Jay Stacy zegt af, dus is Toon Siepman ‘de klos’ bij Oranje-Rood

De Australische hockeylegende Jay Stacy (50) had Oranje-Rood in de laatste wedstrijden van het Hoofdklasse-seizoen naar de play-offs moeten leiden. Stacy zei vorige week echter af, waardoor Toon Siepman als vervanger van Roger van Gent zondag tegen Tilburg (4-0 zege) op de bank zat bij de Eindhovense club. Tegen wil en dank. ‘Het blijft bij deze ene keer.’

De Eindhovense beleidsbepalers in het tophockey zagen in Stacy dé man om het strompelende paradepaardje van de fusieclub weer in galop te krijgen. Stacy is gepokt en gemazeld in het hockey, was actief op vier Olympische Spelen, heeft 269 caps achter zijn naam staan en verdedigde bovenal jarenlang met veel succes de kleuren van Oranje Zwart. Met de voorloper van Oranje-Rood won Stacy in 2005 de landstitel. Beide partijen koesteren warme herinnering aan elkaar. Bij Oranje-Rood wordt nog altijd met veel respect over zijn daadkracht, winnaarsmentaliteit en leiderschapskwaliteiten gesproken.

Stacy kent de club. Gekoppeld aan zijn natuurlijke overwicht werd de Australiër gezien als dé man die alle sterren van Oranje-Rood wél op een lijn kon krijgen. Dat ging Roger van Gent niet meer lukken, zo luidde de duidelijke conclusie vorige week dinsdag na een overleg tussen coach en bestuur. Het was beter dat een ander het seizoen zou afmaken. De chemie was weg, Van Gent kon de spelers niet meer raken, was de boodschap bij het vertrek van Van Gent.

Als jij het niet doet, zit er niemand op de bank, kreeg ik te horen. Natuurlijk voelde ik me voor het blok gezet. Toon Siepman

Met een ander voor de groep was er misschien nog iets van het seizoen te maken. Voor de winterstop stond Oranje-Rood nog tweede, maar vanaf de tweede helft van het seizoen ging het helemaal mis in Eindhoven. Vier keer werd er al verloren na de winterstop, de play-offs zijn serieus in gevaar, en tot overmaat van ramp werd al in de eerste wedstrijd van het finaleweekend van de EHL op het eigen complex verloren van Uhlenhorst. Een klap die uiteindelijk het laatste beetje vertrouwen tussen Van Gent en de spelersgroep wegsloeg.

Jay Stacy in actie voor Oranje-Rood. Links Paul Frederik van Esseveld van Amsterdam. Foto: Jeroen van Bergen/KNHB

De stunt met het aantrekken van Stacy, zagen de spelers die ervan op de hoogte waren, wel zitten. De Australiër had ook wel oren naar de spectaculaire move vanuit Down Under, maar kreeg een overgang naar Nederland op zo’n korte termijn niet geregeld. Op vrijdagmorgen moest Oranje-Rood daardoor op het laatste moment overschakelen op Plan C: Toon Siepman.

Laatste kunststukje

Siepman, die zaterdag 66 jaar wordt, zwaaide vorig seizoen af na een imposante carrière als coach. Het coachen van de dames van Oranje-Rood, die hij naar de top-4 van de Hoofdklasse leidde, was zijn laatste kunststukje. Siepman bleef werkzaam in het hockey, maar ging vooral verder als strafcornerspecialist. Een vakgebied waarin hij nog steeds wordt gezien als dé goeroe van Nederland.
Bij Oranje-Rood is Siepman sinds dit seizoen ook betrokken bij de mannenploeg. ‘Twee keer in de week krijg ik te horen wat ik moet doen op de training. Dat is het dan’, legde Siepman uit. Een rol die de Brabander wel bevalt. Na jarenlang op pad in het weekend en de stress die bij de baan als coach komt kijken, vond hij het mooi geweest. Op de bank zagen ze Siepman, al jarenlang de oudste coach van de Hoofdklasse, niet meer terug.

