Hoofdrol Sébastien Dockier in ‘Belgische’ Brabantse derby

In de Brabantse derby tussen Den Bosch en Oranje-Rood waren het zondagmiddag de Belgen die domineerden. De hoofdrol werd uiteindelijk opgeëist door de Belgische Bossche spits Sébastien Dockier, die met een assist en twee treffers een grote hand had in de 3-2 zege van de thuisploeg.

Voor de Belgische internationals was het zondagmiddag even schakelen op het sportpark aan de Oosterplas, waar een straffe wind over het veld joeg en het in de uren voor de wedstrijd nog plensde van de regen. Dan waren de omstandigheden toch wel wat beter in Turkije, waar de Belgen met de Red Lions een trainingskamp afwerkten ter voorbereiding op de Spelen van volgend jaar in Tokio. Hard werd er niet getraind, zo vertelde Dockier, de trip stond meer in het teken van testen en teambuilding.

‘Die paar dagen rust in Turkije hebben ons Belgen blijkbaar goed gedaan’, glimlachte Dockier na afloop van de Brabantse derby, die dus werd gedomineerd door de zuiderburen. Het was doelman en ploeggenoot Loïc van Doren die zich zondagmiddag aan de Oosterplas als eerste Belg onderscheidde. Nadat Joep de Natris in de Bossche cirkel op zijn stick was geslagen, kreeg Oranje-Rood al in het eerste kwart een strafbal.

Loïc van Doren redt de strafbal van Mink van der Weerden. Foto: Willem Vernes

Een buitenkansje dat international Mink van der Weerden zich normaal niet laat ontnemen. Maar in het een-tegen-eenduel met Van Doren, moest de strafbalnemer ditmaal zijn meerdere erkennen in de Belg die de bal uit het doel dook. Omdat Van Doren ook een passend antwoord had op een inzet van Oranje-Rood-speler Jamie van Aart en Den Bosch in het eerste kwart weinig voor het Eindhovense doel kwam, bleef het na 17,5 minuten spelen 0-0.

Passje Briels

In het tweede kwart kwamen de gasten toch op voorsprong na een briljante actie van Thomas Briels. De aanvoerder van Oranje-Rood en de Belgische nationale ploeg controleerde een lange bal van achteruit in een beweging, versnelde en legde vervolgens uit de loop met akelige precisie de bal op de stick van zijn Belgische ploeggenoot Thibeau Stockbroekx. De aanvaller had vervolgens geen enkele moeite om Van Doren te verslaan: 0-1. Een minuut later was het opnieuw Stockbroekx die voor Van Doren verscheen, maar nu kwam de tweede doelman van het Belgische nationale team als winnaar uit de strijd.

Voor Den Bosch-coach Eric Verboom reden zijn ploeg van de kant hoorbaar aan te vuren, want die dreigde even onder de voet gelopen te worden door de gasten uit Eindhoven. Verboom raakte de juiste snaar, want in het verloop van het tweede kwart kreeg de thuisploeg wat meer grip op de wedstrijd. Toch was er uiteindelijk een bevlieging van een andere Bossche Belg voor nodig om de stand gelijk te trekken: Sébastien Dockier.

Daniel Aarts juicht. Op de achtergrond de onfortuinlijke Joep de Mol, die de bal in zijn eigen doel werkte. Foto: Willem Vernes

De aanvaller kreeg de bal aan de rechterkant van de cirkel. Hij versnelde een keer, nog een keer over de achterlijn om vervolgens de bal door de lucht op de stick van Daniel Aarts te leggen. Het Bossche publiek juichte al, maar Aarts tikte de bal tegen de paal in plaats van in het lege doel. Via de toegesnelde Joep de Mol ging de bal ongelukkig toch in zijn eigen doel, zodat Aarts alsnog als doelpuntenmaker op het scorebord kwam: 1-1.

Hoofdrol Dockier

De tweede helft was amper begonnen, toen Den Bosch op voorsprong kwam. Mink van der Weerden kreeg de bal ongelukkig op zijn stick, die caramboleerde tegen de paal, waarna het voor goaltjesdief Dockier eenvoudig was om de 2-1 binnen te tikken.

De treffer van Dockier zorgde voor een vermakelijk tweede deel van deze derby. Oranje-Rood viel hartstochtelijk aan en Den Bosch was levensgevaarlijk vanuit de counter. In het derde kwart was Oranje-Rood dichtbij de gelijkmaker. Nadat Briels een strafcorner had geforceerd, pushte Mink van der Weerden de bal steenhard op de kruising. Van Doren stond erbij en keek ernaar.

Sébastien Dockier wordt gefeliciteerd door Jelle Galema. Foto: Willem Vernes

Oranje-Rood zette in het laatste kwart nog meer druk, maar kreeg in een counter de genadeklap uitgedeeld van Dockier. Zijn backhand betekende de 3-1 voor Den Bosch. Dat de Oostenrijker Benjamin Stanzl er vlak voor tijd nog 3-2 van maakte, was slechts voor de statistiek in deze Belgische Brabantse derby.