Koppositie zeker geen garantie meer voor het landskampioenschap

Volgens de wetten der logica zou de nummer één van de competitie het landskampioenschap moeten krijgen. In het Nederlandse hockey is dat niet zo vanzelfsprekend. Sinds de invoering van de play-offs kunnen de vier bovenste ploegen profiteren door laat in het seizoen te pieken, om alsnog de titel binnen te halen. Een uitgebreide blik naar de heren naar de afgelopen jaren belooft weinig goeds voor koploper Bloemendaal.

Waar in de eerste jaren na de invoering van de play-offs in het seizoen 1994/1995 de nummer één vaak alsnog de landstitel binnenhaalde (zeven keer in de eerste acht jaren), leverden de afgelopen seizoenen veel spektakel op in de play-offs. Zo won Oranje-Zwart, de voorganger van Oranje-Rood, in de afgelopen drie seizoenen het landskampioenschap als de runner-up in de reguliere competitie. Dit seizoen miste de ploeg uit Eindhoven net de boot. Bloemendaal blijft wel de ‘koning van de play-offs’: acht keer won de Noord-Hollandse ploeg het landskampioenschap via de huidige constructie. Daarmee wonnen zij het vaakst de seizoensafsluiting. Bij de vrouwen is de landskampioen bijna zeker bekend: Den Bosch. In totaal zeventien keer won de Brabantse ploeg de play-offs. Drie keer ging het mis voor de huidige koploper van de Hoofdklasse Dames. Bij de mannen verschilt de winnaar van de play-offs een stuk meer.

In de laatste zes seizoenen in de Hoofdklasse Heren won de nummer twee of zelfs de nummer drie, Rotterdam in 2012/2013, het landskampioenschap. Van die zes keer stond de aanvoerder van de ranglijst wel vijf keer in de finale. De huidige top vier heeft ook ervaring met de druk van de favoriet: in de afgelopen jaren stonden alle vier de ploegen al eens aan het einde bovenaan in de Hoofdklasse, zonder de play-offs binnen te slepen. Van de laatste 21 seizoenen werd de koploper van de reguliere competitie elf maal daadwerkelijk kampioen. Dat biedt, na de goede overwinning tegen Kampong, dus enige houvast voor Bloemendaal.

Seizoen Koploper Landskampioen Runner-up
2009/2010 Bloemendaal Bloemendaal HGC (2e)
2010/2011 Bloemendaal Amsterdam (2e) Bloemendaal
2011/2012 Rotterdam Amsterdam(2e) Bloemendaal
2012/2013 Oranje-Zwart Rotterdam (3e) Oranje-Zwart
2013/2014 Kampong Oranje-Zwart (2e) Bloemendaal (4e)
2014/2015 Kampong Oranje-Zwart (2e) Kampong
2015/2016 Amsterdam Oranje-Zwart (2e) Amsterdam
2016/2017 Bloemendaal ?? ??

Mogelijk unicum voor Kampong

Dit seizoen was al snel duidelijk wie op de bovenste drie plekken eindigden, namelijk Bloemendaal, Amsterdam en Rotterdam. In de laatste speelronde voegde Kampong zich, na het gelijkspel tegen Oranje-Rood (3-3),  pas bij de anderen. Van een groot niveauverschil was er in het eerste play-offduel tegen de Mussen (2-3 verlies) zeker geen sprake. De Utrechters hadden zelfs diverse mogelijkheden om een 2-1 voorsprong zelfs uit te breiden. Mogelijk kan het team van Alexander Cox op ’t Kopje voor een verrassing zorgen.

Garantie voor succes is er desondanks niet voor de Utrechters: in de gehele historie van de play-offs haalde de nummer vier van de competitie pas twee keer de finale. Tweemaal had Bloemendaal die eer: in 2003/2004 (verlies tegen nummer drie Amsterdam) en 2013/2014 (verlies tegen nummer twee Oranje-Zwart). Winst van de algehele play-offs heeft het nooit opgeleverd voor de nummer vier van de competitie. Het landskampioenschap van Kampong dit seizoen zou dus een unicum zijn in de Nederlandse hockeyhistorie.

 


Wat vind jij? Praat mee...