Jaïr van der Horst koos als ‘neefje van’ voor minuten bij Tilburg

Tilburg versterkte zich afgelopen zomer met Jaïr van der Horst (23). De behendige middenvelder heeft een bekende achternaam. Hij is namelijk het neefje van Robert, die hoofdcoach is bij zijn oude club, Oranje-Rood. Toch koos hij dit seizoen niet voor zijn familie, maar voor speelminuten bij Tilburg. 

Als je Van der Horst ziet spelen, valt direct iets op. Niet zijn achternaam, maar zijn voornaam prijkt op het witte shirt van zijn nieuwe club. ‘Jaïr’ staat er groot op zijn rug, als een echte voetballer.

Voetbalinternational Memphis Depay speelt ook niet met ‘Depay’, maar met ‘Memphis’. Ook op het shirt van Virgil van Dijk prijkt zijn voornaam. Maar bij de Oranje-aanvoerder heeft dat te maken met de slechte band met zijn vader. Ook bij Depay is de keuze voor zijn voornaam een familiaire kwestie. Maar dat is bij Van der Horst niet het geval. Sterker nog: zijn vader stelde dit voor.

Met een brede glimlach verlaat Van der Horst het veld in Tilburg, na het gewonnen duel met Hurley. Voornamen op shirts zijn in het hockey uniek, maar Van der Horst zag het wel zitten: ‘Mijn naam is Braziliaans. Veel Brazilianen spelen ook met hun voornaam, dus dit leek me wel leuk’, reageert hij enthousiast. ‘Het heeft nergens mee te maken hoor’, voegt hij toe.

Ik heb gesprekken gehad bij Oranje-Rood en ik heb er zeker over nagedacht. Maar toen Tilburg kwam, koos ik daar direct voor. Ik heb gekozen wat voor mij het beste is. Ik wil veel spelen en lekker spelen. Jaïr van der Horst

Jaïr van der Horst in duel. Foto: Orange Pictures / Frank Laracker

‘Ik wil veel spelen en lekker spelen’

De middenvelder kwam vorig seizoen samen met Amsterdam-speler Johannes Mooij uit voor het Spaanse Atlètic Terrassa. Daarvoor speelde hij voor Oranje Zwart en Oranje-Rood. In Eindhovense dienst pakte hij al behoorlijk wat prijzen. Zo werd hij in seizoen 2014-2015 (als A-speler) en 2015-2016 landskampioen met Oranje Zwart en pakte hij in 2015 de Europese titel met zijn club. Toch koos hij na zijn jaar in Spanje, niet weer voor zijn oude club.

‘Ik heb het hier goed naar mijn zin en speel met vertrouwen. Dat was voor mij het belangrijkste’, legt hij zijn keuze voor Tilburg uit. ‘Ik wilde naar een team toe waar ik me gesteund voel. Dat lukt met Jeroen (Delmee, coach). Zijn ambities spreken mij aan.’ Maar Van der Horst had ook voor zijn achterneef kunnen kiezen. Robert van der Horst staat sinds dit seizoen aan het roer bij Oranje-Rood, op zo’n 35 kilometer afstand van zijn huidige club. ‘Ik had gesprekken en ik heb er zeker over nagedacht. Maar toen Tilburg kwam, koos ik daar direct voor. Ik heb gekozen wat voor mij het beste is. Ik wil veel spelen en lekker spelen.’

Archiefbeeld van Jaïr van der Horst, nog in dienst voor Oranje-Rood. Foto: Willem Vernes

Gekozen voor zekerheid

Daarom tekende Van der Horst afgelopen zomer voor twee seizoenen bij de Tilburgers. Zijn overstap lijkt logisch. Waar hij bij Oranje-Rood vaak in de aanvallende linie stond, is hij nu voornamelijk op de as van het middenveld te vinden. Van der Horst is aanwezig, durft acties te maken. Sommige slagen, andere mislukken. Hij eist ballen op en gaat graag de duels aan.

‘Ik heb met mijn keuze voor Tilburg voor zekerheid gekozen. Ik heb heel veel aan Jeroen en speel hier echt met vertrouwen. Wat ik doe als mijn achterneef me belt met een aanbieding? Dat is nu niet aan de orde. We staan met Tilburg weer boven de playout-streep. Dat telt.’


1 Reactie

  1. jarly-brown

    Neef, achterneef... Vaders van Jaïr en Robert zijn broers, toch? Hoe dan ook, goede keuzes gemaakt Jaïr, het gaat immers om plezier. Waarschijnlijk ziet Harrie van H. dat anders.


Wat vind jij? Praat mee...