Koning Philip Meulenbroek declasseert met vier treffers HGC

Philip Meulenbroek heeft woensdagavond met vier treffers in de eerste wedstrijd van de halve finales van de play-offs HGC gedeclasseerd. De koning van Kampong schoot bijna in zijn eentje de Utrechters naar een 2-5 zege, ondanks dat om hem heen zijn ploeggenoten geblesseerd uitvielen.

Het verhaal van Meulenbroek is inmiddels bekend. De korte samenvatting luidt als volgt: stopte vorig jaar, speelde een half seizoen in het tweede, viel in vanwege de talrijke blessure en slaat sindsdien alle ballen erin die voor zijn stick komen.

De eerste wedstrijden deed hij dat bij voorkeur op de belangrijke momenten, in de slotfase bij de tweede paal met een intikker. ‘Ik sta toevallig bij de tweede paal’, was dan zijn droge commentaar. Maar inmiddels is van enig toeval absoluut geen sprake meer. Philip Meulenbroek is inmiddels uitgegroeid tot de koning van Kampong. Hij besteeg woensdagavond op Sportpak Roggewoning in Wassenaar zijn troon.

Draai om de oren

HGC kreeg dus opnieuw een draai om de oren van Meulenbroek en zijn volgelingen. Twee weken geleden troffen beide ploegen elkaar ook in Wassenaar. Toen stond het na een half uur spelen al 0-4 in het voordeel van de Utrechters en kwam HGC met 1-4 uiteindelijk nog goed weg. Coach Paul van Ass erkende destijds dat zijn ploeg ook last had van de spanningen en roemde hij Kampong dat als tweevoudig kampioen als geen ander wist wat er nodig was om te presteren onder druk.

Het vuistje van Meulenbroek. Foto: Willem Vernes

Net als in het laatste duel tussen beide ploegen ontbraken bij de afslag Robbert Kemperman en Lars Balk bij de Utrechters. Balk deed destijds nog wel een paar keer enkele minuten meer. Nu bleef zijn inzet beperkt tot de warming- up. Ook Kemperman liet in trainingspak even zijn gezicht zien op het veld. Coach Cox hoopt beiden zaterdag in de thuiswedstrijd speelminuten te kunnen geven.

Furieus

Kampong wilde graag het kunststukje van twee weken geleden herhalen en startte furieus. De eerste kwam kwam voort uit een gave actie van Silas Lageman. De van Nijmegen overgekomen jongeling heeft dit jaar een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Hij kwam als iel en ietwat schuchtere jongen binnen, maar speelt inmiddels als een grote kerel. Lageman dolde drie man op de rand van de cirkel en schoof de bal richting doel van Sam van der Ven, de Oranje-goalie redde met zijn benen. Het was voor Kampong het signaal om gas te blijven geven. HGC hapte naar adem. Een kleine tien minuten duurde de eerste storm, die de thuisploeg overleefde.

Beetje bij beetje kwam HGC beter in het spel. Onder aanvoering van Seve van Ass en Ashley Jackson. Het leverde de thuisploeg na twaalf minuten de eerste en vervolgens ook de tweede en derde corner op. Tot drie keer toe werden de corners gered, maar de ploeg uit Wassenaar zat daarmee wel lekker in de wedstrijd. Een briljante pass van Van Ass op Jackson leverde ook de vierde corner op. Weer was het Jackson die pushte, nu was het Harte die redde.

HGC was in die fase beter, maar zoals vaker gebeurt bij ploegen die tegen Kampong spelen, krijgen ze dat toch de deksel op de neus. Dat gebeurde ook HGC. Sjoerd de Wert rukte mee op naar voren over rechts, sloeg de bal hard de cirkel in waar wie anders dan Meulenbroek stond om de tip-in te verzorgen: 0-1. Het bekende vuistje dat volgde kunnen de tegenstanders van Kampong wel dromen. Meteen daarna zat het eerste kwart erop en had coach Paul van Ass twee minuten om zijn ploeg op te peppen.

