Rotterdam geeft zege op Amsterdam zo uit handen

Rotterdam heeft zondagmiddag een zeker lijkende overwinning op Amsterdam in een paar minuten tijd uit handen gegeven. Na een 2-0 voorsprong in de eerste helft, scoorde Amsterdam in het derde kwart in no-time drie keer. Door een benutte strafbal in de slotminuten hield Rotterdam uiteindelijk toch nog een punt over aan het topduel in de Hoofdklasse Heren: 3-3. De achterstand van Rotterdam op nummer vier Amsterdam blijft daardoor zes punten.

Rotterdam opende sterk tegen Amsterdam in het eerste kwart. Het overwicht resulteerde in een voorsprong na vijf minuten spelen. Na een overtreding van Klaas Vermeulen op Diede van Puffelen in de cirkel, kreeg Rotterdam een strafbal. Topscorer Jeroen Hertzberger liet vanaf de stip goalie Jan de Wijkerslooth kansloos: 1-0.

Pas in de tweede kwart deed Amsterdam wat terug. Na een pass van Justin Reid-Ross kreeg topschutter Mirco Pruyser een goede kans. Hij strandde echter op doelman Berend van Eldonk. Aan de andere kant was Nick Catlin dichtbij een doelpunt. Vrij voor het doel schoot hij te wild hoog naast het doel. Rotterdam hiel de overhand in het tweede kwart, maar kon de voorsprong niet verder uitbouwen.

Dat veranderde binnen dertig seconden in het derde kwart. Thijs van Dam zette de aanval zelf op, had een fraaie een-twee met Jeroen Hertzberger, waarna de jonge aanvaller van Rotterdam de bal met een even simpele als doeltreffende backhand in de touwen legde: 2-0. Een paar minuten later was het al bijna 3-0. Van Dam passte op de diep sprintende Seve van Ass, die bediende Catlin vrij voor het doel maar de Engelsman verzuimde om te scoren.

Kantelen

In plaats van een vroegtijdige beslissing was kort daarop uit het niets plots te spanning helemaal terug. De tot dan onzichtbare Billy Bakker speelde zichzelf na een een-twee met Verga simpel vrij en schoot de bal in het Rotterdam-doel: 2-1.

De treffer zorgde voor een kanteling in de wedstrijd. Plots was Amsterdam de betere ploeg. Het team van coach Graham Reid liet zien, dat het wordt gevreesd vanwege het scorend vermogen. Valentin Verga speelde de geheel vrij staande Roderic Schwirtz aan, die schoot richting het doel waar goaltjesdief Boris Burkhardt de 2-2 maakte.

Dezelfde Burkhardt deed dat kunstjes een paar minuten later opnieuw. Nu promoveerde hij een voorzet van Vermeulen tot treffer: 3-2.

Tien minuten voor tijd leek eerst Burkhardt en daarna Pruyser het duel te beslissen. Burkhardt strandde op Van Eldonk, in de rebound schoot Pruyser via dezelfde Van Eldonk op de lat.

Bolle kant! Amsterdam-aanvoerder Billy Bakker weet zeker dat de stafbal aan Rotterdam nooit gegeven had moeten worden omdat daar een bolle kan aan vooraf ging. Foto: Willem Vernes

Dat Rotterdam uiteindelijk toch nog een punt overhield aan het topduel, dankte de thuisclub aan Hertzberger, die vlak voor tijd ook zijn tweede strafbal benutte: 3-3. Amsterdam bestreed, tot ver na het laatste fluitsignaal, de gegeven strafbal vanwege bolle kant. Uit televisiebeelden bleek dat Amsterdam daarin gelijk hadden. Het leidde tot sombere gezichten aan Amsterdamse zijde. Net als aan Rotterdamse zijde de blikken somber stonden, omdat het gat met de play-offplek nog altijd groot is.

 


Wat vind jij? Praat mee...