HK Heren: Kampong wisselvallig, Austin Smith op schot

Intro

Almere – Den Bosch

Almere wacht als enige ploeg in de Hoofdklasse nog op de eerste overwinning van het seizoen. De hekkensluiter verloor negen van zijn elf competitieduels. Alleen de duels met Klein Zwitserland (1-1) en Tilburg (2-2) leverde een punt op.

Almere pakte in de Hoofdklasse thuis nog nooit een punt tegen Den Bosch. Alle drie voorgaande ontmoetingen op eigen terrein werden verloren, en telkens waren de gasten uit Brabant minimaal vier keer trefzeker.

Almere won slechts één van zijn zeven voorgaande Hoofdklasse-ontmoetingen met Den Bosch. Op 21 september 2018 werd het aan de Oosterplas 0-1 door een doelpunt van Jonas de Geus.

Eerder dit seizoen eindigde de confrontatie tussen deze ploegen in Den Bosch in een 5-0 zege voor de thuisploeg.

Overige stats
96
Den Bosch-speler Austin Smith staat inmiddels op 96 Hoofdklasse-goals (reguliere competitie). De Zuid-Afrikaan lijkt de tweede buitenlander te worden die de honderd haalt in de Heren Hoofdklasse. Alleen zijn landgenoot Justin Reid-Ross (175) bereikte deze mijlpaal al eens.

5 Smith en Mink van der Weerden (Oranje-Rood) zijn de enige spelers die in elk van de laatste vijf speelronden van de Hoofdklasse trefzeker waren.

Scheidsrechters Paul van den Assum en Constantijn Schaap

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Almere – Den Bosch (H)  Ophalen van gegevens

 

Hurley – Bloemendaal

Bloemendaal is dit seizoen als enige ploeg in de Hoofdklasse nog ongeslagen. De Mussen verspeelden alleen bij Kampong (2-2) en thuis tegen Rotterdam (1-1) punten.

Hurley is het enige team in de Hoofdklasse dat dit seizoen op eigen veld nog geen enkel punt veroverde.

Hurley won op 6 mei 2001 voor het laatst in de Hoofdklasse van Bloemendaal. In het Amsterdamse Bos werd het toen 3-0 door drie doelpunten van de latere Bloemendaler Lars Stalling.

Eerder dit seizoen eindigde de ontmoeting op het Kopje in een 6-0 thuiszege voor Bloemendaal. Roel Bovendeert maakte namens de Mussen die dag een hattrick aan velddoelpunten.

Opmerkelijk
24
Roel Bovendeert is dit seizoen samen met Tim Swaen topscorer van Bloemendaal, met elk twaalf doelpunten. Het duo is samen goed voor 24 van de 41 competitiegoals van de Mussen (58 procent). Tegenstander Hurley was dit seizoen in totaal pas achttien keer trefzeker.

Scheidsrechters Coen van Bunge en Rob Abbott (Eng)

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Hurley – Bloemendaal (H)  Ophalen van gegevens

 

Klein Zwitserland – Kampong

Kampong is bezig aan een wisselvallige reeks. De ploeg van coach Alexander Cox verloor drie van zijn laatste vijf duels in de Hoofdklasse (W2).

Kampong won vijf van zijn laatste zes Hoofdklasse-duels met Klein Zwitserland. In deze reeks voorkwamen de Steenbokken alleen op 8 maart 2009 thuis een nederlaag tegen de ploeg uit Utrecht (2-2).

Klein Zwitserland won op 8 oktober 2006 voor het laatst van Kampong in de Hoofdklasse. Het werd toen in Den Haag 5-2 voor de Steenbokken.

Eerder dit seizoen won Kampong thuis in de Hoofdklasse al met 4-1 van Klein Zwitserland. Boet Phijffer maakte die dag twee goals namens de Utrechtse formatie.

Overige stats
13 Phijffer (zeven) en Jip Janssen (zes) maakten dit seizoen samen méér doelpunten in de Hoofdklasse voor Kampong (dertien) dan alle spelers van Klein Zwitserland bij elkaar (elf).

11 Met elf doelpunten is Klein Zwitserland dit seizoen de minst trefzekere ploeg in de Hoofdklasse. In eigen huis maakten de Steekneuzen pas vier treffers. De vier thuisgoals werden eerlijk verdeeld over de laatste vier thuisduels.

23 De laatste vier competitiewedstrijden van Kampong waren goed voor liefst 23 doelpunten (gemiddeld 5,75 goals per duel): elf van Kampong en twaalf van de tegenstander.

