Jubilaris Bob de Voogd: ‘Altijd al neusje voor goals gehad’

Bob de Voogd heeft zijn puike vorm van dit seizoen opgeluisterd met een mooie mijlpaal. De aanvaller van Oranje-Rood liet zondag in de thuiswedstrijd tegen Tilburg (2-0) zijn honderdste doelpunt in de Hoofdklasse aantekenen.

De Voogd maakte zijn eerste (reguliere) competitiedoelpunt op het hoogste niveau twaalf jaar geleden als zeventienjarige speler van Den Bosch. Na veertien goals in Bossche dienst scoorde de spits tussen 2007 en 2016 68 keer voor Oranje-Zwart en maakte hij sinds vorig seizoen achttien treffers namens Oranje-Rood.

‘Ik heb altijd wel een neusje voor goals gehad’, zegt De Voogd. ‘En wat fijn is: ik hoef niet zeventig minuten lang goed te spelen om aan doelpunten te komen. Doelgerichtheid zit sowieso in mijn spel, al is het maken van doelpunten nooit een doel op zich. Ik vind het óók belangrijk om strafcorners te halen of anderen in stelling te brengen.’

‘Ik doe veel op gevoel’

Het seizoen 2014/2015 is voor De Voogd nog steeds het meest succesvolle in zijn loopbaan. Met zijn dertien goals in de reguliere competitie en vijf in de play-offs leverde hij een aanzienlijke bijdrage aan het landskampioenschap. Bovendien had De Voogd in die jaargang met een doelpunt en twee goals in de shoot-outs een groot aandeel in de winst op Uhlenhorst in de finale van de Euro Hockey League.

Gravend in zijn geheugen naar hét doelpunt dat hem het meest is bijgebleven in al die jaren komt De Voogd ook uit in dat uitmuntende seizoen: ‘Het was tegen Den Bosch; ik scoorde met een backhandschot vanaf kop cirkel waarbij de bal snoeihard in de kruising belandde’, aldus de aanvaller. ‘Ik heb aardig wat goals met mijn backhand gemaakt, maar ik kan ook genieten van subtiele goals, zoals een chipje over een uitkomende keeper in de korte hoek. Ik doe veel op gevoel en intuïtie. Als je teveel over je acties gaat nadenken dan loopt het vaak op niets uit.’

SCHC en Den Bosch favoriete slachtoffers

De Voogd maakte zijn honderd goals in de Hoofdklasse tegen 21 verschillende clubs. SCHC en Den Bosch zijn met elk dertien doelpunten zijn favoriete tegenstanders gebleken. Ook tegen Rotterdam (negen goals), en Hurley (acht) was het vaak lekker scoren voor de Helmonder.

Van de honderd doelpunten van De Voogd kwamen er 92 voort uit veldspel, zeven uit een strafcorner en eentje via een strafbal. Dit seizoen staat de teller voor hem al op zeven goals, nog maar vier minder dan zijn totaal uit het volledige vorige seizoen (elf).


Wat vind jij? Praat mee...