HK Heren: Van der Weerden heeft drie goals nodig voor mijlpaal

De Hoofdklasse Heren is toe aan de zesde speelronde. Kampong en Bloemendaal staan elk tegenover één van hun favoriete tegenstanders, terwijl Oranje-Rood-verdediger Mink van der Weerden tegen Rotterdam een stap dichter bij een indrukwekkende mijlpaal probeert te komen.

Bloemendaal – Den Bosch

Den Bosch moet zondag van goeden huize komen om met drie punten uit Noord-Holland te vertrekken. De Brabanders verloren dertien van hun laatste veertien Hoofdklasse-wedstrijden tegen Bloemendaal. De enige uitzondering was een 1-1 gelijkspel in Den Bosch op 10 september 2017.

Bloemendaal verloor slechts twee van zijn 27 thuisduels met Den Bosch in de Hoofdklasse: 1-4 in 2007 en 2-3 in 2001. Voor Den Bosch zijn de Mussen een ware plaaggeest: de ploeg verloor in de Hoofdklasse het vaakst van Bloemendaal en Amsterdam (beide 39 keer).

Bij Bloemendaal is Roel Bovendeert met zeven goals uitstekend aan het seizoen begonnen. Alleen Alex Hendrickx (Pinoké, negen) maakte tot nu toe meer doelpunten dan de spits. Bovendeert, die al zijn goals uit veldspel maakte, scoorde in de reguliere Hoofdklasse alleen vaker tegen HGC (12) en Hurley (10) dan tegen Den Bosch (acht).

Arbiters: Maarten Boxma en Paul van den Assum

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Bloemendaal – Den Bosch (H)  Ophalen van gegevens

Hurley – Amsterdam

Amsterdam kende in het recente verleden weinig problemen met Hurley en bleef ongeslagen in zijn laatste achttien Hoofdklasse-duels met de Amsterdamse buurman, sinds een 0-1 thuisnederlaag op 22 april 2001. De laatste keer dat Hurley op eigen veld van Amsterdam won was op 3 december 2000 (3-1).

Promovendus Hurley wacht nog op zijn eerste zege van dit Hoofdklasse-seizoen. De laatste twee keer dat de ploeg geen van zijn eerste zes wedstrijden won, degradeerde Hurley uiteindelijk uit de Hoofdklasse (2016/17 en 2003/04).

Amsterdam kan voor het eerst sinds 2015/16 ongeslagen blijven in zijn eerste zes duels van het seizoen. Destijds verloor de ploeg pas in de 11e speelronde.

Arbiters: Laurens Hendrikx en Thomas Keijzer

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Hurley – Amsterdam (H)  Ophalen van gegevens

Kampong – Tilburg

Kampong is bezig aan een fraaie zegereeks tegen Tilburg: de ploeg won elk van zijn laatste dertien Hoofdklasse-duels met de Brabanders, sinds een 2-0 uitnederlaag op 13 september 2009. De laatste keer dat Tilburg van Kampong won in Utrecht was op 18 maart 2007 (2-3).

Kampong maakte in het recente verleden flink wat goals tegen Tilburg: de Utrechters scoorden telkens minimaal vijf keer in hun laatste zeven thuisduels. De laatste keer dat dat niet lukte, was op 3 mei 2009 (2-2). Vorig seizoen won Kampong in eigen huis met 6-0 van Tilburg door doelpunten van Robbert Kemperman (twee), Bjorn Kellerman (twee), Martijn Havenga en Boet Phijffer.

Tilburg kan voor het eerst sinds november 2016 opeenvolgende uitduels winnen in de Hoofdklasse. Destijds won de ploeg bij Den Bosch (1-2) en bij Almere (1-4).

Arbiters: Michiel Otten en Barry Plaisant van der Wal

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Kampong – Tilburg (H)  Ophalen van gegevens

Klein-Zwitserland – Almere

Dit wordt pas de derde Hoofdklasse-wedstrijd tussen KZ en Almere. Vorig seizoen stonden beide clubs voor het eerst tegenover elkaar. Ze wonnen toen beide hun thuiswedstrijd.

Klein Zwitserland kwam in zijn laatste twee thuiswedstrijden niet tot scoren. De laatste keer dat de ploeg niet scoorde in drie opeenvolgende Hoofdklasse-thuisduels was van november tot en met december 1988.

Almere pakte dit Hoofdklasse-seizoen als enige ploeg nog geen punt. In 2017/18 startte de ploeg al met vijf opeenvolgende nederlagen. Duel zes leverde destijds het eerste punt op: 2-2 uit bij Den Bosch. De laatste ploeg die zijn eerste zes duels van een Hoofdklasse-seizoen verloor was Laren in 2013/14. Laren verloor toen zijn eerste acht duels en eindigde onderaan in de competitie.

Arbiters: Daniël Veerman en Jacir Soares de Brito

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Klein Zwitserland – Almere (H)  Ophalen van gegevens

Pinoké – HGC

Pinoké heeft het doorgaans erg lastig in thuisduels met HGC. De ploeg won slechts twee van zijn laatste 26 Hoofdklasse-wedstrijden tegen de club uit Wassenaar (2006-2019), thuisoverwinningen in 2012 (4-0) en 2017 (3-1). HGC boekte alleen tegen Tilburg (41) meer Hoofdklasse-overwinningen dan tegen Pinoké (39). HGC won ook 39 keer van Oranje-Rood.

Alex Hendrickx is dit seizoen topscorer in de Hoofdklasse met negen goals. Acht van zijn negen doelpunten kwamen uit een strafcorner. De laatste speler die minimaal 10 doelpunten maakte in de eerste zeven speelrondes van een Hoofdklasse-seizoen was Constantijn Jonker (10) voor Kampong in 2016/2017.

Arbiters: Coen van Bunge en Jorrit Maakal

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Pinoké – HGC (H)  Ophalen van gegevens

Rotterdam – Oranje-Rood

Rotterdam ontmoet in Oranje-Rood een ware Angstgegner. De ploeg won in de reguliere competitie slechts één van zijn laatste vijftien Hoofdklasse-duels met de Eindhovenaren (4-3 op 25 maart 2018). Alleen Bloemendaal (15) versloeg Rotterdam vaker in de reguliere Hoofdklasse dan Oranje-Rood (13). Den Bosch won ook 13 keer van Rotterdam.

Vorig seizoen eindigde dit duel in een 3-4 zege voor Oranje-Rood. Mink van der Weerden (twee), Niek van der Schoot en Thomas Briels scoorden voor OR. Thijs van Dam, Jeroen Hertzberger en Albert Beltran troffen het doel voor de thuiploeg.

Oranje-Rood-icoon Van der Weerden is nog drie goals verwijderd van zijn 250ste goal in de Hoofdklasse. Hij staat momenteel op 247 treffers, net zoveel als Teun de Nooijer. Van alle actieve spelers maakte alleen Hertzberger (253) er meer.

Opvallend: Hertzberger scoorde in de reguliere competitie zeventien keer tegen Oranje-Rood, terwijl Van der Weerden er zeventien maakte tegen Rotterdam.

Arbiters: Pieter Hembrecht en Bo Verwer

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Rotterdam – Oranje-Rood (H)  Ophalen van gegevens

 


Wat vind jij? Praat mee...