Is de sterke eerste seizoenshelft van Den Bosch voor niets geweest?

Na een fantastische eerste seizoenshelft waarin Den Bosch de ene na de andere topper won, is de ploeg van coach Eric Verboom vijf wedstrijden na de winterstop opeens vrijwel kansloos voor het behalen van de play-offs. Vooral in de eerste helft tegen Kampong afgelopen zondag zakten de Bosschenaren door het ijs.

Met name in de eerste 25 minuten was Den Bosch onthutsend zwak. Geen moment leek het erop alsof de mannen uit Brabant na hun sterke eerste seizoenshelft nu misschien voor hun allerlaatste kans op deelname aan de play-offs streden, de ultieme beloning na hun knappe overwinningen aan het begin van het seizoen op HGC (4-1), Oranje-Rood (3-0), Amsterdam (2-1) en Rotterdam (4-1). Vanaf de bank werd Verboom gek, beaamde hij na afloop in het clubhuis van Kampong. ‘We lieten ons een beetje imponeren. We durfden de bal niet te vragen en onze timing was slecht. We mochten blij zijn dat het in de rust nog maar 2-0 stond. Misschien hadden we het spel even stil moeten leggen. Dat we de keeper lieten zeggen dat zijn helm niet goed zit, waardoor we met z’n allen even bij elkaar konden staan. Misschien hadden we dat inderdaad moeten doen.’

‘Wij kunnen veel beter dan dit’

Kort voor rust begon Den Bosch beter te spelen en die stijgende lijn zette het aan het begin van de tweede helft door, maar toen stond Kampong al met 2-0 voor. ‘In de rust heb ik tegen de jongens gezegd dat wij veel beter kunnen dan dit. Dat de wedstrijd nog niet gespeeld was. Dat bleek, want in de tweede helft waren de eerste vier kansen voor ons. Alleen maakten we geen goal. Zij kregen een strafbal en die was meteen raak. Kort daarop viel de 4-0 ook nog eens’, aldus Verboom. ‘Op dat moment waren er nog 25 minuten te spelen. Daarna werd Kampong slordiger en liepen ze niet meer voor alle ballen. Toen kregen wij kansen, heel veel zelfs. We scoorden twee keer en drie minuten voor tijd kregen we een strafcorner. Als je die maakt, hadden we de slotfase met een vliegende keeper gespeeld. Dan had ik het nog wel willen zien.’

Play-offs uit het zicht

Na de eerdere nederlagen na de winterstop tegen HGC (1-2), Oranje-Rood (3-4) Amsterdam (3-4) liegt de stand op de ranglijst er niet om. Den Bosch is de nummer zeven, met maar liefst negen punten achterstand op nummer vier Rotterdam. Is die goede eerste seizoenshelft dan helemaal voor niets geweest? ‘Nou, we weten nu wel dat we van de topploegen kunnen winnen. Maar dan moet alles kloppen, is gebleken. Dat hebben we dit seizoen geleerd en van daaruit kunnen we nu verder bouwen. We groeien in ieder geval nog steeds. In de tweede helft van het seizoen vind ik ons met bal soms beter dan in de eerste helft. Alleen zonder bal zijn we minder. Dat verschil is te groot. Maar ja, zoek maar eens een oorzaak. Tegen Kampong en ook in de eerste helft tegen Oranje-Rood zat ‘m het in ons gedrag. In het feit dat we geen lef toonden.’

De play-offs zijn in ieder geval einde verhaal, erkent Verboom. ‘Tenzij wij alles winnen en de rest alles verliest. Maar in principe liggen we eraf.’