Scheidsrechters Karen Dollé en Jorrit Maakal

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Klein Zwitserland – Kampong (H)  Ophalen van gegevens

 

Oranje-Rood – Tilburg

Oranje-Rood (inclusief voorganger Oranje-Zwart) won elk van zijn laatste zestien Hoofdklasse-ontmoetingen met Tilburg. De laatste keer dat de Tilburgers een nederlaag voorkwamen, was elf jaar geleden (3-3 in Eindhoven).

Tilburg won op 28 oktober 2007 voor het laatst een Hoofdklasse-duel met Oranje-Rood. OZ werd destijds in Tilburg mede dankzij twee goals van Wouter Hermkens met 4-3 verslagen.

Thuis verloor Oranje-Rood geen enkele van zijn laatste achttien Hoofdklasse-ontmoetingen met Tilburg. De laatste acht confrontaties werden zelfs allemaal gewonnen.

De laatste Tilburgse zege in Eindhoven dateert van 4 oktober 1992. Het werd toen 3-4. De Beer maakte twee goals voor de gasten.

Opmerkelijk
24
 Mink van der Weerden maakte alleen tegen HGC (27) meer Hoofdklasse-goals dan tegen Tilburg (24).

Scheidsrechters Alwiene Sterk en Pieter Hembrecht

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Oranje-Rood – Tilburg (H)  Ophalen van gegevens

 

Pinoké – Amsterdam

Amsterdam is in zijn laatste elf Hoofdklasse-duels met Pinoké ongeslagen en won daarin negen keer. Op 23 maart 2014 won Pinoké voor het laatst van Amsterdam (2-4).

De laatste thuiszege van Pinoké op Amsterdam dateert van 26 november 2006: 1-0 door een goal van Mathijs van Weerd.

Amsterdam pakte op de openingsdag van dit Hoofdklasse-seizoen thuis tegen Pinoké op de valreep nog een punt. Tanguy Cosyns maakte in de laatste minuut vanuit een strafcorner namens de thuisploeg de 3-3.

Mirco Pruyser maakte in totaal al 168 Hoofdklasse-goals, allemaal voor Amsterdam. Taeke Taekema, met 309 doelpunten tweede op de eeuwige topscorerslijst van de Hoofdklasse, was namens Amsterdam 170 keer trefzeker op het hoogste niveau (reguliere competitie).

Overige stats
14
Alex Hendrickx is dit seizoen met veertien doelpunten topscorer van de Hoofdklasse. Nog nooit werd een speler van Pinoké of een Belg topschutter van de Hoofdklasse.

15 Hendrickx is nog maar één treffer verwijderd van zijn totaal van héél vorig seizoen (vijftien), waarmee hij de competitie afsloot als clubtopscorer.

18 De laatste speler van Pinoké met meer dan vijftien goals in een Hoofdklasse-seizoen was Justin Reid-Ross in 2012/2013 (achttien).

Scheidsrechters Thijs Retra en Maurits van den Wall Bake

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Pinoké – Amsterdam (H)  Ophalen van gegevens

 

Rotterdam – HGC

Rotterdam is dit seizoen in de Hoofdklasse thuis nog ongeslagen. Alleen op 29 september tegen Amsterdam (2-2) verspeelde de ploeg in eigen huis punten.

HGC startte het Hoofdklasse-seizoen met een 3-0 thuiszege op Rotterdam. Op de Roggewoning waren Seve van Ass, Maico Casella en Kenta Tanaka trefzeker voor de thuisploeg,

HGC won in 2002/03 voor het laatst beide ontmoetingen met Rotterdam in de Hoofdklasse. De confrontatie aan de Hazelaarweg eindigde dat seizoen in een 1-2 zege voor de gasten. Bram Lomans en Peter Short bezorgden HGC na een achterstand alsnog de winst.

Overige stats
261
Jeroen Hertzberger staat nu op 261 Hoofdklasse-goals. Hij heeft nog drie doelpunten nodig om Bram Lomans (264) op plek vijf van de eeuwige topscorerslijst te evenaren (reguliere competitie).

2 Slechts twee spelers maakten ooit meer Hoofdklasse-goals namens één ploeg dan Hertzberger (261) namens Rotterdam: Floris-Jan Bovelander (276, Bloemendaal) en Paul Litjens (267, Kampong).

26 Hertzberger maakte alleen tegen Pinoké (31) meer Hoofdklasse-goals dan tegen HGC (26).

Scheidsrechters Bo Verwer en Thomas Keijzer

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Rotterdam – HGC (H)  Ophalen van gegevens

 

 


Wat vind jij? Praat mee...