Hoofdklasse Heren 2016-2017: Deadline Day

Woensdagnacht was de deadline van de overschrijvingsperiode: alle spelers die in het seizoen 2015-2016 bij de 1e 18 spelers op de lijst van een Hoofdklasse-club stonden en in het seizoen 2016-2017 voor een andere Hoofdklasse-club wilden uitkomen, moesten zich voor die deadline overschrijven. In totaal deden 17 spelers dit. Daarnaast waren er transfers vanuit het buitenland, de Overgangsklasse en een enkeling uit de Eerste Klasse.

NB. De deadline voor de spelerslijsten is 7 september. De uiteindelijke selecties kunnen afwijken van hetgeen op dit moment op deze website is gepubliceerd.

Oranje-Rood

Een nieuwe club en een nieuwe naam, maar gelukkig veel vertrouwde gezichten bij de regerend landskampioen Oranje-Rood. Het merendeel van de OZ’ers verhuisde mee naar OR, een aantal nam afscheid. Marcel Balkestein speelt volgend seizoen zolang zijn lies het redt bij Krefelder HTC; Rob Reckers is op wereldreis, al staat hij nog wel op de spelerslijst voor het geval dat; Sander Baart vertrok naar Royal Antwerp en Vincent Vanasch naar Waterloo Ducks; Rolf Diederen is naar Tilburg en Tijn Stuve naar Den Bosch. Nieuw zijn Agustin Mazzilli, Pirmin Blaak, Mark Rijkers, Milan van Baal en Teun Beins. Lucas Judge mag in zijn 1e baan als hoofdcoach meteen met de erfenis van Michel van den Heuvel, 3 landskampioenschappen op rij, aan de haal.

Amsterdam

De mannen van Amsterdam zullen dit jaar opnieuw een gooi naar het landskampioenschap doen. Het lijfde met Tijn Lissone een groot talent in. Ook Boris Burkhardt van hdm, Roderic Schwirtz van SCHC en Fergus Kavanagh en de nieuwe 2e doelman Jan de Wijkerslooth (Voordaan) spelen komend seizoen in de hoofdstad. Daartegenover staat het afscheid van Wouter Rens, Kenny Bain en Fritz Schnoeckel.

Kampong

De mannen van Kampong gaan het seizoen 2016-2017 in met nagenoeg dezelfde selectie. De Spaanse Ramon Alegre en Daan ’t Gilde hebben plaatsgemaakt voor Jasper Luijkx en een andere Spanjaard Salva Piera Bresca. Ook 2e keeper Bram Ouendag en Jelle Phijffer verlieten Sportpark Maarschalkerweerd. Kai de Jager werd aan de technische staf toegevoegd, waar Roderick Weusthof naar de buren van Schaerweijde vertrok.

HGC

HGC haalde afgelopen seizoen knap de play-offs, maar zal het dit jaar zonder de goals van Hoofdklasse-topscorer Gonzalo Peillat moeten stellen. Ook Phil Burrows, Ben Arnold, Goof van der Kamp, Vincent Spitaels en Calvin Venema verlieten de Roggewoning. De Gazellen verwelkomen 4 buitenlanders: de Argentijnen Joaquín Menini en Lucas Martínez, Spanjaard Vicenç Ruiz Torruella en de Schot Kenny Bain. Pelle Vos komt van Bloemendaal en Tim Hage van SCHC. Joey Niesten uit de eigen jeugd is de nieuwe 2e doelman, in plaats van de vertrokken Kaj Merkelbach. Opvallend feitje: Jorrit Croon heeft een nieuw rugnummer. Het talent speelde afgelopen jaar nog met nummer 9, maar door het vertrek van Peillat kwam nummer 14 vrij. Het legendarische rugnummer van die andere JC: Johan Cruijff.

Bloemendaal

De ploeg die zich in de zomer het meest versterkte is waarschijnlijk Bloemendaal. De Mussen strikten Rio-gangers Florian Fuchs, Manu Stockbroekx, Blake Govers en Daniel Beale en hevelden Nederlands Jongens A-speler Sam Martens over vanuit de Jongens A1. Afscheid werd genomen van Thomas van Doorn, Pelle Vos, Floris Molenaar, Russell Ford, Dominic Hird en Diede van Puffelen.

