HK (H): Strijd om play-offs en play-outs nog steeds open

Een vroeg begin van het hockeyweekend stond vooral in het teken van de strijd onderin: concurrenten SCHC en Tilburg troffen elkaar in een kelderkraker. Het bleef bij een 1-1 gelijkspel, waarmee beide ploegen weinig opschieten. Voor de rest maakten de ploegen bovenin geen fout.

De wedstrijd tussen Almere en Oranje-Rood begon furieus met vier doelpunten in het eerste kwart. Eerst trof Terrance Pieters het doel voor de club uit Flevoland. Jelle Galema, die volgend jaar voor Den Bosch speelt, maakte echter snel gelijk. Uiteindelijk zorgden Daniel de Haan en Agustin Mazzilli voor een 2-2 tussenstand. De Eindhovenaren, die nog volop strijden om de play-offs, liepen in het overige deel flink uit. Bob de Voogd, Thomas Briels, Mink van der Weerden en weer Mazzilli deden nog een duit in het zakje, waardoor Almere nog meer moet vrezen voor degradatie.

Al voor de rust had Amsterdam een 0-2 voorsprong tegen nummer laatst hdm, dankzij goals van Billy Bakker en Casper Horn. Diezelfde Horn gooide in het laatste kwart de wedstrijd in het slot. Topscorer Mirco Pruyser moest lang wachten op zijn eerste doelpunt van de wedstrijd, om binnen vijf minuten twee keer het doel te vinden. Hdm had het slotakkoord via een strafcorner van Martijn Dolman. Het bleef echter bij die ene treffer.

Koploper Bloemendaal had een ogenschijnlijk rustige avond in het Amsterdamse Bos. Vooral Tim Swaen beleefde een goede avond, met drie rake strafcorners. Eerder schoot Jamie Dwyer Bloemendaal naar een voorsprong. Daardoor blijven de Mussen bovenaan in de Hoofdklasse Heren. Dankzij het gelijkspel van Tilburg staan de Brabanders in punten gelijk met Pinoké.

Achtervolger Kampong had Den Bosch op bezoek, waarbij de Brabantse ploeg land stand hield tegen de landskampioen. Pas in de laatste minuten van het derde kwart werd de ban in Utrecht gebroken. Jongeling Pepijn Luijkx was de gevierde man bij de Utrechters. Vier minuten laten was het weer raak: Philip Meulenbroek gooide de wedstrijd in het slot. Den Bosch staat stevig in de middenmoot en hoeft zich dus geen zorgen te maken.

Lang moesten de aanwezigen wachten op doelpunten, maar het laatste kwartier leverde een en al spektakel op.  In het derde kwart nam HGC brutaal een voorsprong via Tristan Algera, zoals wel vaker dit seizoen. Rotterdam, in de jacht naar een vierde plek, pakte echter alsnog de drie punten. Eerst maakte Albert Beltran gelijk, waarna Jeroen Hertzberger en weer Beltran de eindstand op 1-3 brachten. Daardoor blijven de Rotterdammers nog volop in de strijd om de play-offs. Rotterdam treft zondag Kampong.

Een cruciale ontmoeting in de strijd tegen degradatie: SCHC tegen Tilburg. SCHC won sinds de winterstop niet in de Hoofdklasse en had ook genoeg moeite met Tilburg. De club uit Bilthoven bleef steken op 1-1, waardoor de Brabanders net boven de streep blijven.Vincent Langenhuijsen zorgde voor de openingstreffer, waarna Luuk van Duren de ploegen naast elkaar schoot. Daardoor moeten beide teams zich nog zorgen maken om degradatie.