HK (H): Zeges B’daal, Den Bosch en Kampong, gelijkspel Amsterdam

Landskampioen Bloemendaal had op de eerste speeldag van de Hoofdklasse Heren weinig problemen met Hurley. Op ’t Kopje werd de promovendus met 6-0 verslagen. Ook Den Bosch boekte een ruime overwinning. Het werd 5-0 tegen Almere. Amsterdam voorkwam op de valreep een nederlaag tegen buurman Pinoké (3-3). Tilburg maakte het nog spannend tegen Oranje-Rood (3-4) en Rotterdam bleef met lege handen achter na de confrontatie met HGC (3-0).

Dennis Warmerdam leek zijn rentree bij Pinoké te bekronen met de winnende treffer tegen Amsterdam. Warmerdam nam eerder afscheid van het tophockey, door een tumor in zijn arm. Maar na een geslaagde operatie bleek hij toch nog op topniveau te kunnen terugkeren. Hij zette drie minuten voor tijd de 2-3 op het bord in het Wagener Stadion. De droom werd wreed verstoord door Tanguy Cosyns. De Belg pushte vlak voor het eindsignaal uit de strafcorner de gelijkmaker binnen. Het was voor Cosyns zijn tweede treffer voor zijn nieuwe club.

Toch vertelde Warmerdam na de wedstrijd dat zijn comeback alsnog een sprookje was. De arts die hem behandelde zat in het stadion vandaag. Vanaf nu wil Warmerdam tophockeyer zijn en met zijn optreden tegen Amsterdam was hij dat ook weer. Bij Amsterdam – waar ze door blessures van Justin Reid-Ross en Nicki Leijs en de schorsing van Valentin Verga drie belangrijke spelers misten – kunnen ze niet helemaal tevreden zijn over het vertoonde spel. Zeker in de eerste helft oogde Amsterdam nog wat sleets en werden veel ballen achterin zo in de stick van de tegenstander geschoven. Coach Santi Freixa zei ook na de wedstrijd dat hij een dominanter Amsterdam had verwacht.

Bloemendaal was eigenlijk al snel klaar met Hurley. Na tien minuten leidde de landskampioen al met 3-0 dankzij twee treffers van Roel Bovendeert en Thierry Brinkman, die de score had geopend. Na rust maakte Bovendeert nog zijn derde doelpunt. Nieuwkomer Martijn van Grimbergen en Tim Swaen maakten het half dozijn treffers vol tegen de promovendus.

Almere werd voor de start van de competitie door menig hockeykenner getipt als een van de voornaamste degradatiekandidaten. De ouverture tegen Den Bosch heeft dat beeld alleen maar bevestigd. Op het sportpark aan de Oosterplas kwam de ploeg van coach Pasha Gademan er niet aan te pas en ging eraf met 5-0.

Al na zes minuten stond het 2-0 voor de thuisploeg door treffers van Austin Smith (strafcorner) en Arjen Lodewijks, die met een fraaie duik scoorde. De 3-0 viel nog voor de rust. Noud Schoenaker leek in eerste instantie al de 3-0 te maken, maar die treffer werd geannuleerd. Er volgde een strafbal en dat buitenkansje was een prooi voor Bram van Groesen, die in plaats van Schoenaker op de borden kwam. Met die treffer was het oneerlijke duel lang en breed gespeeld. In de tweede helft was Almere onmachtig en deed Den Bosch het rustig aan. Niettemin trof Pepijn Reijenga nog een keer het doel achter de debuterende goalie Flip Wijsman onder de lat bij Almere voor de 4-0 en bepaalde Joaquin Menini de eindstand op 5-0.

HGC deed zich op de eerste speeldag een plezier door te winnen van een mogelijke directe concurrent voor het vierde playoff-ticket. In eigen huis werd Rotterdam met 3-0 verslagen. Na twee doelpuntloze kwarten deed Seve van Ass zijn oude ploeg pijn. Uit de strafcorner opende de international de score. In het laatste deel van de wedstrijd stelden Maico Casella en Kenta Tanaka de overwinning van HGC veilig.

Boet Phijffer zette na drie minuten zijn ploeg Kampong al op het spoor van de overwinning. Met zijn tweede treffer vlak na rust besliste hij het duel in het voordeel van de Utrechtse formatie, die op 2-0 was gekomen na een rake push van Jip Janssen uit een strafcorner. Robert Kemperman maakte er nog 4-0 van voordat Enzo Torossi iets terugdeed voor Klein Zwitserland.

Oranje-Rood leek op een makkelijke overwinning af te stevenen, maar zag Tilburg in de slotfase nog akelig dichtbij komen. Een 4-1 voorsprong werd gedicht tot 4-3. Ondanks het slotoffensief van de Tilburgers hield de ploeg van nieuwe coach Robert van der Horst stand en nam de drie punten mee naar huis.