Mink van der Weerden van Oranje-Rood en Thijs Bams van HC Tilburg botsen tegen elkaar onder toeziend oog van Toon Siepman. Foto: Orange Pictures / Frank Laracker

Tot het telefoontje van vrijdagmorgen. ‘Ik heb ja gezegd. Maar had ook geen keus’, vertelde Siepman. ‘Als jij het niet doet, zit er niemand op de bank, kreeg ik te horen. Natuurlijk voelde ik me voor het blok gezet. Zat ik daar ineens de hele vrijdagmiddag beelden van Tilburg te bekijken. Ik wist niks van dat team en wilde me toch zo goed mogelijk voorbereiden.’
Die voorbereiding hoefde Siepman niet helemaal alleen toen. Nadat Van Gent vorige week dinsdag tussen de twee training door aan de groep bekend had gemaakt per direct te stoppen, namen de spelers van Oranje-Rood zelf het heft in handen. De taken werden verdeeld. Zo deden Thomas Briels en Bob de Voogd de video-analyse van tegenstander Tilburg en stippelden de tactiek uit.

Opluchting

Hun plan de campagne pakte goed uit tegen Tilburg, al was het voor Oranje-Rood bijzonder lekker dat aanvoerder Mink van der Weerden zijn ploeg al na een minuut op voorsprong zette. De aanvoerder, die vrijdagavond bij Oranje met twee benutte strafcorners al liet zien dat hij in vorm komt, pushte de bal in het zijnet. Een treffer die niet alleen voor vreugde, maar vooral voor opluchting zorgde in het Eindhovense kamp. Toen Van der Weerden na een klein half uur spelen ook zijn tweede corner benutte, was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld. Tilburg stribbelde nog wel wat tegen, maar via doelpunten van Briels en Rizwan liep Oranje-Rood uit naar een eenvoudige 4-0 overwinning.

Mink van der Weerden juicht nadat hij Oranje-Rood naar 1-0 heeft gepusht. Foto: Orange Pictures / Frank Laracker

Omdat de playoff-concurrenten Amsterdam (4-1 nederlaag tegen Bloemendaal) en Den Bosch (3-1 verlies bij Kampong) zondag allebei zonder punten bleven, zijn de kansen van Oranje-Rood op deelname aan de strijd om de landstitel plots gestegen. Het resterende programma met Amsterdam uit, Rotterdam thuis en Den Bosch uit, is pittig, maar de Eindhovenaren hebben alle kansen nog in eigen hand.

De klos

Vraag is alleen wie vrijdag tegen Amsterdam op de bank zit. Siepman was na afloop stellig: ‘Dit was eenmalig. Dat weet het bestuur en heb ik net ook tegen de spelers gezegd. Natuurlijk vond ik het leuk om op de bank te zitten. Daar gaat het niet om. Als ik dat had geambieerd, was ik wel bij de dames gebleven. Coachen past niet meer in mijn leven.’

Daar denkt het bestuur van Oranje-Rood anders over. Nu de troefkaart Stacy niet kan worden gespeeld, is Siepman de enige optie.

Siepman voelde na afloop de bui al hangen: ‘Dan ben ik weer de klos.’

 


9 Reacties

 1. asjemenou

  Held !

 2. vostammer

  De Siep is een legende. Precies wat ons hockey nodig heeft. Deze man moet gewoon worden omgepraat met een dik vijfjarig contract. Trump is toch ook pas 72?

  1. albertmonpellier

   Een legende is het zeker maar een vergelijking qua leeftijd met Trump? Please Don’t do that again! Toon “The GOAT” Siepman (THE GREATEST OF ALL TIME) Toon Siepman is mijn voorbeeld! Geef Toon rust!!

 3. mickh

  Wat een leuke `non poespas` vent. Helaas een uitstervend ras binnen het Nederlandse hockey. Wil wel eens een compilatie zien van beelden van beide coaches tijdens Amsterdam-Oranje zwart.

 4. luchtisblauwgrasisgroen

  Verboom gaat weg bij Den Bosch, naar OR? Siepman zou inderdaad nog prima door kunnen gaan!

  1. jobe

   Jij roept echt altijd maar wat... Wat een.... Verboom heeft twee jaar bijgetekend.

  2. luchtisblauwgrasisgroen

   Luister de samenvatting van OR - Tilburg na, de verslaggever zegt dat Verboom na dit seizoen stopt!

 5. hickey-family

  Gister werd op Tv idd gemeld dat erik verboom weg zou gaan terwijl uit de het geruchten circuit “bijgetekend” komt - misschien intentie en aan het onderhandelen terwijl het circus nu los gaat?


Wat vind jij? Praat mee...