Kampong en Bloemendaal azen op clubrecord in onderlinge topper

De Hoofdklasse Heren beleeft vrijdagavond met het duel tussen Kampong en Bloemendaal een kraker van jewelste. Beide ploegen zijn al geruime tijd ongeslagen in de reguliere competitie en kunnen elk een clubrecord evenaren.

Laten we met de regerend kampioen beginnen. Kampong leed voor het laatst een nederlaag in de Hoofdklasse toen Feyenoord zich nog kampioen van de Eredivisie mocht noemen. Op bezoek bij Rotterdam gingen de Utrechters op 19 maart 2017 hard onderuit: 5-2. Dat was meteen ook de laatste dreun die Kampong in competitieverband incasseerde. In de dertig daaropvolgende wedstrijden bleef de ploeg telkens ongeslagen (24 zeges en zes gelijke spelen).

Nog geen record in zicht

Slechts twee keer zette een club een nóg langere reeks zonder nederlagen neer in de Hoofdklasse. Amsterdam bleef in de periode 1973-1975 in totaal 39 duels ongeslagen en Klein Zwitserland incasseerde tussen 1977 en 1981 in 65 opeenvolgende duels geen enkele nederlaag. De club heeft daarmee het Hoofdklasserecord stevig in handen.

Bloemendaal ook ijzersterk

Ook Bloemendaal weet al lange tijd niet meer wat verliezen is. Sinds de nederlaag tegen – uitgerekend – Kampong op 23 april 2017 (1-3) kwamen De Mussen in 26 reguliere competitieduels zonder noemenswaardige kleerscheuren uit de strijd: twintig overwinningen en zes gelijke spelen.

Indien Bloemendaal erin slaagt ook vrijdag een nederlaag te voorkomen, dan evenaart de ploeg van trainer/coach Michel van den Heuvel een clubrecord uit 1992-1993. In die periode stapte Bloemendaal in de Hoofdklasse 27 keer op rij van het veld zonder te verliezen.

Bloemendaal aast op De Klapperboom bovendien op zijn vijftigste competitiezege tegen Kampong. Na tachtig onderlinge duels in de reguliere competitie staat de teller op 49. Geen enkele andere club in de historie van de topcompetitie slaagde er ooit in vijftig keer van dezelfde tegenstander te winnen. Daar lonkt dus een mooie primeur voor de negentienvoudig landskampioen.

Clubrecord in thuisduels

Kampong is in de reguliere competitie inmiddels achttien thuisduels op rij ongeslagen, sinds de ploeg op De Klapperboom een nederlaag moest slikken tegen – jawel  – Bloemendaal (1-2). Lukt het de Utrechters vrijdag de reeks zonder nederlaag te verlengen, dan evenaren ze een clubrecord uit de periode 1983-1985. Toen was Kampong op eigen veld negentien keer op rij niet te kloppen.

Vorig seizoen hielden beide clubs elkaar in de onderlinge duels keurig in balans: 3-3 in Utrecht en 1-1 op een bijveld in Bloemendaal. Het Europees onderonsje in de finale van de Euro Hockey League op 27 mei van dit jaar werd een prooi voor Bloemendaal (8-2).


3 Reacties

 1. luchtisblauwgrasisgroen

  Spannende wedstrijd as Vrijdag! De eerste echte test voor beide teams. Ik ben benieuwd of Bloemendaal al kan pieken.

  1. Runa Honig

   Ja, dat wordt een fantastische en spannende pot. Zo’n wedstrijd op vrijdagavond verloopt vaak net wat anders. Spelers zitten niet in hun gebruikelijke wedstrijdritme. We zullen zien wie hiermee het beste kan omgaan.

 2. luchtisblauwgrasisgroen

  Ja, eigenlijk jammer dat het op een vrijdag avond wordt gehouden. Vorige wedstrijd werd op het 3e veld van Bloemendaal gespeeld, was ook verre van ideaal voor een top wedstrijd.


Wat vind jij? Praat mee...