HGC na achttien zenuwslopende shoot-outs Europa in

‘Wij gaan Europa in’, klonk het vanuit de kleedkamer van HGC. De club uit Wassenaar heeft zich voor de derde keer in de clubgeschiedenis geplaatst voor de Euro Hockey League (EHL). De ploeg van Paul van Ass bekroonde een goed seizoen door Amsterdam in de beslissingswedstrijd om plek drie na 2-2 met shoot-outs (7-6) te verslaan.

‘Dit is fantastisch, dit was het maximale dat erin zat’, jubelde coach Van Ass na afloop, die de geur van bier met zich meedroeg. ‘Ik ontkwam er niet aan in de kleedkamer’, zei hij lachend. ‘Zij kunnen wel douchen, maar ik heb niets bij me. Maar dat geeft niet, hier doen we het voor.’

Terwijl Floris van der Linden (met zijn broek over z’n hoofd) het team, ouders en supporters van HGC onder luid gejuich toesprak, keek Van Ass lachend toe. ‘Wat een team, hè. De EHL-ticket is een geweldige prestatie voor de club. Ik kijk terug op een heel leuk seizoen. Zeven ploegen maakten tot bijna de laatste speelronde kans op de play-offs. Het is goed voor het Nederlandse hockey dat er wat reuring is gekomen. We willen er volgend jaar weer staan.’

Niek Merkus (links) van Amsterdam in duel met Maxime Plennevaux van HGC. Foto: David van Haren.

Schorsing Verga

Amsterdam trad zondag aan zonder Valentin Verga. De routinier is door de hockeybond voor drie duels geschorst nadat hij gisteren na de verloren return in Wassenaar het aan de stok kreeg met de aanwezige arbiters van de KNHB. De 29-jarige middenvelder was zondag aandachtig toeschouwer tijdens de beslissingswedstrijd. ‘Een speler als Valentin mis je altijd in dit soort wedstrijden’, zei Amsterdam-middenvelder Jan Willem Buissant.

‘Hij is kwalitatief zo’n goede speler. Het is jammer dat hij niet mee kon doen, zeker een gemis, maar er stonden nu ook andere jongens op. Na alles wat er gisteren is gebeurd denk ik dat we trots mogen zijn op de manier waarop we ons hier vandaag hebben gepresenteerd. Er is ons veel verweten dit seizoen. HGC was kapot, wij waren kapot, desondanks hebben beide ploegen een heel mooi niveau op de mat gelegd.’

HGC-aanvoerder Seve van Ass en doelman Sam van der Ven zijn dolgelukkig na het behalen van het EHL-ticket. Foto: David van Haren.

De beslissingswedstrijd om een EHL-ticket begon een stuk berekender dan de eerste twee confrontaties tussen HGC en Amsterdam in de play-offs. Daar waar Amsterdam in het Wagener Stadion vlammend begon (3-2), deed HGC dat zaterdag (5-5, winst na shoot-outs: 3-2).

Zondag was het de thuisploeg dat op de Roggewoning het meeste aanspraak maakte op de openingstreffer in de eerste helft, maar Justin Reid-Ross gooide roet in het Wassenaarse eten. De Zuid-Afrikaan, die aanvankelijk niet mee zou doen omdat hij zaterdag geblesseerd raakte bij de gelijkmaker van Floris van der Linden, was uiterst effectief vanaf kopcirkel. Hij pushte de enige strafcorner voor Amsterdam voor rust binnen: 0-1.

Tanguy Cosyns was met de 2-2 voor grote waarde voor HGC. Foto: David van Haren.

Daarvoor hadden Seve van Ass, Siem Schoenaker en Tanguy Cosyns het Amsterdamse doel onder vuur genomen, maar doelman Philip van Leeuwen stond prima te keepen. Met name de redding op de eerste strafcorner van Van Ass was opmerkelijk: de doelman hield in drie instanties zijn ploeg op de been.

In de tweede helft kwamen de bezoekers veel explosiever uit de kleedkamer. Vijf minuten na rust verzilverde Mirco Pruyser een strafbal die hij kort daarvoor zelf had geforceerd. Even daarvoor was de spits van Amsterdam al dichtbij de 0-2, maar zijn schot werd toen wel gestopt door HGC-keeper Sam van der Ven. De doelman van de thuisploeg was kansloos op de inzet vanaf 6,4 meter.

