Jelle Galema had nooit het idee dat OZ het zou weggeven

Jelle Galema was zaterdag na de verloren shoot-out-serie tegen HGC duidelijk in zijn analyse: Oranje Zwart had moeten winnen. ‘We hadden het in de 1e helft moeten afmaken.’

Een minuut of 20 na de shoot-outs loopt Jelle Galema de kleedkamer uit. Waar hij in het smalle gangetje ook kijkt, overal ziet hij kinderen met hun moeders. Allemaal hebben ze een viltstift of een mobieltje in de aanslag. Of ze een handtekening mogen? Of hij met hen op de foto wil? Geen probleem. Zonder zijn woede of frustratie over de nederlaag te tonen, geeft hij gehoor aan de wensen van de kinderen.

Galema: ‘Ach, dat hoort erbij. Als je wint, is het leuk. Maar als je verliest, moet je er ook voor die mensen zijn. Het zijn de mensen die voor de sfeer zorgen. Ik stond er vroeger zelf ook. Ik weet hoe het is.’

‘Wij hadden moeten winnen’

In zijn analyse over de wedstrijd was Galema duidelijk: Oranje Zwart had moeten winnen. ‘Ik heb nooit het idee gehad dat we het zouden weggeven. We hadden deze wedstrijd binnen moeten slepen. In een volgepakt eigen huis nota bene. We hebben zeker de kansen gehad, maar HGC verdient de credits. Zij hebben het ons onwijs moeilijk gemaakt.’

Oranje Zwart had de wedstrijd in de 1e helft moeten beslissen, vindt Galema. ‘Dat is misschien een valkuil geweest, dat we toen beter waren dan HGC. We stonden met 1-0 voor. Alles liep volgens plan. Ik was aan het wachten op de 2-0, maar hij viel niet. Dan weet je dat zij met Peillat een levensgevaarlijke corner hebben. En ze maakten ‘m.’

‘Het zal een slijtageslag worden’

In de shoot-outs was HGC met 4-2 te sterk voor OZ. Daardoor spelen beide ploegen zondag een beslissingsduel tegen elkaar. ‘Het zal een slijtageslag worden. Als je kijkt hoe zwaar het vandaag was… We zijn kneiterfit, ik kan liegen wat ik wil, maar je voelt het echt wel dat je 85 minuten gespeeld hebt. Gelukkig hebben we een groep met veel ervaring. Zeker met het spelen van do-or-die-duels. Dat zal morgen de doorslag geven.’