Het is muisstil in de kleedkamer van het gedegradeerde SCHC

Hoeveel staat het bij Pinoké – Klein Zwitserland?’, ‘Kampong staat met 0-2 achter tegen Almere, dat moet wel competitievervalsing zijn’ en ‘Heeft Pinoké nou al gescoord?’ De supporters van SCHC hielden op Bevrijdingsdag de tussenstanden op de andere velden nauwlettend in de gaten. Zelf verloor de ploeg op eigen veld met 3-5 van HGC, waardoor het doek in de voorlaatste speelronde in de Hoofdklasse Heren definitief valt voor de mannen van Michiel van der Struijk.

Na twee jaar degradeert Stichtsche uit de Hoofdklasse. ‘We zijn heel teleurgesteld’, was de logische reactie van Van der Stuijk na afloop. De coach neemt na drie seizoenen afscheid met directe degradatie. ‘We kwamen dit seizoen simpelweg tekort.’ De coach somde blessuregevallen op, de resultaten op de andere velden gedurende het seizoen – maar vooral die van vandaag – en de pechfactor die een hekkensluiter met zich meedraagt. ‘Al zijn dat allemaal geen excuses’, voegde hij eraan toe.

Boost van landstitel in de zaal

‘We zijn slecht gestart in de eerste seizoenshelft. We moesten erg wennen aan de wedstrijden zo kort achter elkaar en de belasting daarvan.’ Voor de winterstop verzamelde de formatie uit Bilthoven vijf punten, in de tweede seizoenshelft sprokkelde Stichtsche vier punten bij elkaar. ‘De resultaten bleven uit’, zegt Van der Struijk, die aangeeft met SCHC tegen Almere volgende week sportieve revanche te willen nemen. ‘Na de landstitel in de zaal kregen we een boost. In de tweede seizoenshelft hebben we veel beter hockey laten zien.’ SCHC zal volgend seizoen te bewonderen zijn in de Promotieklasse. ‘Als we een fitte selectie hadden denk ik dat we hoofdklasse-waardig waren geweest, de Promotieklasse is ook een fantastische competitie’, concludeerde Van der Struijk.

SCHC-coach Michiel van der Struijk (rechts) hoort de tussenstanden op de andere velden. Foto: Orange Pictures / Hans van der Valk.

De vertrekkende coach zag zijn ploeg – net als vrijdagavond tegen Den Bosch (2-3 nederlaag) – continu achter de feiten aanlopen. ‘Ook de wedstrijd daarvoor tegen Rotterdam (2-5 verlies, red.) hebben we goed gespeeld, alleen verzilverden we onze kansen niet. Dat was vandaag ook het geval. Ik vond ons in het eerste kwart veel te sterk voor HGC. In het tweede kwart speelden we ook heel sterk, maar maken we onze kansen niet af. In de tweede helft vielen de 1-3 en 1-4 te snel achter elkaar.’ Na de 0-1 van Karst Timmer maakte Thomas Vis na een halfuur de 1-1. De bezoekers dompelden in het derde kwart de thuisploeg in rouw door rake strafcornergoals van Seve van Ass, Steijn van Heijningen en opnieuw Timmer.

Virtuele degradatie wordt realiteit

Op dat moment was SCHC al virtueel gedegradeerd, omdat Klein Zwitserland met 0-1 leidde bij Pinoké en die tussenstand uiteindelijk over de streep trok. Almere stond ondertussen al met 0-2 voor bij buurman Kampong. Uiteindelijk werd dat duel in Utrecht 1-2. ‘Ik heb tegen onze manager gezegd dat hij met mij schakelde wat betreft de tussenstanden, niet naar de jongens toe. In de rust was de virtuele stand al ongunstig voor ons, waardoor ik halverwege het derde kwart moest schakelen. Toen was het de dood of de gladiolen.’ Van der Struijk wisselde na de 2-4 van Vis (strafcorner) ruim acht minuten voor tijd doelman Matthijs Odekerken voor vliegende keep Leon van Barneveld. Het resulteerde in de 65e minuut in de aansluitingstreffer van Caspar Dobbelaar en zelfs kansen op de gelijkmaker, maar twee minuten voor tijd gooide Kenta Tanaka het duel op slot: 3-5.

Het is muisstil in de kleedkamer, de muziek staat uit en niemand heeft momenteel wat te vertellen Bas Appels

Pas toen de speaker de uitslagen op de andere velden omriep, besefte Bas Appels dat de degradatie definitief was. ‘Dat zijn van die momenten dat we met de neus op de feiten worden gedrukt dat het nu echt is gebeurd’, somberde hij met waterige ogen om de hoek van de kleedkamer van SCHC. Niemand in Bilthoven hield rekening met een stunt van Almere tegen Kampong. ‘Er heerst een schijtsfeer. Het is muisstil in de kleedkamer, de muziek staat uit en niemand heeft momenteel wat te vertellen.’

Verbeten duels aan de zijlijn. Rechts SCHC-verdediger Bas Appels. Foto: Orange Pictures / Hans van der Valk.

De verdediger voorspelde aan het begin van het seizoen dat SCHC directe degradatie en zelfs play-offs zou ontlopen, al voegde hij er – destijds als aanvoerder – aan toe dat het nog weleens spannend kon worden onderin.

Gedurende het seizoen ging de aanvoerdersband naar Thijn Knetemann. Knetemann was door de naweeën van een hersenschudding de laatste weken echter een van de grote afwezigen bij de hekkensluiter. Sindsdien hangt de aanvoerdersband om de schouder van Daan Dullemeijer. Ook doelman Odekerken moest het ontgelden, toen Joppe Boerstra tegen Almere (2-0 winst) de voorkeur onder de lat kreeg. Je zou kunnen stellen dat al die wisselingen voor onrust zorgden, maar Appels wil daar niets van weten: ‘Dat zorgde juist voor rust binnen de ploeg, omdat iedereen op zijn natuurlijke plek in het team viel. Thijn is van naturel een echte aanvoerder. Het werd juist stabieler voor mijn gevoel.’


3 Reacties

  1. elfrajuto

    De opmerking dar de voorsprong van Almere bij Kampong “wel competitievervalsing moet zijn” is volkomen misplaatst. Sneu dat men bij SCHC niet het besef heeft dat deze degradatie te wijten is aan het eigen onvermogen. Slechte verliezers

  2. MIck

    Ik lees dat Ze Geen rekening hielden Met een overwinning van Almere op Kampong dat is volgens mij anders dan Jij doet vermoeden. Ik denk dat niet heel veel mensen gedacht hadden dat Almere bij Kampong zou gaan winnen, Ik in ieder geval niet, wel heel knap trouwens.

  3. gaston-orozco

    Dat is hoe ik het begreep @mick. De opmerking is gemaakt door supporters en niet door de spelers. Supporters zijn per definitie "fanatici" en maken vaak domme opmerkingen.


Wat vind jij? Praat mee...