HK Heren: Hertzberger kan Kruize passeren op topscorerslijst

In de Hoofdklasse Heren staat zondag de vijfde speelronde op het menu. Jeroen Hertzberger staat op het punt Ties Kruize te passeren op de topscorerslijst aller tijden van de Hoofdklasse, terwijl Den Bosch-aanvaller Noud Schoenaker hoopt zijn bijzondere scorereeks in stand te houden.

Almere – Rotterdam

Almere won in de Hoofdklasse nog nooit van Rotterdam. Van de zes voorgaande ontmoetingen eindigden er vijf in een nederlaag. Alleen vorig seizoen op 16 september 2018 werd thuis een nederlaag voorkomen (2-2).

Rotterdam maakte in de zes Hoofdklasse-duels met Almere in totaal 27 goals, een gemiddelde van 4,5 doelpunt per duel. Jeroen Hertzberger (zeven) en Simon Egerton (zes) waren samen goed voor bijna de helft van de Rotterdamse productie. Hertzberger staat op 251 Hoofdklasse-goals en heeft nog één doelpunt nodig om Ties Kruize op de eeuwige topscorerslijst te passeren. Kruize bezet met 251 doelpunten de zesde plaats op de ranglijst aller tijden.

Almere pakte dit Hoofdklasse-seizoen als enige ploeg nog geen punt. In 2017/2018 startte de ploeg al ooit eens met vijf opeenvolgende nederlagen. Duel zes leverde destijds het eerste punt op: 2-2 uit bij Den Bosch.

Arbiters: Paul van den Assum en Alwiene Sterk

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Almere – Rotterdam (H)  Ophalen van gegevens

Amsterdam – Klein Zwitserland

Amsterdam won in de Hoofdklasse elk van zijn laatste vier thuisduels met Klein Zwitserland. Vorig seizoen eindigde deze confrontatie op 29 maart in het Wagener Stadion in een 5-1 zege voor de thuisploeg. Boris Burkhardt (twee), Mirco Pruyser (twee) en Billy Bakker maakten de Amsterdamse goals.

Op 23 november 2003 won Klein Zwitserland voor het laatst een regulier competitieduel bij Amsterdam. De Steenbokken zegevierden die dag met 3-4, mede dankzij een hattrick van Sander Dreesmann.

Tanguy Cosyns (zes) is dit seizoen de enige speler van Amsterdam die meer dan eens scoorde. Cosyns maakte al zijn zes goals uit een strafcorner. Alleen Alex Hendrickx (Pinoké) was ook al zes keer trefzeker uit een corner.

Arbiters: Maurits van den Wall Bake en Jacir Soaras de Brito

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Amsterdam – Klein Zwitserland (H)  Ophalen van gegevens

Den Bosch – Hurley

Den Bosch, dat zijn driehonderdste wedstrijd in de Hoofdklasse speelt, verloor slechts één van zijn dertien thuisduels met Hurley. Dat was op 18 maart 2016 (0-1). Beide ploegen stonden op 20 november 2016 voor het laatst in Den Bosch tegenover elkaar in competitieverband. De wedstrijd eindigde toen in een 4-2 zege voor de thuisploeg.

Promovendus Hurley wacht nog op zijn eerste zege van dit seizoen. De laatste twee keer dat de ploeg geen van zijn eerste vijf wedstrijden won, degradeerde het uiteindelijk uit de Hoofdklasse (2016/2017 en 2003/2004).

Den Bosch-aanvaller Noud Schoenaker is de enige speler die in de laatste drie speelronden van de Hoofdklasse telkens minimaal één keer trefzeker was (vier goals totaal).

Arbiters: Bo Verwer en Karen Dollé

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Den Bosch – Hurley (H)  Ophalen van gegevens

Oranje-Rood – Pinoké

Oranje-Rood won zeven van zijn laatste acht Hoofdklasse-duels met Pinoké. In deze reeks voorkwamen de Steekneuzen alleen op 12 maart 2017 een nederlaag: de club won die dag uit met 0-2 door late goals van Joost Rijksen en Marlon Landbrug.

Oranje-Rood (inclusief Oranje-Zwart) won in de Hoofdklasse van geen enkele tegenstander zo vaak als van Pinoké (41 keer). HGC en SCHC werden door de Eindhovense ploeg 33 keer verslagen. Mink van der Weerden maakte in de Hoofdklasse dertien goals tegen Pinoké, alle dertien uit een strafcorner. Van der Weerden maakte in totaal al 247 Hoofdklasse-goals, net zoveel als Teun de Nooijer. Van alle actieve spelers maakte alleen Jeroen Hertzberger (251) er nog meer.

Pinoké-verdediger Alex Hendrickx is dit seizoen topscorer in de Hoofdklasse met in totaal zeven goals. Zes van zijn zeven doelpunten kwamen uit een strafcorner.

Arbiters: Thomas Keijzer en Maarten Boxma

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Oranje-Rood – Pinoké (H)  Ophalen van gegevens

Tilburg – Bloemendaal

Tilburg won vorig seizoen thuis met 2-0 van Bloemendaal en maakte daarmee een einde aan een reeks van twaalf nederlagen op rij tegen de Mussen (thuis én uit). Rik Sprengers en Tom Beddows maakten de Brabantse treffers. Die zege was tevens de eerste thuisoverwinning van Tilburg op Bloemendaal sinds 13 september 1981, toen Tilburg door een goal van Bob Maassen met 1-0 zegevierde.

Tilburg boekte afgelopen zondag zijn eerste zege van dit Hoofdklasse-seizoen (2-4 zege bij Hurley). De Brabanders wonnen in héél 2018/2019 in totaal twee competitieduels (reguliere seizoen).

Bloemendaal verloor dit Hoofdklasse-seizoen nog geen enkel duel. De Mussen kunnen voor het vierde jaar op rij ongeslagen blijven in de eerste vijf speelronden van het seizoen. Spits Roel Bovendeert maakte dit seizoen al zes veldgoals, minimaal drie meer dan elke andere speler in de Hoofdklasse.

Arbiters: Pieter Hembrecht en Jasper Nagtzaam

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Tilburg – Bloemendaal (H)  Ophalen van gegevens

HGC – Kampong

Het duel tussen HGC en Kampong is uitgesteld vanwege EHL-verplichtingen van beide teams. De wedstrijd staat nu gepland op zondag 15 december.


Wat vind jij? Praat mee...