Van der Horst: ‘Van de zotte dat duel niet wordt verplaatst’

Robert van der Horst, aanvoerder van Oranje-Rood en het Nederlands elftal, vindt het ‘van de zotte’ dat de hockeybond geen toestemming geeft om het duel tussen zijn club en Rotterdam op 26 februari 2017 te verplaatsen. Beide clubs hebben daarom gevraagd omdat in hetzelfde weekend de finale van de Hockey India League (HIL) wordt gespeeld. Diverse topspelers zijn dan in India, waardoor ze niet in de Nederlandse Hoofdklasse kunnen uitkomen.

Van der Horst is een van de spelers die in januari en februari in India speelt. ‘We hebben van tevoren van de bond te horen gekregen dat we in de HIL mogen uitkomen. Dan is het toch gek dat we daardoor nu een wedstrijd in de Hoofdklasse moeten missen’, vindt Van der Horst. Hij zegt verder geen rol in de discussie te kunnen spelen. ‘Ik hoor van twee kanten verschillende verhalen. Ik kan er verder niets aan doen, maar het bevreemdt me dat ze geen oplossing vinden.’

In de discussie staan Oranje-Rood en Rotterdam enerzijds en de KNHB anderzijds lijnrecht tegenover elkaar. Een laatste schriftelijke verzoek om de wedstrijd vijf dagen later, op 3 maart 2017, te spelen, is door de hockeybond vrijdag beantwoord met een duidelijk nee. Volgens de bond zijn alle procedures gevolgd bij het tot stand komen van het competitieprogramma, bieden de reglementen geen mogelijkheid om de speelronde te verplaatsen en zou dat ook niet goed zijn voor de belangen van de Nederlandse hockeysport.

HIL-discussie komt maandag ongetwijfeld aan de orde bij het HHcv-overleg

Bij Oranje-Rood en Rotterdam vinden ze juist dat de hockeysport er niet bij is gebaat als competitiewedstrijden zonder de toppers worden afgewerkt. Volgens de clubs is het geen enkel probleem als hun onderlinge wedstrijd een paar dagen later wordt gespeeld. Tot nu toe hebben de rebellerende clubs (waaronder ook Bloemendaal) echter nog weinig steun ontvangen van de meeste andere Hoofdklasse-verenigingen. Maandagavond hebben de clubs hun reguliere overleg bij de HHcv, het vertegenwoordigende orgaan van de Hoofdklasse-verengingen. Ongetwijfeld komt de HIL-discussie daar op tafel en zullen Oranje-Rood en Rotterdam een ultieme poging doen hun onderlinge wedstrijd (en naar verluidt ook Kampong – Amsterdam) te verplaatsen. Rond het duel Kampong – Oranje-Rood hielden de beleidsbepalers zondag hun kruid droog. ‘Het is beter dat we nu niks zeggen’, reageerde bestuurslid Harry van Hout van Oranje-Rood.

Robert van der Horst zat in de gym toen de veiling voor de HIL was

Ongeachte de uitkomst reist Van der Horst voor het eerst in zijn loopbaan af naar India om aan de HIL deel te nemen. Een avontuur waarop hij niet had gerekend, vertelde hij na afloop van het verloren duel (2-1) tegen Kampong. De Indiase club complementeren hun teams met internationale toppers. Dat gaat door middel van een veiling, waarbij wordt geboden op de spelers. Het aantal gegadigden was dit jaar echter groot voor een beperkt aantal beschikbare plekken.

Toen woensdagmorgen de veiling werd gehouden, was Van der Horst daar totaal niet mee bezig. ‘Ik zat in de gym, toen ik ineens felicitaties binnenkreeg. Pas toen realiseerde ik me dat de veiling was geweest’, vertelde Van der Horst. Met een bedrag van 40.000 euro is Van der Horst de grootverdiener onder de zes Nederlanders die in India gaan spelen. ‘Daarmee ben ik zelf helemaal niet bezig’, reageerde de captain. ‘Het is voor mij absoluut geen vorm van prestige. Zo denken de andere internationals er ook over. Iedereen gunt elkaar het beste. Ook degenen die niet zijn gekozen, hebben mij oprecht gefeliciteerd met mijn uitverkiezing.’ Van der Horst heeft hoge verwachtingen van zijn Indiase avontuur. ‘Als ik de anderen mag geloven, is het echt een bijzondere ervaring. Ik heb er zin in en ga er goed voorbereid naar toe.’


Wat vind jij? Praat mee...