8 Taco van den Honert 221 Laren, Amsterdam
9 Roderik Bouwman 211 Amsterdam, HGC
10 Matthijs Brouwer 205 Den Bosch, Oranje-Zwart
11 Mink van der Weerden     205 Oranje-Zwart, Oranje-Rood
12 Tom van ’t Hek 202 Kampong
13 Jeroen Hertzberger 199 Rotterdam

* Louter doelpunten in reguliere competitie 


Wat vind jij? Praat mee...