HGC-doelman Sam van der Ven stopte de shoot-out van Teun Rohof. Tom Hiebendaal (lat) en Mirco Pruyser (over) misten ook namens Amsterdam. Foto: David van Haren.

Dodelijk effectieve strafcorners HGC

Daarna rechtte HGC de rug, onder aanvoering van captain Van Ass. De middenvelder benutte ruim tien minuten in de tweede helft de tweede strafcorner voor HGC. Reid-Ross kreeg vlak voor het einde van het derde kwart drie strafcornerkansen, maar door Van der Ven en twee keer een razendsnelle uitloop van Thijmen Piket bleef HGC in leven.

HGC bleek effectiever met de strafcorners om te gaan. Ook de derde corner van de Gazellen was namelijk uiterst doeltreffend. Een geïmproviseerde variant, bedacht door aanvoerder Van Ass, belandde voor de stick van Cosyns. De Belg bleef oog in oog met Van Leeuwen koel: 2-2.

Daarna werd het, net als zaterdag, weer razend spannend op de Roggewoning. Pruyser claimde vijf minuten voor tijd een strafbal omdat een verdediger van HGC de bal met zijn bolle kant zou hebben beroerd. Tot grote ontsteltenis van heel Amsterdam gaven de arbiters niet toe. Aan de overkant was Maxime Plennevaux dichtbij de winnende, maar Van Leeuwen redde Amsterdam. Shoot-outs moesten opnieuw voor een beslissing zorgen.

Siem Schoenaker scoorde twee fraaie shoot-outs in de zenuwslopende serie. Foto: David van Haren.

‘Krulletje’ mislukt opnieuw bij Amsterdam

Net als gisteren wisselde Amsterdam-coach Jan Jorn van ’t Land doelman Van Leeuwen voor Jan de Wijkerslooth. De shootout-serie van zaterdag was spannend, maar die van zondag was zenuwslopender. Liefst achttien (!) shoot-outs kwamen er aan te pas, zodat na drie wedstrijden eindelijk een beslissing viel. Ashley Jackson en Pelle Vos misten namens HGC één (van de twee) shoot-outs. Tom Hiebendaal, Teun Rohof en Pruyser misten namens Amsterdam een keer.

Buissant – die namens Amsterdam twee shoot-outs raak schoot – baalde na afloop, maar was ook trots op zijn ploeg. ‘We hebben ons in het seizoen knap teruggevochten, maar topsport kan helaas ook heel hard zijn’, zei de bij Amsterdam vertrekkende speler in het clubhuis van HGC. ‘Natuurlijk is dit heel zuur. Dit moeten we niet vergeten, maar meenemen naar volgend seizoen. In ieder geval de jongens, want ik ben er niet meer bij. Laat dit een hele duidelijke les zijn.’


11 Reacties

 1. conegut

  Gerechtigdheid , beste 3 teams uit de competitie mogen Europa in. Hulde voor HGC, mooi hockey in competitie, verdiend een EHL ticket.

 2. supporter123

  Ben benieuwd of het weer aan de scheidsrechters heeft gelegen.,

  1. vakantie

   Zeker weten, als je het aan A’dam vraagt😭😩

 3. jonathan

  Zo top!!!!!! GEFELICITEERD

 4. luchtisblauwgrasisgroen

  Gefeliciteerd!! Ben benieuwd hoe Amsterdam met deze mokerslag om gaat!

  1. Toon Janssen

   Dat kan je donderdag zien.

  2. luchtisblauwgrasisgroen

   Daar gaat het natuurlijk niet om - er is structureel iets mis met de cultuur en mentaliteit van Amsterdam. Het aanstellen van Freixa werkt alleen maar averechts.

  3. blauwhart

   Mokumslag

 5. blauwhart

  Te leuk voor HGC. Ze hebben goed hockey laten zien. Als Amsterdam net zo zou hockeyen als praten dan hadden ze terecht gewonnen.

 6. revival

  Coaches moeten rust en vertrouwen uitstralen en zich niet met de scheidsrechters bemoeien. Een onrustige coach werkt kaarten voor zijn spelers in de hand. Daar ligt een belangrijke oorzaak van het falen van Amsterdam in de cruciale wedstrijden.

 7. vrije-trap

  Gefeliciteerd Sam!


Wat vind jij? Praat mee...