‘Dat lijntje Kemperman naar Jonker wilden we eruit halen’

‘Staan we zevende? Dat puntje helpt dan ook niet echt veel,’ zegt Kampong-aanvoerder Quirijn Caspers na de 2-2 in Wassenaar. Ook HGC-coach Jan Jorn van ’t Land zegt niet veel op te schieten met een punt. Beide ploegen schaakten vooral en lieten pas aan het einde van de wedstrijd hun tanden zien.

Op zondagavond staan de videobeelden (geknipt per onderdeel) van de wedstrijd van die dag altijd online voor de spelers van Kampong. Iedereen van het team kijkt die individueel. Daarna wordt er dinsdag minimaal een kwartier nagesproken zonder videobeelden. Op donderdag duurt de voorbespreking met videobeelden van de tegenstander een half uur om te laten zien wat zij doet.

‘Ik zit soms met open mond te kijken wat Aal (coach Alexander Cox, red.) en Kai de Jager (assistent, red.) aangeven. Het is vaak spot on wat ze vertellen. Aal is een tacticus. Sander de Wijn is er trouwens ook erg goed in,’ vertelt Caspers over hoe zijn team zich elke week voorbereidt op de wedstrijden tegen de verschillende tegenstanders. Bij Kampong houden ze ervan om halfcourt (wachten op de middenlijn) te spelen.

Kampong halfcourt

De ‘halfcourt’ van Kampong.

Halfcourt op de middenlijn

Rasaanvaller Caspers vindt dat prettig. ‘Soms wil je tegen mindere ploegen misschien meer druk zetten. Maar bij ons is de basis toch halfcourt. Van daaruit kun je vlug counteren. Als spits vind ik het leuker, omdat je dan meer ruimte hebt als je de bal krijgt. Als je hoge press speelt, gooien ploegen de bal vaak omhoog of heb je als spits drie verdedigers in je nek, mocht je in balbezit komen. Tegen HGC moeten we vooral opletten op hun opportunisme. Zij leggen veel energie in hun acties, nemen de bal snel en doen alles met veel overtuiging.’

VOlle druk correcte

Kampong gaat in de tweede helft voor de winst en zet wel hoge druk.

Lijntje Kemperman-Jonker blokkeren

‘Wij zijn de hele week bezig geweest met Kampong,’ bekent coach Jan Jorn van ’t Land (39), die zelf dertig interlands speelde in Oranje. ‘Ook wij evalueren op dinsdag. Op donderdag kijken wij videobeelden en op vrijdag individuele clips. Waar we tegen Kampong vooral mee bezig waren? Dat lijntje Robbert Kemperman (middenvelder, red.) naar Constantijn Jonker (spits, red.) eruit halen. Dat is redelijk gelukt volgens mij.’

HGC op eigen 23 meter lijn correctie

HGC trekt zich terug in eigen 23-metergebied. Alleen spits Kenny Bain staat niet in het eigen 23-metergebied.

Respect in topwedstrijd

HGC en Kampong verloren vorig jaar allebei de halve finales van de play-offs om de landstitel. Nu vinden ze zichzelf terug op de zesde en zevende plaats. De start van de competitie is niet geweldig, maar het gat naar andere ploegen als Den Bosch, Oranje-Rood en Rotterdam is klein te noemen. Toch behandelen beide ploegen het treffen uiteraard als topwedstrijd. Voorzichtig, met respect voor elkaar en met een fluwelen handschoen wordt er in de eerste helft geschaakt op de Roggewoning in Wassenaar.

Bjorn Kellerman is ongelukkig in de afwerking en schiet de hele wedstrijd vijf keer op goal. Beide ploegen laten zich niet uit de kast lokken, totdat Jorrit Croon (18) – het grootste talent van de Nederlandse velden – uit het niets de 2-1 maakt vanaf de achterlijn. Dan slaat de vlam in de pan. Kampong moet wel druk zetten en dat resulteert in een batterij strafcorners, waarvan Jip Janssen acht minuten voor tijd de 2-2 maakt.

Kampong op eigen 23 meter lijn

Terwijl Kampong zich terugtrekt, staat Jip Janssen, die later de 2-2 zou maken, klaar om in te vallen.

Rik van Kan zijnet

Even daarvoor heeft Rik van Kan via de counter al de 3-1 op zijn stick, maar raakt hij het zijnet. De Spanjaard Vicenç Ruiz krijgt een gele kaart. Er zijn wat opstootjes en het is de Schot Kenny Bain die twee minuten voor tijd met een backhand de 3-2 kan scoren.

‘In het begin is het een beetje schaken. Daarna word het echt spelen. Dat is hoe dit soort wedstrijden vaak gaan,’ zegt coach Van ’t Land. ‘Ik ben heel tevreden over hoe we gespeeld hebben. Deze uitslag geeft prima de verhouding weer. Alleen schieten beide ploegen er weinig mee op.’

HGC – Kampong 2-2 (0-1)

’11 Martijn Havenga 0-1 (sc)

’46 Tristan Algera 1-1 (sc)

’48 Jorrit Croon 2-1

’62 Jip Janssen 2-2 (sc)


Wat vind jij? Praat mee...