Maxime Plennevaux juicht. David Harte blijft verslagen achter. Foto: Willem Vernes

Zijn woorden misten hun uitwerking niet, want aan het begin van het tweede kwart werd het gelijk. Een hoge push van Jackson werd niet lekker verwerkt in de defensie, waardoor goaltjesdief Maxime Plennevaux er direct bij was om dat af te straffen: 1-1. Het was een van de eerste balcontacten van de Belg, die weer eens bewees dat doelpunten maken zijn vak is. Niet voor niets werd hij de afgelopen jaren topscorer in Spanje en België.

Blessures

De treffer van Plennevaux zorgde niet alleen voor evenwicht in de stand, maar ook in het spel. HGC had meer de bal, viel ook meer aan, maar deed dat gecontroleerd met voldoende mensen achter de bal om Kampong niet de kans te geven voor een van zijn gevreesde counters. Verdedigend had Van Ass ook extra zekerheid ingebouwd met Floris van der Linden voor de defensie. Het centrum zat daarmee dicht, waardoor Kampong werd gedwongen om over de zijkant te spelen en de ballen hard in de cirkel te slaan hopend op een stick van Kellerman of Meulenbreuk. Dat bleef uit, waardoor beide ploegen met 1-1 de kleedkamer opzochten. Boet Phijffer deed dat steunend op twee sticks vanwege een dikke enkel.

Sander de Wijn met een somber gezicht nadat hij in de rust geblesseerd uitviel. Foto: Willem Vernes

Hij was niet de enige die niet meer speelde in de tweede helft. Ook Sander de Wijn verscheen in de tweede helft met een somber gezicht en gehuld in het trainingspak op het veld. De verdediger kampte de afgelopen week met een rugblessure, maar kreeg nu last van zijn hamstring. Het is zeer twijfelachtig of hij zaterdag in de return op de Klapperboom in Utrecht kan spelen.

Maar als de nood hoog is, is soms de redding nabij. De reddende engel was nu die andere topspits van Kampong: Bjorn Kellerman. Hij kreeg na een paar minuten in de tweede helft de bal aan de linkerkant van de cirkel, zette zijn backhand er tegenaan en het was kassa: 1-2.

Koning Philip

Amper bekomen van die klap moest HGC de volgende dreun incasseren. Nu was het weer de beurt aan Meulenbroek. Derck de Vilder zorgde voor de voorbereiding vanaf rechts, waarna Meulenbroek deed wat hij nu al weken, nee maanden achter elkaar doet: de bal tegen het net slaan. En mocht er nog iemand zijn die dacht dat de doelpuntenreeks van de goalgetter ook maar een beetje gelukkig was, deed de spits het in het derde kwart gewoon nog een keer: 1-4. En nadat Oliver van Tongeren HGC na 2-4 had geschoten, bepaalde Meulenbroek met zijn vierde treffer de eindstand op 2-5.

Vier treffers in een wedstrijd in de de play-offs, dan ben je een koning.


5 Reacties

 1. luchtisblauwgrasisgroen

  Wow wat een prestatie van Meulenbroek!! Wordt hij nog aan de speler van het jaar verkiezing toegevoegd?

 2. Runa Honig

  De ziekenboeg van Kampong is een punt van zorg met het oog op de battles die gaan komen. Kan ze echt de titel kosten.

 3. ruben-bergkamp

  Een vraag aan de redactie van hockey.nl: hoeveel goals scoorde Meulenbroek in alle jaren voordat hij 'afzwaaide' bij Kampong? Evenveel als dit seizoen?

 4. maaikekeeper

  De terug komst van Meulenbroek kan wel een discussie starten. Misschien is iets minder trainen en minder mentale druk wel een kant waar we op moeten in het tophockey.

 5. Ramon Min

  Leuke vraag! Navraag leert dat Meulenbroek dit seizoen al 13 goals op zijn naam heeft staan (9 in de reguliere competitie) en nu dus 4 in de play-offs). Daarmee is hij hard op weg een persoonlijk record te verbeteren. Hij maakte in één seizoen namelijk nog nooit meer dan 14 goals, een aantal dat hij vorig seizoen bereikte (12 reguliere en 2 in play-offs).


Wat vind jij? Praat mee...