HK Heren: Amsterdam op scherp, KZ beleeft doelpuntendip

De Hoofdklasse Heren staat voor een bomvol hockeyweekend waarin twee complete speelronden worden afgewerkt. Dit zijn de belangrijkste feiten en cijfers voor speelronde negen van zaterdag 16 november. Amsterdam wil een derde nederlaag op rij voorkomen, Klein Zwitserland kampt met een haperende doelpuntenproductie en Kampong’s Robbert Kemperman is vaak op dreef tegen Almere.

Almere – Kampong

Op 11 september 2016 speelde Almere zijn allereerste wedstrijd op het hoogste niveau. De ploeg stuntte meteen door het favoriete Kampong in eigen huis op 0-0 te houden.

Kampong won de daaropvolgende vier Hoofdklasse-duels met Almere, voordat deze ploeg op 5 mei van dit jaar verrassend met 1-2 won op De Klapperboom.

Alex Verga is tegenwoordig assistent-coach bij Kampong. Als hoofdcoach van Almere leidde hij de Flevolanders voor het eerst in het bestaan van de club in 2016 naar de Hoofdklasse.

Overige stats
6
Robbert Kemperman scoorde in de reguliere competitie alleen vaker tegen Pinoké (negen keer) vaker dan tegen Almere (zes keer).

29 Robin Herweijer (Almere) viert op de dag van de wedstrijd zijn 29ste verjaardag.

Scheidsrechters Mark Becholz en Bo Verwer

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Almere – Kampong (H)  Ophalen van gegevens

 

Amsterdam – HGC

Dit is de meest voorkomende ontmoeting in de historie van de Hoofdklasse Heren. Van de voorgaande negentig confrontaties in de reguliere competitie won Amsterdam er 48, HGC 21 en werd er 21 keer gelijkgespeeld.

Vorig seizoen werd Amsterdam op 17 maart door HGC op zijn grootste thuisnederlaag in de Heren Hoofdklasse getrakteerd. Het werd 2-8 en voor de bezoekers scoorden Ashley Jackson, Max Plennevaux en Olivier van Tongeren elk twee keer.

Overige stats
2
Amsterdam verloor zijn laatste twee Hoofdklasse-duels (1-2 tegen Bloemendaal en 4-3 bij Kampong). In maart 2011 verloor de hoofdstedelijke formatie voor het laatst drie competitieduels op rij.

10 Tanguy Cosyns (foto, vorig seizoen nog spelend bij HGC) is met tien doelpunten gedeeld topscorer in de Hoofdklasse. De Belg maakte in iedere wedstrijd dit seizoen ofwel precies twee ofwel helemaal geen doelpunten.

Scheidsrechters Pieter Hembreht en Jacir Soares de Brito

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Amsterdam – HGC (H)  Ophalen van gegevens

 

Den Bosch – Tilburg

Sinds de fusie in 2011 won Tilburg maar één van zijn tien Hoofdklasse-confrontaties met de Brabantse buurman Den Bosch: op 6 november 2016 werd het 1-2 aan de Oosterplas.

Zowel Tilburg-hoofdcoach Jeroen Delmee als assistent Dennis Dijkshoorn hebben een uitgebreid spelersverleden bij Den Bosch. Beiden hadden een aandeel in de landstitels van Den Bosch in 1998 en 2001.

Overige stats
93
Austin Smith maakte 93 doelpunten in de reguliere competitie. De Zuid-Afrikaan lijkt de tweede buitenlander te gaan worden die in de Heren Hoofdklasse de mijlpaal van honderd goals gaat halen, na landgenoot Justin Reid-Ross.

27 Jelle Galema (Den Bosch) viert op de dag van de wedstrijd zijn 27ste verjaardag.

Scheidsrechters Constantijn Schaap en Maarten Boxma

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Den Bosch – Tilburg (H)  Ophalen van gegevens

 

Klein Zwitserland – Pinoké

Vorig seizoen, het eerste van Klein Zwitserland op het hoogste niveau in negen jaar tijd, waren Tilburg en Pinoké de enige twee tegenstanders waarvan de Steenbokken niet verloren. De ploeg van Carlos Castaño pakte vier punten tegen de Steekneuzen.

Pinoké won slechts één van zijn laatste twaalf Hoofdklasse-ontmoetingen met Klein Zwitserland. Op 26 april 2009 werd het 3-4 in Den Haag.

Klein Zwitserland wacht voor eigen publiek al tien Hoofdklasse-wedstrijden op een zege, sinds een 3-1 triomf tegen Almere op 7 oktober 2018.

Overige stats
7
Klein Zwitserland scoorde in de eerste acht speelronden pas zeven keer. Nooit eerder waren de Hagenaars in deze fase van de competitie zo weinig productief.

10 Alex Hendrickx (tien goals) maakte dit seizoen meer Hoofdklasse-doelpunten dan de gehele selectie van KZ bij elkaar (zeven).

23 Ruben Versteeg (Klein Zwitserland) viert op de dag van de wedstrijd zijn 23ste verjaardag.

Scheidsrechters Jorrit Maakal en Laurens Hendrikx

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Klein Zwitserland – Pinoké (H)  Ophalen van gegevens

 

Oranje-Rood – Bloemendaal

Oranje-Rood won één van zijn laatste zes Hoofdklasse-ontmoetingen met Bloemendaal. Op 26 maart 2017 werd het 5-4 in Eindhoven. Mink van der Weerden scoorde toen vier keer in die wedstrijd.

Vorig seizoen eindigde deze wedstrijd op 21 september 2018 in een doelpuntloos gelijkspel.

Geen speler maakte dit seizoen meer velddoelpunten in de Heren Hoofdklasse dan Roel Bovendeert (tien). Geen speler maakte dit seizoen meer strafcornerdoelpunten in de Heren Hoofdklasse dan Tim Swaen (acht).

Overige stats
250
Mink van der Weerden heeft nog één doelpunt nodig voor de mijlpaal van 250 goals in competitieverband te bereiken. Het strafcornerkanon heeft de achtervolging ingezet op Ties Kruize die met 251 treffers op de zevende plaats van de topscorerslijst aller tijden staat.

18 Bloemendaal won zijn laatste vijf competitiewedstrijden met de gecombineerde doelcijfers 18-2.

Scheidsrechters Thijs Retra en Paul van den Assum

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Oranje-Rood – Bloemendaal (H)  Ophalen van gegevens

 

Rotterdam – Hurley

Rotterdam won negen van zijn laatste tien Hoofdklasse-duels met Hurley en verloor alleen in 2015 met 5-2 van die ploeg (in Amstelveen).

Rotterdam verloor geen van zijn laatste 29 Hoofdklasse-duels met promovendi sinds een 5-4 nederlaag bij hdm op 17 oktober 2010. Van die 29 wedstrijden won Rotterdam er 25.

Met zijn 258 doelpunten in de reguliere competitie is Jeroen Hertzberger de meest scorende van alle actieve spelers in de Heren Hoofdklasse.

Scheidsrechters Xander Damen en Barry Plaisant van der Wal

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Rotterdam – Hurley (H)  Ophalen van gegevens

 


Wat vind jij? Praat mee...