Rotterdam

6 nieuwe spelers maken hun opwachting bij Rotterdam volgend seizoen. Berend van Eldonk komt met coach Albert Kees Maneschijn mee van SCHC, Diede van Puffelen maakt de overstap van Bloemendaal, en Alastair Brogdon, Adam Dixon en Harry Martin komen over vanuit Groot-Brittannië. Ook de Nieuw-Zeelanders Blair Tarrant sluit aan in de havenstad. Cartouche haalde succesvol Floris Benschop en Timmo Kranstauber terug naar de roots en ook Govert Soeters vertrok naar zijn oude liefde (KZ), Pirmin Blaak zorgde voor de meeste opschudding door naar Oranje-Rood te verkassen en Mitch Darling speelt komend seizoen bij Three Rock Rovers in Ierland.

Hurley

Hurley gaat het nog lastig krijgen de fantastische 1e seizoenshelft van een jaar eerder te evenaren. Ze zullen dat in ieder geval moeten proberen zonder Eduke van Weeren, Casper Engelkens en Andrew Eversden, die allen naar HIC vertrokken. Ook Martin Genestet zien we komend seizoen niet in het Amsterdamse Bos. Simon Organ voegde Pim Wasser uit Jongens A1 toe aan zijn selectie en Lex Hoogeveen kwam over van de buren van Pinoké. Ook Martijn Wetzels (Myra) sluit aan bij Hurley en Pieter Wiegman en Shannon Boucher completeren het quintet nieuwkomers.

Den Bosch

Komend seizoen zien we Kieran Govers alweer voor de 3e keer in de Hoofdklasse, uiteraard is dat weer in het zwart en geel van zijn geliefde Den Bosch. Landgenoten Dylan Wotherspoon en Nick Budgeon zijn dit seizoen ook te bewonderen aan de Oosterplas, evenals de Oostenrijker Michael Minar. Fritz Wierper van Beuningen is de nieuwe 2e keeper, Igor Verboven schuift door uit de JA1 en Tijn Stuve komt over van Oranje Zwart.

Pinoké

Dit jaar schuift Pinoké opnieuw 3 eigen jeugdspelers door naar het 1e elftal. Dit keer sluiten Nederlands Jongens A-spelers Camil Papa, Louis Schols en Derck de Vilder aan. Laatstgenoemde komt dus met zijn broer Morris te spelen. Uit Australië komen olympiërs Matt Gohdes en Aran Zalewski bij de Steekneuzen, Thijn Knetemann maakt de overstap van Schaerweijde en Christopher Combe van Leiden wordt de nieuwe 2e goalie. Hij vervangt Dennis van de Pol. Ook Andy Bull, Lex Hoogeveen, Jonas Swiatek en Philip Engelkens verlaten Pinoké.

Qui Vive

Promovendus Qui Vive gaat met nagenoeg hetzelfde elftal als waarmee het algehele Overgangsklasse-kampioenschap bereikt werd, de Hoofdklasse in. Marc van Zijverden en Tim Bakker stopten weliswaar en Hans Berkvens vertrok naar Alkmaar. In de plaats van hen kwamen Jelle Westendorp van Nijmegen en Niels van Straaten van hdm.

Tilburg

Tilburg maakte al voordat de promotie werd bewerkstelligd bekend afscheid te nemen van coach Pim Wijzenbeek. Jeroen Delmee werd de opvolger en mag de terugkeer van Tilburg op het hoogste niveau in goede banen leiden. De voormalig bondscoach van België pikte de Engelsman Greg Noland op bij Eersteklasser Hattum. Jake Sherren is de 2e international bij de promovendus. Thijs Bams keert van Herakles terug in de Nederlandse competitie, Bas Scheer komt van Den Bosch en Rolf Diederen van Oranje Zwart. De nieuwkomer moet het duo Casper van Wandelen en Rogier van Schijndel missen komend seizoen, zij zijn een avontuur in de Spaanse Hoofdklasse aangegaan. Jelte van Gennip is komend jaar ook in het buitenland.

Almere

Almere gaat het evenals Qui Vive zoveel mogelijk met de eigen spelers proberen op het hoogste niveau. Patrick Houben kwam van Groningen, tot nu toe is dat de enige transfer die bij de Flevolanders te noteren valt. Strafcornerschutter Dider Meijer is er niet meer bij, hij coacht de vrouwen van Almere in de Overgangsklasse. De Zuid-Afrikaan Bratt Walraven komt dit jaar ook niet meer in actie voor Almeerse.

Lees ook:


Wat vind jij? Praat mee...