HGC dwingt beslissingswedstrijd af na bizar doelpuntenfestijn

Zwaar gefrustreerd verlieten de spelers van Amsterdam zaterdagmiddag het veld na een enerverend hockeygevecht met HGC. Spits Mirco Pruyser ging midden in de shoot-outserie al staan voor een strafbal, maar de arbiters wilden daar niet aan meewerken. Sam van der Ven stopte Boris Burkhardt reglementair af volgens de scheidsrechters, waarna de doelman van de thuisploeg eigenhandig een beslissingswedstrijd uit het vuur sleepte. De tweede play-offwedstrijd voor een ticket voor de Euro Hockey League (EHL) werd na een spectaculaire 5-5 met shoot-outs (3-2) gewonnen door de Gazellen.

Daardoor staan beide ploegen morgen (16.00 uur) opnieuw tegenover elkaar. Het belooft een heus spektakel te worden, beide ploegen lijken echt gewaagd aan elkaar. Waarschijnlijk treedt Amsterdam dan aan zonder strafcornerkanon Justin Reid-Ross, zaterdag goed voor drie Amsterdamse treffers. Hij kreeg bij de 5-5 van HGC een stick van een tegenstander op zijn scheenbeen. ‘Justin heeft een gat in zijn been en die kan denk ik niet spelen’, sprak Amsterdam-coach Jan Jorn van ’t Land. ‘Die jongen sloeg over de bal heen en dat is eigenlijk een overtreding. Kijk, dan zal Amsterdam wel weer klagen. Maar als hier een videoscheidsrechter bij was, waren een aantal beslissingen anders gelopen denk ik.’

De Belg Tanguy Cosyns maakte na tien shoot-outs de winnende (3-2) voor HGC. Foto: David van Haren.

De coach van de bezoekers was na afloop woedend over het ontbreken van een videoarbiter. ‘Blijkbaar vindt de hockeybond de wedstrijd om plek drie en dus een EHL-ticket niet belangrijk genoeg’, zei Van ’t Land. ‘Natuurlijk, dit was vooraf al aangekondigd door de bond en ik zeg dit nu niet omdat we hebben verloren’, benadrukte de interim-coach van Amsterdam. ‘Maar ik vind het gewoon onbegrijpelijk dat bij Bloemendaal-Kampong wel een videoref is en bij ons niet. Voor Amsterdam en voor HGC is een EHL-ticket heel veel waard, hier moet ook een videoscheidsrechter aanwezig zijn. De scheidsrechters deden in de shoot-outserie ook maar wat. Ze gaven van alles aan nadat Boris had gemist. Een strafbal, een achterbal en zelfs een lange corner. Dat kan natuurlijk nooit.’

Het publiek is de grote winnaar, maar wij zijn vandaag de grootste winnaar Floris van der Linden

De coach baalde ook van de verloren shoot-outserie. ‘We verliezen weer op shoot-outs, de zoveelste keer. We trainen er hard op, dat is het niet. Hopelijk morgen geen shoot-outs, dat we het eerder afmaken. Die jongens willen die bal er ook in schieten. Sem stond ook goed te keepen.’

Amsterdam-coach Jan Jorn van ’t Land loopt na een enerverende eerste helft van het veld af. Foto: David van Haren.

Koning strafbal

Seve van Ass kondigde na de nederlaag bij Amsterdam (3-2) voor de return in Wassenaar een vlammend begin aan. De aanvoerder van HGC kreeg gelijk: binnen tien minuten had het thuispubliek al reden tot juichen. Lijnstopper Nicki Leijs stopte de bal op de doellijn met zijn voet, zo was de lezing van het arbitrale duo (al waren de spelers van Amsterdam het daar niet mee eens). Ashley Jackson benutte de stafbal.

De Engelsman is deze play-offreeks aardig op dreef vanaf 6,4 meter. De goalgetter benutte namelijk tegen Kampong en Amsterdam liefst drie strafballen (van de drie) in vier wedstrijden. Dat zijn aardige statistieken. ‘Koning strafbal’ schoot de vorige twee strak in de kruising, nu verraste hij doelman Philip van Leeuwen met een lage push in de linkerhoek: 1-0.

Doelpuntrijke eerste helft

Daarna ging het hard aan de Roggewoning. Justin Reid-Ross benutte na een kwartier spelen een strafcorner namens de bezoekers. Billy Bakker versloeg HGC-doelman Sam van der Ven vijf minuten later in twee instanties voor de 1-2. Aan de overkant bracht Van Ass met een rake sleeppush beide ploegen weer op gelijke hoogte (2-2), waarna Reid-Ross op slag van rust met een hoge push Amsterdam weer op voorsprong zette: 2-3.

