Jelle Galema soleert het chagrijn van de Bossche gezichten

Alle ingrediënten waren zondag aan de Klatteweg in Den Haag aanwezig om een gewond Den Bosch voor de vierde opeenvolgende wedstrijd gefrustreerd naar huis te sturen. Taai weer, taaie tegenstander. Maar de individuele klasse van Nicolas Della Torre en Jelle Galema trok de bezoekers bij promovendus Klein Zwitserland over de eindstreep.

Als de Argentijn Nicolas Della Torre zijn derde sleeppoging in de tweede helft in Den Haag tot doelpunt promoveert en de 1-2 scoort, wordt iedereen in het geel-wit helemaal gek. De wisselspelers springen op van de bank in Den Haag en rennen het veld in, alsof Den Bosch kampioen is geworden. Als Jelle Galema een paar minuten voor tijd met een briljante actie vanaf de achterlijn de 1-3 maakt, kan er eindelijk weer breeduit gelachen worden bij Den Bosch. De wedstrijd zit nu echt op slot, voelt hij. De deur wordt niet meer op een kier gehouden, zoals de afgelopen weken regelmatig gebeurde.

Eindelijk zat het weer mee voor Den Bosch. Galema (25), die wel wat gewend is in het tophockey en drie keer landskampioen werd met Oranje-Rood, wist dat het tijd was voor Den Bosch om weer een driepunter te pakken. ‘Twee keer gaan we letterlijk in de laatste seconde onderuit. Vrijdag waren we wéér aan de beurt tegen Almere. Dan spelen we een hele goede wedstrijd, met veel corners en kansen. En dan verlies je. Dat was een mentale tik. Dan sta je twee dagen later tegen KZ. Met wind, met regen. Dat is taai’, zei de spits die samen met de sterke Belg Sebastien Dockier en de creatieve Argentijn Della Torre voorin een dream team vormt.

Hoe diep het chagrijn zat bij Den Bosch, dat het tijdens de wedstrijd tegen promovendus KZ aan de stok kreeg met de arbitrage? Heel diep. Tel de afgelopen wedstrijden maar mee. Eerst zag Den Bosch in Amstelveen Pinoké in de laatste minuut een strafcorner scoren, waardoor het met 1-1 gelijk speelde, in plaats van drie punten mee naar huis nam.

Sebastien Dockier en Wouter Rens vechten om de bal in Den Haag. Foto: Willem Vernes

Het zat de afgelopen wedstrijden allemaal tegen bij Den Bosch

Op bezoek in Wassenaar zag het een 2-4 voorsprong de laatste vijf minuten verdampen. De 4-4 van HGC van Karst Timmer viel wederom in de zeventigste minuut. Vrijdagavond werd er van Almere verloren, maar vonden veel mensen van Den Bosch dat het Almere in de tang had. Maar er werd niet gescoord, ondanks kansen en strafcorners. Er werden van Bossche kant vraagtekens gesteld bij de goal die international Jonas de Geus maakte. De Bossche aanvoerder Gijs Campbell leek de bal miraculeus voor de doellijn weg te slaan, vonden ze. De arbitrage besliste anders. Bij al die teleurstelling kon de disciplinaire schorsing voor het dubbelweekend van de talentvolle broers Tijmen en Pepijn Reijenga bij worden opgeteld. Iets waar coach Eric Verboom over wilde vertellen dat daar voor was gekozen vanwege zaken die buiten het veld gebeurd waren.

Door de 1-3 zege weet Den Bosch in de korte maar heftige hoofdklassecompetitie toch aan te sluiten bij een groep van zes topteams, met wie de Brabanders strijden om de play-offs. De overwinning was over de hele wedstrijd gezien terecht. KZ liet wel de hele wedstrijd zien dat elke team extra moeite zal moeten doen om punten weg te slepen van de Klatteweg. Ondanks de harde regen leefden de vele Haagse supporters hartstochtelijk mee. Elke Haagse aanval – ook al waren die schaars – werd verbaal begeleid. Ook Galema genoot van de terugkeer op de aloude topclub, die in twee jaar tijd van de Eerste Klasse naar de Hoofdklasse promoveerde. ‘Het is superknap hoe zij het doen. Ze doen het supergoed. Een defensieve taaie ploeg, met een mooi sfeertje op de club. Soms kom je op clubs waar er tien man langs de lijn staan. Nou, hier niet.’

Noud Schoenaker na de 0-1 tegen KZ. Foto: Willem Vernes

‘Ik ben gezegend dit ik dit mag doen’

Over de arbitrage had Den Bosch deze zondag ook niets te klagen. Noud Schoenaker leek eerst de bal met zijn lichaam te raken, voordat hij de 0-1 scoorde, wat protesten opriep bij KZ. Daarna was het Martijn van Grimbergen – zoon van KZ-coryfee Maarten van Grimbergen – die uit het niets de 1-1 maakte, na een heerlijke actie. Daarna had Den Bosch dertig minuten lang heel veel balbezit, maar zag onder andere Dockier grote schietkansen missen. De Haagse muur werd pas in de 52ste minuut beslecht door de Argentijn Della Torre.

Dat Galema nog wat slagroom op de taart spoot door bij een counter niet met zijn backhand uit te halen, maar ervoor koos door te lopen en al dribbelend de 1-3 te scoren, zal Den Bosch met een glimlach naar huis sturen. Ontluikende crisis beslecht. Galema: ‘Dit was ontlading. We werken zó hard als team, maar we zaten even in de hoek waar de klappen vielen. We hebben een heel mooi team. We kunnen wat leuks presteren dit jaar.’

Jelle Galema viert zijn mooie goal uitbundig. Foto: Willem Vernes

De spits is tevreden met zijn overstap van Oranje-Rood. Blij dat hij als 25-jarige van zijn hobby vooralsnog zijn werk heeft gemaakt. ‘Ik ben gezegend dat ik dit mag doen. Er zijn mensen van mijn leeftijd die achter een bureau zitten. Dat hoop ik ook ooit te doen, maar pas over een paar jaar. Nu ben ik hartstikke blij. Ik ben ook een liefhebber’ straalde Galema, die alweer zijn vijfde doelpunt van het seizoen had gemaakt.


Wat vind jij? Praat mee...