Jonker met twee goals belangrijk in heerlijke thriller in Eindhoven

Een frommelgoal van Kampong-spits Constantijn Jonker twee minuten voor tijd zorgde ervoor dat zijn ploeg de clash met Oranje-Rood op het nippertje verdiend met 3-3 gelijkspeelde. Het was de ultieme climax van een heerlijke topper, waarin na 22 minuten al vijf keer was gescoord.

‘Het was echt een schitterende wedstrijd. Een spektakel voor het publiek’, was één van de eerste uitspraken die de moegestreden Bob de Voogd deed, enkele minuten nadat Jonker met zijn tweede goal van de middag Oranje-Rood een kater bezorgde. ‘Natuurlijk baal ik van die 3-3 op het einde. Frommelgoals zijn het lelijkst. Dit gelijkspel voelt als twee verliespunten. We hebben hard geknokt, maar het was net niet genoeg voor een overwinning.’

Oranje-Rood-coach Lucas Judge kan nauwelijks geloven dat Kampong-spits Constantijn Jonker twee minuten voor tijd de gelijkmaker (3-3) maakt. Foto: Willem Vernes

Constantijn Jonker scoort al in de eerste minuut

De eerste helft was er één om in te lijsten. Meteen vanaf het beginsignaal greep Kampong de Eindhovenaren bij de strot. De koploper gooide de bal van achteruit over de verdediging van Oranje-Rood heen, Quirijn Caspers plukte de bal vervolgens uit de lucht en vuurde in de eerste tien seconden van de wedstrijd een backhandschot op keeper Pirmin Blaak af. Via Blaak vloog de bal terug de zijlijn over, waarna Kampong het spel meteen hervatte en Robbert Kemperman over de achterlijn soleerde. Het gevaar was dus verre van geweken.

Kemperman kreeg de bal bij een teamgenoot terecht. Het was de alerte Constantijn Jonker die zijn stick vliegensvlug tegen de bal kreeg: 0-1. Veertig seconden waren er nog maar verstreken, maar er was al genoeg gebeurd. Het was een stormachtig begin van de topper tussen de nummer één en vier van de ranglijst.

‘Eigenlijk ging alles mis’

‘Het is moeilijk te zeggen wat er mis ging bij die goal. Eigenlijk ging alles mis. Toen wij die hoge bal misten, kwamen we meteen onder druk te staan. We startten niet scherp genoeg, maar herstelden ons daarna knap’, analyseerde Bob de Voogd.

Het razendsnelle doelpunt was het startsignaal voor een spectaculaire eerste helft, waarin hockey even op tennis leek. Keken de toeschouwers niet naar een aanval van Kampong, dan draaiden ze hun hoofd wel naar een kans van Oranje-Rood. Goals volgden elkaar in rap tempo op. Een paar minuten na de openingstreffer kwam Oranje-Rood twee keer goed weg. Bjorn Kellerman sloeg uit een counter met zijn backhand hoog naast en maaide even later in kansrijke positie over een bal heen. Robert van der Horst wurmde zichzelf langs twee verdedigers van Kampong en kon in de cirkel vrij uithalen toen het fluitje klonk. Hij kreeg geen voordeel en moest een vrije slag nemen, die niks opleverde.

Constantijn Jonker, die de afgelopen weken met een hamstringblessure kampte, wordt voorafgaand aan de wedstrijd aan zijn hamstring gemasseerd. Foto: Willem Vernes

Vijf doelpunten in de eerste 22 minuten

Het was Niek van der Schoot van Oranje-Rood die in de zestiende minuut vanuit een moeilijke hoek met zijn backhand de gelijkmaker binnensloeg. Amper een minuut later mocht Mink van der Weerden alweer een strafcorner nemen en veranderde Bob de Voogd diens sleeppush over de grond doeltreffend van richting.

Aan het begin van het tweede kwart sleepte Martijn Havenga, het strafcornerkanon van Kampong, tevens de man in vorm die afgelopen week hoorde dat hij onverwacht met Oranje mee mag naar de HWL in India, de 2-2 binnen. Uiteraard, zou je deze wedstrijd bijna zeggen, stond die tussenstand niet lang op het scorebord. Want even later soleerde Benjamin Stanzl alweer over de achterlijn en was het Thomas Briels die vlak voor het doel liggend zijn stick tegen de bal kreeg: 3-2.

Vijf doelpunten in de eerste 22 minuten. Dat klinkt veel, maar het hadden er nog veel meer kunnen zijn. Kellerman miste in het eerste kwart twee kansen. In het tweede kwart kreeg hij opnieuw een grote mogelijkheid. Martijn Havenga pushte ook nog een strafcorner op de paal. Een ruststand van 5-3 of 3-5 was niet eens zo gek geweest.

In de tweede helft veranderde het spelbeeld iets. Kampong controleerde, Oranje-Rood loerde. De Eindhovenaren kregen veel ruimte en dwongen opnieuw een hoop kansen af, maar scoorden dit keer niet. Was het niet Robert van der Horst die over de achterlijn dribbelde en zijn teamgenoot Bram Huijbregts naast zag schieten, dan was het wel Thomas Briels die de bal terug legde op Jelle Galema, wiens inzet werd geblokt door Jip Janssen.

Na een pass van Robert van der Horst vanaf de achterlijn schiet Bram Huijbregts de bal net voorlangs het doel van David Harte. Foto: Willem Vernes

Jonker: ‘Ik wil een compliment maken aan Pirmin Blaak’

Bjorn Kellerman probeerde even later voor de zoveelste keer Pirmin Blaak te verschalken. Het zat de aanvaller van Kampong niet mee. Dit keer dribbelde hij op volle snelheid langs de Joep de Mol, waarna hij met zijn backhand naast schoot. Zo gek was het niet dat bij Kellerman na de wedstrijd het chagrijn van zijn gezicht afdroop. Wanneer hij scherper voor de goal was geweest of iets meer geluk had gehad, had Kampong het niet op de bevlieging van Constantijn Jonker in de slotfase hoeven laten aankomen.

Jonker: ‘Ik vind 3-3 een terechte uitslag. We hebben veel kansen gecreëerd. Alleen de afronding had iets beter gekund. Ik wil een compliment maken aan Pirmin Blaak, de keeper van Oranje-Rood. Hij heeft er een paar schitterend uit gehouden.’

‘Hoewel wij vroeg op voorsprong zijn gekomen, kwamen we in het begin niet lekker in ons spel. We gingen achterover leunen en Oranje-Rood had in het eerste kwart het beste van het spel. Zij kwamen verdiend op een 2-1 voorsprong. Na rust hadden we het opnieuw een fase moeilijk. Als zij de 4-2 hadden gemaakt, hadden wij geweten dat we niet meer gingen winnen. Gezien het spelbeeld mogen wij tevreden zijn met een gelijkspel.’