HGC wint dankzij Tanaka en Van Ass van Klein Zwitserland

De vroege openingsgoal binnen een minuut van de Japanner Kenta Tanaka kwam thuisploeg Klein Zwitserland vrijdagavond niet meer te boven in de derby tegen HGC, dat dit seizoen ook zonder sterspeler Ashley Jackson weer op jacht gaat naar een ticket voor de play-offs. Door een binnengesleepte strafcorner van Seve van Ass in het vierde kwart eindigde de wedstrijd in 0-2.

Een pass vanaf de rechterflank van de Indische vleugelspeler Devindar Walmiki werd in de eerste minuut meteen binnengetipt door de Japanner Kenta Tanaka (hoofdfoto). Het was een bliksemstart van HGC, dat de eerste helft dicteerde en snel dreigde uit te lopen naar een ruimere voorsprong.

De Argentijnse coach Carlos Castaño zag zijn ploeg Klein Zwitserland alleen in het derde kwart serieus ten aanval trekken. Foto: Orange Pictures/Hans van der Valk

Reddingen van KZ-keeper Koene Schaper

Achterin bleef Klein Zwitserland voor rust op de been. HGC – bij wie Pelle Vos en Siem Schoenaker ontbraken – lukte het lange tijd niet om het veldoverwicht uit te drukken in grote kansen. De bezoekers waren in eerste instantie vooral gevaarlijk uit strafcorners. Twee sleeppushes van de debuterende Thomas Vis, die afgelopen week ziekjes was en de thuiswedstrijd tegen Rotterdam (3-0) aan zich voorbij liet gaan, werden er allebei uit gelopen. Poging drie werd slecht gestopt.

Pas in de slotfase van het tweede kwart moest Klein Zwitserland-keeper Koene Schaper serieuze reddingen verrichten. Eerst maakte hij met zijn handschoen een sleeppush van Seve van Ass onschadelijk. Vervolgens hield hij een hard schot van Kenta Tanaka uit het doel. Het vreemdelingenlegioen van Klein Zwitserland, dat negen buitenlanders onder contract heeft staan, was voor rust sporadisch gevaarlijk uit een paar snelle uitbraken. De enige strafcorner die door KZ werd versierd, werd verkeerd gestopt en verprutst.

De Indiër Harjeet Singh is een van de nieuwe aanwinsten van HGC. Foto: OrangePictures/Hans van der Valk

De 0-2 van Seve van Ass

In het derde kwart liet Klein Zwitserland – dat de hele wedstrijd zonder Luc Lejeune en Nico Keenan speelde – een ander gezicht zien. De thuisploeg groef zich niet meer in, maar trok moedig ten aanval. Binnen een paar minuten werd al een strafcorner gehaald, die werd geblokt door de verdediging. Een pass van de Zuid-Afrikaan Tim Drummond op de Fransman Kevin Mercurio leverde ook een kans op. Het was uiteindelijk het kwart waarin het had moeten gebeuren voor Klein Zwitserland, want daarna besliste HGC de wedstrijd.

Een sleeppush strak tegen het net van Seve van Ass leidde HGC tien minuten voor tijd naar een 0-2 voorsprong. Daardoor vloeiden de krachten weg bij de ploeg van de Argentijnse coach Carlos Castaño. In de slotfase voorkwam KZ-keeper Koene Schaper met twee reddingen nog dat de wedstrijd in 0-3 eindigde.