Jip Janssen: ‘We speelden afwachtend, zonder initiatief’

Kampong zal twee wedstrijden op ’t Kopje moeten winnen voor de derde landstitel op rij. Woensdag verloor de regerend landskampioen op eigen veld in de eerste finalewedstrijd van de play-offs met 1-2 van Bloemendaal.

‘Wat we onszelf mogen verwijten is dat wij in de eerste helft niet alles hebben gegeven’, analyseerde verdediger Jip Janssen direct na afloop. ‘Dat we niet gewoon met lef zijn gaan spelen. We speelden afwachtend, zonder initiatief.’

Croon opent score

Nadat Florian Fuchs en Thierry Brinkman al mogelijkheden hadden gehad op de openingstreffer zette Jorrit Croon na een prachtige actie Bloemendaal op voorsprong. Na balverlies van Martijn Havenga soleerde de international door de Kampong-defensie en liet keeper David Harte kansloos. ‘Het was een briljante goal, maar dat vroege tegendoelpunt was wel een tik’, reageerde Janssen. ‘We zijn wel gewoon mentaal sterk genoeg om een doelpunt te verwerken. Dat zit er gewoon ingebakken. Dat hebben we vaak genoeg meegemaakt. Het schrikt ons niet af.’

Jip Janssen haalt uit in het eerste finaleduel van de play-offs tegen Bloemendaal (1-2). Foto: Willem Vernes

Grote kans Janssen

Dat bleek, want na het tegendoelpunt kwam Kampong opzetten. Het leidde tot vier corners, maar geen doelpunten voor strafcornerkanon Jnsen. Na de vierde corner kreeg Janssen een grote kans op de gelijkmaker. Via een voet van een speler van Bloemendaal kwam de bal voor stick van Janssen, die in vrijstaande positie naast schoof. ‘Ik rekende erop dat we een corner kregen, maar hij geeft ‘m niet. Ik flats de bal. Ik denk er niet bij na en hij gaat naast. Dat is gewoon zuur’, blikte Janssen terug. ‘Die had er wel in gemogen.’

Jip Janssen lacht na de gelijkmaker van Philip Meulenbroek in het eerste duel in de finale van de play-offs tegen Bloemendaal (1-2). Foto: Willem Vernes

Kansen beide kanten

Na rust zette Kampong nog meer aan. Een backhandschot van Bjorn Kellerman werd gered door de goed keepende Maurits Visser. ‘We hebben de schroom van ons afgegooid en zijn gewoon gegaan’, schetste Janssen het spel van Kampong na rust. ‘Je weet dat Bloemendaal een counterploeg is, maar je moet hem wel aan de andere kant erin schieten anders win je sowieso niet. Dus je moet een beetje een risico nemen. En je ziet dat het dan resulteert in kansen en een doelpunt.’

Na gelijkmaker meteen 1-2

Drie minuten voor tijd maakte Kampong gelijk. Kellerman raakte de bal niet goed, waarna Philip Meulenbroek de bal uit de stuit in het doel sloeg. Daarna antwoordde Bloemendaal met de 1-2. ‘We blijven in de wedstrijd en dat hebben we echt goed gedaan. We vechten ons terug tot de laatste drie minuten. En dan valt ie aan de andere kant. Hij wordt mooi binnengetikt door Thierry, maar het is onwijs zuur. Volgens mij is het heel ongelukkig. Sander de Wijn glijdt uit, waardoor hij net te laat is in het duel.’

Jip Janssen achtervolgt door Tim Jenniskens tijdens het eerste finaleduel van de play-offs tegen Bloemendaal (1-2). Foto: Willem Vernes

Zaterdag moet er gewonnen worden

Komende zaterdag moeten de Utrechters van Bloemendaal winnen om een derde en beslissende wedstrijd te forceren. Anders neemt Bloemendaal de titel over van Kampong, dat zich nog niet verslagen voelt. ‘Absoluut niet. We hebben nog alles om voor te spelen’, klonk Janssen strijdvaardig. ‘We hebben al eerder bewezen dat wij daar twee keer achter elkaar kunnen winnen. Er is nog niets aan de hand. Zaterdag is gewoon een hele nieuwe wedstrijd. Die moeten we ook weer volle bak aanvliegen zonder te denken aan zondag.’