Van ’t Land geniet van hoofdcoachschap HGC

Jan Jorn van ’t Land heeft zijn eerste twee wedstrijden in de Hoofdklasse als hoofdcoach van HGC erop zitten. Na vier seizoenen assistent te zijn geweest, nam hij afgelopen zomer het roer over van Dirk Loots. ‘Hoofdcoach van een hoofdklasser zijn, is het leukste wat er is’, zegt hij.

‘Er is weinig mooiers. Ja, misschien bondscoach. Alhoewel, dan zie je die jongens veel minder. Ik vind het in ieder geval ontzettend leuk om nu hoofdcoach van deze jongens te zijn. Een prachtig mooi proces om betrokken bij te zijn. Ik loop vijf jaar met deze gasten mee en nu kan ik er nog meer sturing aan geven dan ik al deed.’

Geen assistent meer

Van ’t Land merkt duidelijk dat hij een andere, prominentere rol heeft dan voorheen. ‘Hoofdcoach is wezenlijk anders dan het assistentschap. Daar hoort ander gedrag bij. Als assistent beet ik me vooral vast in trainingen en in het tactische gedeelte. Als hoofdcoach moet je veel meer dingen in de gaten houden. Je bent verantwoordelijk voor een groter proces. In Engeland noemen ze het niet voor niets ‘manager’, aldus Van ’t Land, die eerder al hoofdcoach van de dames van Bloemendaal was.

HGC raakte deze zomer meerdere spelers kwijt en kreeg daar enkele nieuwelingen voor terug. Zo vertrokken onder meer Roc Oliva, Rogier Trip, Shea McAleese en Bosco Pérez-Pla en verwelkomde de ploeg uit Wassenaar de nieuwe aanwinsten Willem Rath, Thijmen Piket en Kaj Merkelbag en Ben Arnold.

Gelijkspel tegen Kampong

Ondanks deze transformaties begon HGC het seizoen vorige week met een overwinning op SCHC en speelde het zondag met 3-3 gelijk tegen Kampong. ‘Ik denk dat we tegen Kampong een hele mooie topwedstrijd hebben gespeeld, maar het gelijkspel ervaren we als teleurstellend’, zegt Van ’t Land. ‘Als je twee minuten voor tijd nog met 3-2 voor staat, ga je natuurlijk voor de winst. Van tevoren hadden we een gelijkspel ook als een teleurstelling ervaren. Ik weet waar we staan en we gaan altijd voor de overwinning.’


Wat vind jij? Praat mee...