De eerste helft ging letterlijk alle kanten op, waarbij de ploeg van Paul van Ass in het tweede kwart continu in de achtervolging moest. De ploeg van Van ’t Land dacht met een voorsprong de rust in te gaan, maar HGC-captain Van Ass benutte in de 33e minuut opnieuw een strafcorner: 3-3. Zes goal in één helft, het publiek aan de Roggewoning werd vermaakt.

Seve van Ass juicht na de 3-3 van HGC. Foto: David van Haren.

Tien minuten na rust kwamen de bezoekers opnieuw op voorsprong. Wederom versloeg Reid-Ross doelman Van der Ven met een rake sleeppush (3-4). De derde goal van de middag voor de Zuid-Afrikaan, met een rendement van vijftig procent. De verdediger van Amsterdam voltooide zijn hattrick al in de 44e minuut, dus doelpunten zouden – gezien het spelbeeld – zeker nog vallen.

Maar aan welke kant, was de vraag. Amsterdam zocht wel, maar creëerde niet veel kansen in de resterende minuten van de tweede helft. HGC kreeg een reeks strafcorners, waarbij lijnstop Nicki Leijs de bezoekers met een knappe save een keer knap redde.

Het was de Belg Tanguy Cosyns die na een strakke pass van de goed spelende Steijn van Heijningen van dichtbij Van Leeuwen verschalkte voor de gelijkmaker. Lang kon de thuisploeg de 4-4 niet vasthouden, want direct vanuit de afslag kwamen de bezoekers opnieuw op voorsprong. Dit keer tikte Leijs aan de overkant bij het doel van HGC de 4-5 binnen. Amsterdam zakte terug om het EHL-ticket veilig te stellen, maar moest alsnog een minuut voor tijd buigen. Een fraaie backhand van Floris van der Linden betekende shoot-outs: 5-5.

Belangrijkste goal in loopbaan

‘Dit was mijn belangrijkste goal uit mijn loopbaan’, jubelde de 30-jarige Van der Linden over de voor HGC oh zo belangrijke gelijkmaker. ‘Hij zat er lekker in. Ik weet niet precies wat eraan vooraf ging, ik heb geen overtreding gezien of wat dan ook. Het enige waar ik aan dacht is scoren.’

‘Ik ben heel blij dat we door mijn goal nog shoot-outs kregen. We waren heel erg gewaagd aan elkaar. Twee teams die lekker aanvallen. Het publiek is de grote winnaar, maar wij zijn vandaag de grootste winnaar.’

Justin Reid-Ross (links) ontbreekt waarschijnlijk morgen tijdens het beslissingsduel. Niek Merkus (rechts) vecht een verbeten duel uit met Maxime Plennevaux. Foto: David van Haren.

‘Krulletje’ bij Amsterdam mislukt

Shoot-outs moesten na de spectaculaire hockeypot voor een beslissing zorgen. Van ’t Land besloot doelman Van Leeuwen te vervangen voor Jan de Wijkerslooth. ‘Beide mannen kunnen allebei prima een shoot-out keepen, maar Philip had de hele middag al met zijn hoofd in de zon gestaan’, verklaarde de coach van Amsterdam.

‘Het was een gok, een ‘Krulletje’. Die gok pakte helaas verkeerd uit.’ HGC-keeper Van der Ven kwam namelijk winnend uit de strijd. Hij stopte de shoot-out van Amsterdam-spelers Tijn Lisonne, Boris Burkhardt en Teun Rohof. Verga (gedurfde, maar mooie flats vanaf kopcirkel) en Pruyser scoorden wel. Bij HGC bleven Jackson, Van Ass en Cosyns koel. Namens de thuisploeg mistten Karst Timmer en Steijn van Heijningen.

Sam van der Ven stopt de shoot-out van Boris Burkhardt. Amsterdam claimde na deze shoot-out een strafbal, maar kreeg die niet. Foto: David van Haren.

Terwijl heel Amsterdam gefrustreerd richting de kleedkamer liep, vierde de thuisploeg het feest met de supporters. Van der Linden was het middelpunt. De routinier glunderde na afloop, want door zijn goal bleef de Europese droom van HGC in leven. ‘Europees hockey is het mooiste om te spelen in clubverband’, zei Van der Linden. ‘Ik heb al twee keer meegedaan en heb een keer zilver en een keer goud gewonnen. Dat zijn fantastische wedstrijden. Deze ploeg verdiend een derde deelname.’