Kampong grijpt Den Bosch vanaf de eerste seconde bij de keel

Den Bosch-coach Eric Verboom had het Nederlands elftal zaterdagavond niet zien stuntelen tegen Bulgarije, omdat hij naar een wedstrijd uit de Hockey World League had gekeken, tussen Rusland en Trinidad en Tobago, de ploeg waar hij ooit bondscoach van was. Maar hij begreep wel dat hij de vergelijking tussen het spel dat zijn ploeg zondag tegen Kampong op de mat legde (4-3) en het spel dat de mannen van Danny Blind hadden laten zien niet als een compliment moest beschouwen.

In de 46ste minuut gooide Kampong-speler Philip Meulenbroek nog maar eens een bidon leeg vlak voor de bal die hij vanaf de achterlijn moest aangeven bij een strafcorner. Het nat maken van het veld was bedoeld om zijn teamgenoot en strafcornerspecialist Martijn Havenga zo goed mogelijk in stelling te brengen. Havenga sleepte de bal uiteindelijk strak over de grond, maar zag Den Bosch-keeper Maurits Visser hem liggend met zijn stick uit het doel houden. Op dat moment was Meulenbroek er vliegensvlug bij om de rebound alsnog binnen te schieten: 4-0. Vier-nul!

Kellerman klapt er meteen bovenop

Dat was niet eens een geflatteerde voorsprong in een wedstrijd die beide ploegen beschouwden als hun laatste kans om aan te blijven haken in de strijd om de play-offs. Vanaf de eerste seconde straalde Kampong uit dat er werkelijk niets te halen viel voor Den Bosch. ‘Na de wanprestatie van vorige week tegen Rotterdam (5-2) hebben we tegen elkaar gezegd dat het zo niet langer kan’, vertelde Bjorn Kellerman kort na de wedstrijd nadat hij de complimenten van zijn teamgenoten en de supporters langs de lijn in ontvangst had genomen. Kellerman speelde vooral een cruciale rol in de eerste helft, waarin hij er meteen bovenop klapte. Al na vier minuten onderschepte hij een pass van Gijs Campbell, stormde hij op het doel af en rondde hij de kans zelf af. Vlak voor rust gaf hij ook nog eens een splijtende pass op de Spanjaard Salvador Piera, die de 2-0 binnenschoot.

Kellerman: ‘Het is heel knap wat wij vandaag hebben laten zien. We zijn veel scherper gestart dan vorige week. Het is niet fijn om met 5-0 achter te staan tegen Rotterdam. Na die wedstrijd baalde ik enorm. Ik wilde echter niet alleen naar het team kijken, maar ook naar mezelf. Ik vond dat ook ik scherper en feller aan de wedstrijd moest beginnen. Dat heb ik nu gedaan. Maar we hebben nog niets. Dit was een alles-of-niets-wedstrijd, maar die spelen we vanaf nu elke week.’

Bjorn Kellerman maakte de openingstreffer in het duel tegen Den Bosch (4-3) (c) Koen Suyk

Onthutsend zwak Den Bosch pakt nog bijna een punt

Met name de eerste 25 minuten had het onthutsend zwakke Den Bosch – waarvan coach Eric Verboom na afloop toegaf dat de play-offs nu definitief uit het zicht zijn – werkelijk niets te vertellen. Kampong greep de Bosschenaren bij de keel en kreeg in die tijd maar liefst zes opgelegde kansen. Het was aan het gebrek aan efficiency van Kampong te wijten dat het in de rust nog maar 2-0 voor stond. Na rust kwam Den Bosch beter voor de dag, maar toen Philip Meulenbroek twee minuten na de rake strafbal van Martijn Havenga de 4-0 op het scorebord zette, leek de wedstrijd gespeeld.

Leek, want in de slotfase had Den Bosch met iets meer overtuigingskracht zowaar toch nog een punt kunnen pakken. Kampong geloofde het na de vierde goal wel en liet de teugels los. Tien minuten voor tijd maakte Kieran Govers de 4-1 en nadat Dylan Wotherspoon de 4-2 op zijn naam had geschreven, kreeg Den Bosch drie minuten voor tijd opeens een strafcorner. Doordat die echter naast ging, was het alleen voor de statistieken nog interessant dat Govers na het eindsignaal alsnog de 4-3 uit een strafcorner binnen pushte.

‘Het is ons gelukt de wedstrijd te killen’

De wisselvalligheid is misschien wel typerend voor Kampong dit seizoen, al had aanvoerder Quirijn Caspers daar kort na het duel geen boodschap aan. ‘De wedstrijd was bij 4-0 al gespeeld. Ik ben vooral blij dat we na het debacle van vorige week nu een uur lang een foutloze wedstrijd hebben gespeeld. We hebben mooi hockey laten zien en veel kansen gecreëerd, waarvan we er meer hadden moeten maken. Toch is het ons gelukt de wedstrijd te killen en zijn we niet op een 1-0 of 2-0 voorsprong blijven steken. Vergeet niet dat Den Bosch vandaag voor zijn aller-, allerlaatste kans op de play-offs streed. Wij eigenlijk ook. Gelukkig hebben we deze eerste slag gewonnen, maar we hebben nog een lange weg te gaan als we de top vier willen halen.’

Door de overwinningen van Oranje-Rood (5-4 op Bloemendaal) en Rotterdam (9-2 op Qui Vive) heeft Kampong nog altijd een achterstand van drie punten op deze ploegen, die derde en vierde staan.

Kampong – Den Bosch 4-3 (2-0)
‘4 Bjorn Kellerman 1-0
’32 Salvador Piera 2-0
’44 Martijn Havenga 3-0 (sb)
’46 Philip Meulenbroek 4-0 (sc)
’61 Kieran Govers 4-1
’66 Dylan Wotherspoon 4-2
’70 Kieran Govers 4-3 (sc)