Hertzberger dicht bij grens van 250 goals in Hoofdklasse

Jeroen Hertzberger vierde in februari zijn 33ste verjaardag, maar hij wervelt nog altijd als een jonge god door de Hoofdklasse. Dankzij zijn productie van dit seizoen is de goalgetter van Rotterdam hard op weg voor het derde jaar op rij topscorer van Nederland te worden.

Hertzberger maakte tijdens de afgelopen speelronde – in de gewonnen uitwedstrijd tegen Klein Zwitserland (2-5) – voor de vijfde keer in zijn loopbaan minstens vier doelpunten in één wedstrijd. Daarmee schroefde hij zijn competitietotaal van dit seizoen op naar negentien, vier meer dan zijn naaste belager van HGC, Ashley Jackson.

Kritisch kijken naar mogelijkheden

Met dat aantal goals ligt Hertzberger op koers om voor het derde seizoen op rij de meest productieve speler van de Hoofdklasse te worden. In de vorige twee jaargangen kwam de spits telkens tot 28 doelpunten. Hij kan de eerste speler sinds HGC’er Bram Lomans worden die in drie opeenvolgende seizoenen de topscorerstitel voor zich opeist. Lomans deed dat tussen 1996 en 1998, al moest hij de schutterstitel in 1997/98 delen met Piet-Hein Geeris (Den Bosch) en Richard de Snaijer (hdm).

‘Natuurlijk ben ik blij met al die goals’, reageert Hertzberger, die dit seizoen bij Rotterdam meer op het middenveld speelt dan als diepe aanvaller. ‘Ik zou liegen als ik zou beweren dat dat niet zo was. Toch blijf ik ook altijd kritisch kijken naar de mogelijkheden die ik krijg. Tegen KZ maak ik er dan wel vier, maar dat hadden er ook zes kunnen zijn. De historie wijst uit dat een topscorer in deze fase van de competitie gemiddeld al zeker twintig goals heeft gemaakt, dus mijn productie had nog hoger kunnen liggen.’

Persoonlijk record uit de corner

Opvallend is dat Hertzberger dit seizoen nog geen velddoelpunt maakte. Van zijn negentien goals kwamen er vier tot stand vanaf de strafbalstip en vijftien vanuit een strafcorner. Nooit eerder in zijn loopbaan schoot de Oranje-international in één seizoen zo vaak raak uit een strafcorner als nu. Zijn persoonlijke record dateerde van 2012/13 en 2013/14 (telkens dertien strafcornersgoals).

Hertzberger legt aan voor een strafcorner. Foto: Willem Vernes

Hertzberger: ‘Eén van mijn persoonlijke doelen voor dit seizoen was meer scoren uit een strafcorner, daar heb ik heel hard aan gewerkt. Ik las laatst dat wij dit seizoen het team zijn met de meeste doelpunten uit strafcorners, dus daar doen we iets goed. Ook Tristan Algera en Simon Egerton hebben een goede corner en we hebben er veel tijd in gestoken om een goede balans te vinden: wanneer pushen we een corner rechtstreeks, wanneer spelen we een variant, dat soort dingen.’

Het hard werken aan de corner hield voor Hertzberger niet alleen in dat hij de bal op trainingen zo hard en zo vaak mogelijk op doel pushte. ‘Het zit hem niet zozeer in de kwantiteit, al merk ik wel dat het pushen me steeds beter afgaat. Ik ben eigenlijk pas relatief laat begonnen met slepen. Werken aan strafcorners is voor mij óók het spel met de uitloper. Ik heb daar veel beelden van bekeken en we trainen ook veel op het gevarieerd pushen uit verschillende hoeken en standen.’

In het spoor van De Nooijer

Na veertien seizoenen staat Hertzberger nu op 245 goals in de reguliere competitie. Dat zijn er nog maar twee minder dan het aantal van Teun de Nooijer. Hertzberger kan bovendien binnenkort als zevende speler in de historie de grens van 250 goals in de Hoofdklasse bereiken. Alleen Roderick Weusthof (346), Taeke Taekema (309), Floris-Jan Bovelander (276), Paul Litjens (267), Bram Lomans (264) en Ties Kruize (251) gingen hem voor.

En er komt nóg een mijlpaal aan voor Hertzberger. Inclusief zijn doelpunten in de play-offs om de landstitel en de EHL staat de teller voor hem nu op 298 officiële goals in dienst van Rotterdam, de club waarvoor hij in seizoen 2005/06 debuteerde in de hoofdmacht. Behalve de 245 goals in de Hoofdklasse staan er ook vijftien goals in de play-offs en 38 in Europees verband op zijn naam.

Hertzberger: ‘Ik denk dat ik het over tien jaar veel leuker vindt om daar op terug te kijken. Het is bijzonder om die mijlpalen te bereiken en voor de derde keer op rij topscorer van de Hoofdklasse te kunnen worden, maar ik zou dat zo inruilen voor een nieuwe titel met Rotterdam. En doelpunten vormen slechts één aspect van rendement. Spelers die veel doelpunten voorbereiden en strafcorners halen zijn minstens zo belangrijk, maar die blijven in het hockey vaak onderbelicht.’


1 Reactie

  1. mennov

    Jeroen = oké 😎


Wat vind jij? Praat mee...