Gemiste kansen breken Kampong op tegen Oranje-Rood

Twee rake strafcorners en één uitgespeelde aanval van Oranje-Rood waren zondagmiddag genoeg om de overwinning tegen Kampong binnen te slepen (1-3) en niet te ver achterop te raken in de strijd om de play-offs. Op de Klapperboom werd de ene na de andere kans door het oppermachtige Kampong niet verzilverd.

Speldenprikjes waren de eerste paar kansjes die Oranje-Rood in de eerste 25 minuten creëerde tegen Kampong, de ploeg van Alexander Cox die de topvorm nog altijd niet gevonden heeft, maar vanaf het begin van de wedstrijd het gevaarlijkst was. Lange tijd gloorde een 1-0 voorsprong voor de thuisploeg. Totdat de harde sleeppush van Mink van der Weerden halfhoog tegen de touwen vloog: 0-1.

Een paar grote kansen had Kampong voorafgaand aan die openingsgoal al gemist. Meermaals danste de rappe aanvaller Bjorn Kellerman door de verdediging van Oranje-Rood heen, dat moeite had de international af te stoppen. Vlak voor het rustsignaal versierde hij een strafcorner, de tweede van Kampong. De sleeppush van Martijn Havenga spatte uiteen op de handschoen van reservekeeper Sander van Berkel, die de geblesseerde Pirmin Blaak (hersenschudding) nog altijd vervangt en een aantal heerlijke reddingen verrichtte. Samen met verdedigers Joep de Mol en Mink van der Weerden was hij één van de drie uitblinkers bij de Eindhovenaren.

Mink van der Weerden ontvangt de handjes van zijn teamgenoten, nadat hij de 0-1 raak heeft gepusht. Foto: OrangePictures/Marcel van den Bos

Voorin was Kampong niet scherp

Vier punten was het verschil tussen Kampong en Oranje-Rood voordat het eerste fluitsignaal klonk, in het voordeel van Kampong. Bovendien had die ploeg een wedstrijd minder gespeeld. Verliezen zou voor Oranje-Rood in dit dubbelweekend betekenen dat de play-offs voorlopig uit het zicht zouden verdwijnen. Zaterdag was ook al van koploper Bloemendaal verloren. Door deze stunt van 1-3 blijft het team van Robert van der Horst in het spoor van de topploegen. Het steeg van plek acht naar plek zes. Kampong, dat naast David Harte en Sander de Wijn ook aanvaller Terrance Pieters miste, viel uit de top vier en zakte naar de vijfde plaats.

In de voorste linie lukte vrijwel niets voor Kampong, ook na rust niet. De ene na de andere bal werd van dichtbij naast of over geschoten. Een schot van Derck de Vilder werd knap uit de korte hoek gehouden door keeper Van Berkel. Kellerman werkte op zijn beurt een bal in het doel, nadat die op een voetje was geweest. Die goal telde dus niet.

Thomas Briels, aanvoerder van Oranje-Rood, was belangrijk voor de Eindhovenaren. Hij maakte de 0-2. Foto: OrangePictures/Marcel van den Bos

Heerlijke slotfase

Loerend op de counter stichtte ook Oranje-Rood na rust gevaar, via Thibeau Stockbroekx, Lucas Martinez en Thomas Briels. Het waren grote kansen die gemist werden. Daarna probeerde Oranje-Rood het achterin dicht te houden. Van dichtbij was het uiteindelijk aanvoerder Briels die de 0-2 binnenlifte, na een prachtige pass van Mink van der Weerden.

Twintig minuten waren er toen nog voor Kampong om de achterstand weg te poetsen. Een heerlijk slotoffensief was het gevolg. Tien minuten voor tijd werd een pass van Kellerman bij de tweede paal binnengetipt door Boet Phijffer (1-2). De troepen van Kampong pepten elkaar nog eens op, om met een uiterste krachtspanning te proberen de gelijkmaker te forceren.

De klok tikte richting het einde van de wedstrijd. Opnieuw was Kampong niet gelukkig in de afronding. Ook met een extra veldspeler vond de thuisploeg het doel niet. Twee minuten voor tijd haalde Oranje-Rood een strafcorner. Zonder keeper in het doel en – vanwege het te vroeg uitlopen van Jip Janssen – met een speler minder op de lijn, sleepte Van der Weerden de bal steenhard in het dak van het doel. Daardoor eindigde de wedstrijd in 1-3.