Dit keer wel lichtpunten, maar nog geen punten voor Tilburg

Slechts drie minuten was Tilburg vrijdagavond verwijderd van een stunt tegen Rotterdam. Bij een 2-2 stand stond de Engelsman Simon Egerton echter plots vogeltje vrij in de cirkel. Met een eenvoudige tip-in legde hij de bal in het Tilburgse doel: 2-3.

Jan Maarten Tacke, aanvoerder van Tilburg, hief zijn armen in de lucht en sloeg daarna met de stick op de grond. De frustratie was van zijn gezicht te lezen. ‘Dit was zuur’, zuchtte Tacke een paar minuten later in de hal van het clubhuis van Tilburg. ‘We waren er zo dicht bij. We hadden hier echt niet van Rotterdam hoeven verliezen. Maar ja, daar heb je niks aan. Het gaat om de punten.’

Tilburg staat voor keihard werken en niks cadeau geven Jan-Maarten Tacke, aanvoerder van Tilburg

Een kleine glimlach verscheen om zijn lippen. Dat was afgelopen zondag na de 4-1 nederlaag tegen Almere wel anders. Die klap tegen een van de directe concurrenten in de strijd tegen degradatie kwam veel harder aan dan het verlies tegen Rotterdam. Dagen later dreunde de klap nog na in de Brabantse gelederen, erkende Tacke. ‘Het was na zondag zaak om de boel bij elkaar te houden’, keek aanvoerder Tacke terug. ‘Dat heb ik direct na afloop ook geprobeerd. Ik begrijp dat de frustratie groot is en de spelers er niet allemaal op zaten te wachten. Maar juist dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de boel niet uit elkaar valt. Zeker wij moeten het hebben van onze eenheid. Tilburg staat voor keihard werken en niks cadeau geven. Dat laten zien, was ook het belangrijkste doel voor vandaag.’

Jan-Maarten Tacke: ‘Na de nederlaag tegen Almere was het zaak de ploeg bij elkaar te houden.’

In die opzet slaagde de ploeg van trainer Jeroen Delmee vrijdagavond op het ijskoude sportpark aan de Bredaseweg met vlag en wimpel. Vanaf de eerste minuut streed de thuisploeg dapper voor elke meter. Na de eerste de beste aanval mocht Michiel de Leeuw zelfs aanleggen voor de eerste strafcorner van de wedstrijd. Rotterdam-goalie Berend van Eldonk had echter niet al te veel moeite om een treffer van de thuisclub te voorkomen.

Pardoes

Daarmee was overigens het belangrijkste wapenfeit van Tilburg in het eerste kwart wel genoemd. Rotterdam trok het duel naar zich toe, zonder groots te spelen. De eerste treffer kwam, tegelijk met de eerste sneeuwvlokken, na elf minuten uit de lucht vallen. Een afgeketste bal in de cirkel viel pardoes voor de stick van Nick Catlin. De Engelsman, vorige week nog ongelukkig in de afronding in het duel met Amsterdam, bedacht zich geen moment en roste de bal keihard achter de Tilburg-goalie Camille van Emstede: 0-1.

Na een klein half uur spelen toonde Jeroen Hertzberger uit zijn tweede corner van de wedstrijd dat, door de komst van HGC’er Tristan Algera, Rotterdam volgend seizoen wel eens het beste strafcornerduo – en met Seve van Ass erbij misschien wel eens het sterkste trio – van de Hoofdklasse kan hebben. Steenhard, buiten het bereik van Van Emstede, sleepte Hertzberger de bal tegen de plank: 2-0.

Wedstrijd gespeeld, zo leek het. Tot in de slotseconde van de eerste helft Jip Krens plots de aansluitingstreffer maakte. Met een fraaie backhand in de lange hoek voedde hij de koude Tiburgse harten met hoop: 1-2.

Direct aan het begin van de tweede helft kreeg Tilburg een kansje via Dylan van Minde. Hij strandde echter op doelman Van Eldonk. Rotterdam werd daardoor op scherp gezet en ging met volle kracht op jacht om de marge van twee te herstellen. Tot tweemaal toe werd het aluminium achter Van Emstede geraakt. Het leek wachten op een Rotterdamse treffer, maar uit een van de spaarzame uitbraken was het plots gelijk. Tilburg kreeg een wat gemakkelijk gegeven strafcorner, maar dat cadeautje werd in dankbaarheid aanvaard. Michiel de Leeuw sloeg de bal hard over de grond, Sander Visser zette vervolgens behendig zijn stick ertegenaan: 2-2.

Inspiratieloos

De verkleumde Tilburgse fans waren niet alleen blij dat ze konden opspringen en hun handen warm konden klappen, ze kregen serieus hoop op een punt. Dat kwam enerzijds omdat Tilburg vanuit een compacte defensie streed voor elke meter, anderzijds bakte Rotterdam er niet veel van. De ploeg van coach Albert-Kees Manenschijn zocht inspiratieloos en met weinig bezieling de aanval. Het gelijke spel van vorige week tegen Amsterdam – dat Rotterdam nagenoeg kansloos maakt voor het bereiken van de play-offs – dreunde zo mogelijk nog harder na dan de nederlaag van Tilburg bij Almere. Het was veelzeggend dat de spelers van Rotterdam na afloop stuk voor stuk mopperend het veld verlieten. Terwijl de gasten uit de havenstad in de slotfase toch echt de zege nog pakten via Egerton.

Cruciaal

De puntenteller bij Tilburg staat door de nederlaag na twee speelronden na de winterstop nog steeds op nul. De komende weken zijn belangrijk voor de ploeg van coach Delmee. Zondag wacht HGC, dat vrijdagavond Pinoké, een andere concurrent van Tilburg, in de pan hakte met 2-6. Na een vrij Paasweekend wachten vervolgens cruciale weken voor Tilburg als het de concurrenten Pinoké, SCHC en hdm treft.

De Brabanders hebben een reputatie hoog te houden als het gaat om rechtstreekse duels met concurrenten. Vorig seizoen had Tilburg eenzelfde reeks, waarbij het de overwinningen aaneen reeg en daardoor het Hoofdklasse-schap veiligstelde.

Tacke lachte toen hij werd herinnerd aan die serie. ‘Het zou mooi zijn als dat opnieuw lukt, maar daar zijn we nu nog niet mee bezig. Eerst HGC en dan kijken we verder. Aan vandaag hebben we diverse lichtpunten overgehouden. Maar ik had liever de punten gehad.’


Wat vind jij? Praat mee...