Kampong de punten, Amsterdam alleen lof na spektakelstuk (4-3)

De NOS had plannen om zondag de wedstrijd tussen Kampong en Amsterdam live uit te zenden. Dat ging op het laatste moment niet door. Dat is jammer, want de topper in de Hoofdklasse was zondagmiddag pure reclame voor het hockey. Toen na zeventig minuten de stofwolken waren neergedaald op sportpark De Klapperboom had Kampong door de 4-3 zege drie punten en moest Amsterdam het doen met de complimenten.

Wie dit verhaal zondagmiddag voor 17.30 uur leest, doet er verstandig aan de ruime samenvatting op NPO1 te bekijken, want deze topper was genieten voor de hockeyliefhebber. Het is wel raadzaam tijdig in te schakelen, want het spektakelstuk kwam al na twee minuten los. Toen kreeg Tanguy Cosyns de bal in de cirkel, draaide knap weg en sloeg de bal achter David Wolff die de nog steeds geblesseerde David Harte verving: 0-1.

Amper bekomen van die klap, was daar Valentin Verga. De middenvelder van Amsterdam en Oranje is veel besproken en niet altijd positief. Maar wat Verga bij de 0-2 liet zien, moet bondscoach Max Caldas – die het duel vanaf het dak bekeek – hebben gesterkt in zijn keuze om Verga weer bij Oranje te halen. Verga slalomde weergaloos door de Kampong-defensie, leek de bal even te verspelen, maar was net op tijd om de bal over de aanstormende goalie Wolff te liften.

0-2 en er waren pas drie minuten gespeeld.

Heerlijke wedstrijd

Kampong, Amsterdam en de paar duizend toeschouwers wisten niet wat ze zagen. Maar het werd nog gekker, want na vijf minuten was het al 1-2 door een doelpunt van Boet Phijffer. Een treffer die enigszins uit de lucht kwam vallen, maar Kampong heel goed uitkwam. Met een doeltreffende klap was de thuisploeg terug in de wedstrijd. Omdat Amsterdam dankzij de bliksemstart al meteen lekker in de wedstrijd zat, kregen de toeschouwers een heerlijk duel voorgeschoteld. Met bij Amsterdam een excellerende Verga, een sterke doelman Philip van Leeuwen en een goed spelende Johannes Mooij. Aan de andere kant bij Kampong speelden Jonas de Geus en Derck de Vilder goed op het middenveld, had Lars Balk legio onderscheppingen en was Bjorn Kellerman levensgevaarlijk. Kortom, genieten.

Bij een spektakelstuk horen veel doelpunten en die vielen er ook in het vervolg van het duel. Nog voor de rust was het 2-2 via Jip Janssen. De strafcornerspecialist had vorige week tegen Den Bosch niet genoeg aan negen corners om te scoren tegen Den Bosch, nu was de eerste de beste strafcorner raak. De bal vloog hoog in het doel achter Van Leeuwen.

Klapperboom ontploft

Die treffer was verdiend, want na de geweldige start van Amsterdam was Kampong de betere ploeg. Dat werd in de tweede helft nog duidelijker. Al na vier minuten leek de thuisploeg op voorsprong te komen, maar de treffer van Robbert Kemperman werd na luide protesten van Amsterdam geannuleerd. Een paar minuten later was het alsnog 3-2. Nu was het Kellerman, die op links de bal kreeg en de 3-2 binnensloeg. De Klapperboom ontplofte en Amsterdam snakte naar adem in het derde kwart.

Dankzij voortreffelijk keeperswerk van Van Leeuwen bleef de schade lange tijd beperkt, maar op slag van het einde van het derde kwart was het toch 4-2. Opnieuw door een benutte strafcorner van Janssen.

Typerend beeld uit het duel Kampong – Amsterdam. Bjorn Kellerman wordt vol op de huid gezeten door Floris Middendorp en Johannes Mooij. Foto: Koen Suyk

Wie dacht dat het duel daarmee was beslist, had het mis. Amsterdam ging meer va-banque spelen en drong Kampong terug. In de 57ste minuut resulteerde dat in de 4-3 na een benutte strafcorner van Cosyns. Het werd even stil op De Klapperboom. Zou het dan toch nog misgaan?

Het antwoord was nee. Dat kwam vooral dankzij uitstekend keeperswerk van die andere David in het doel van Kampong. Wolff redde in de slotfase namelijk keer op keer met voortreffelijke reddingen. Het zat Amsterdam in de laatste minuten ook niet mee toen Cosyns de 4-4 leek te maken, maar de bal via het lichaam van Bakker in het doel ging.

Zo hield Kampong drie punten over aan een heerlijke hockeymiddag en moet Amsterdam het doen met de lof die de ploeg na afloop kreeg toegezwaaid.