Hertzberger pleit voor ‘videoref’ bij alle Hoofdklasse-duels

Jeroen Hertzberger won zondagmiddag het belangrijke Hoofdklasse-duel met zijn ploeg Rotterdam tegen Oranje-Rood (4-3). Toch keek de aanvoerder van de Rotterdamse formatie na afloop niet alleen blij. Hij baalde van de arbitrage, die in zijn ogen fout op fout stapelde. Zijn oplossing: voer een videoscheidsrechter in bij alle duels uit de Hoofdklasse.

‘Vorig jaar in de halve finale van de play-offs waren er ook al cruciale beslissingen die verkeerd werden genomen. Vandaag zijn er weer diverse discutabele beslissingen. We moeten er met z’n allen eens goed over nadenken om bij alle Hoofdklasse-duels videoscheidsrechters in te voeren’, opperde Hertzberger na afloop van het gewonnen duel, waarin zijn ploeg onder meer een luid bekritiseerde stafbal tegen kreeg. Die werd door Oranje-Rood-aanvoerder Mink van der Weerden overigens op opmerkelijke wijze gestopt door doelman Van Eldonk.

In de Hoofdklasse werd vorig jaar voor het eerst een videoscheidsrechter ingevoerd bij de finales (Dames en Heren) van de play-offs. Videoscheidsrechters zijn daarnaast vaste prik op alle grote titeltoernooien, zoals EK’s, WK’s en Olympische Spelen. Ook bij de Euro Hockey League, waarvan de achtste en kwartfinales komend weekend in Rotterdam worden gespeeld, is bij alle wedstrijden een videoscheidsrechter aanwezig.

Albert-Kees Manenschijn, coach van Rotterdam, is een voorstander van de invoering van een videoscheidsrechter. ‘Maar dan wel bij alle wedstrijden en niet alleen bij de toppers. Als we dat kunnen realiseren, ben ik daarvan een voorstander. Nu wordt een strafcorner een strafbal op basis van een beslissing van een scheidsrechter die aan de andere kant van de middellijn staat. Ik meng me niet in de discussie of dat al dan niet terecht was. Maar met een videoscheidsrechter kunnen dergelijke beslissingen accurater worden genomen.’

Bekijk hieronder het interview met Jeroen Hertzberger.

Van der Horst: ‘Rotterdam deed meer om te winnen dan wij’

Robert van der Horst, middenvelder van Oranje-Rood, baalde na afloop van de verloren wedstrijd tegen Rotterdam. Oranje-Rood was bij een zege nagenoeg zeker geweest van de play-offs, nu moeten de Eindhovenaren in de laatste wedstrijden nog vol aan de bak. Van der Horst wees naar het gebrek aan energie. ‘Rotterdam liet vandaag meer zien dat ze wilde winnen. Daarom was de zege terecht.’

Bekijk hieronder het interview met Robert van der Horst.


6 Reacties

 1. Derrick Bijker

  Zolang hockey een veredelde amateursport blijft, zullen weinigen het belang van een videoref zien. Financieel gekkenwerk. Dan beter investeren in het (nog) beter opleiden van scheidsrechters.

 2. goud

  De oplossing kunnen verschillende varianten voor bedacht worden. Véél belangrijker lijkt me dat dit signaal van Jeroen eindelijk eens serieus wordt genomen. Dat het zo geuit moet worden (studio sport met X miljoen kijkers) zegt genoeg over de mogelijkheid om boodschappen over arbitrage bij de KNHB serieus genomen te krijgen. Of de indruk bij het “publiek” dat KNHB dit probleem (niveau bondsarbitrage) ook ziet, erkend en noodzaak tot verbetering (anders) ondersteund. En het moet anders, ik ga er vanuit dat binnen de huidige manieren maximaal effort wordt gegeven. Ee moet dus een andere manier komen. Zowel in opleiding en doorontwikkeling als in specifieke situaties zoals “hoofdklasse”

 3. albertmonpellier

  Entree gaan innen en de clubs betalen mee aan de videoref? En de heren verdienen dan iets minder? Zo weet ik er nog een paar! Toch?

 4. vostammer

  Eerst eens beginnen met comfortabele overdekte tribunes te bouwen. Veel meer toeschouwers trekken. Daarna entree heffen. Een mooi videoscherm plaatsen en dan een videoref. Moet eens een plan komen om hockey professioneler te maken en dat begint met fatsoenlijke accomodaties.

 5. peterrr

  Vreemd weer al die commotie over de scheidsrechters. Een aantal jaren geleden was er geen mogelijkheid om een videoref in te schakelen en werden de beslissingen geaccepteerd zoals ze werden genomen. Naar mijn mening slaan we, zoals vaker in dit landje, weer helemaal door. Straks moet er ook nog een videoref bij MD27. Feit blijft wel dat er werk gemaakt moet worden van opleiden en begeleiden van scheidsrechters. Hier is werk voor de KNHB en de clubs. Bij goede scheidsrechters heb je geen videoref nodig.

 6. 1981

  Vooropgesteld dat ik vind dat het niveau van de arbitrage in de hoofdklasse aanzienlijk gedaald is ten opzichte van een jaar of 10 geleden: Hoeveel moet dat kosten om overal voldoende camera's neer te zetten en een busje met een extra scheidsrechter? Hoeveel scheidsrechters denkt hij dat er beschikbaar zijn? Er moeten dan zes HK scheidsrechters extra zijn voor de Heren en nog eens zes extra voor de dames. Er is in het landelijk al te kort waardoor er nu al uit het district mensen gehaald worden... Laten we gewoon even pas op de plaats nemen en ons realiseren dat hockey gewoon een amateursport is. En wat mij betreft mag dat ook zeker zo blijven.


Wat vind jij? Praat mee...