KZ wil met Omar Schlingemann weer naar de top van de Hoofdklasse

Het hockeygekke Klein Zwitserland won ooit acht landstitels op rij. Stiekem dromen ze van een terugkeer naar de top. De aanstelling van de nieuwe coach Omar Schlingemann (42) is de volgende stap naar de oude glorietijd.

Het kunstje dat coach Omar Schlingemann in Duitsland flikte is de ultieme droom aan de Klatteweg in Den Haag. De Nederlandse coach poetste het blazoen van het vervallen Uhlenhorst Mülheim weer op, door ze in 2018 en 2019 naar de landstitel te leiden. Het was in 1997 dat Uhlenhorst daarvoor de beste van Duitsland was. Van 1988 tot 1996 won de beruchte Duitse club de Europacup 1 negen keer op rij.

Klein Zwitserland is ook zo’n club met een roemrijk verleden. Van 1977 tot 1984 werd de Haagse club acht keer op rij landskampioen, nog steeds een record in het Nederlandse mannenhockey. Financiële problemen zorgden het vorige decennium voor een knieval van het trotse Klein Zwitserland, dat zich onder leiding van de Argentijn Carlos Castaño via de Eerste Klasse knap terug knokte naar de Hoofdklasse en zich sindsdien als een beruchte countermachine handhaaft in de lagere regionen van de Hoofdklasse.

Nu weer de hockeyliefhebbers in Den Haag paaien

De volgende stap moet de middenmoot van de Hoofdklasse zijn, maar op de horizon prijkt zelfs een terugkeer naar de top. Schlingemann, zoon van een Syrische vader en Nederlandse moeder, is de kleine man die grote daden moet verrichten in Den Haag. Hij heeft voor twee jaar getekend. Niet alleen de positie op de ranglijst moet rooskleuriger worden komend seizoen, KZ staat nu tiende, ook het spel moet de hockeyliefhebbers in Den Haag meer gaan bekoren.

De defensieve loopgraven moeten verlaten worden. ‘Wat KZ wil is met lef, bravoure en intensiteit hockeyen’, zo klinkt de missie van Schlingemann. Daarvoor moet de selectie nog een kwaliteitsinjectie krijgen. ‘We willen met goede spelers doorbouwen en zoveel mogelijk de jeugd van KZ stimuleren om voor een plek in het eerste te gaan. Dat moet de basis zijn om weer richting de top van Nederland te gaan. Het gaat niet om geld, maar om slim zijn. Wat hebben we ervoor nodig om de huidige selectie nog meer te laten excelleren? Bijvoorbeeld flankverdedigers, die ook binnendoor kunnen hockeyen.’

Schlingemann is met open armen ontvangen in Den Haag. ‘Nadat ik had getekend kreeg ik meteen al een berichtje van het bestuur. Welkom bij de club. KZ heeft dat oude clubgevoel, waar mensen komen, omdat ze een leuke tijd met elkaar willen hebben. Dat was bij Uhlenhorst ook zo.’

Assistent-coach Don Tissen van Klein Zwitserland spreekt manschappen toe. Foto: Orange Pictures / Rob Romer

Coronacrisis dwingt hockeycoaches tot zekerheid

Zolang er niet gehockeyd wordt, is het onduidelijk welke klasse KZ volgend jaar speelt. Normaal gesproken zou de huidige tiende plaats betekenen dat het team play-outs tegen degradatie moet spelen. Of het daar nog van komt, is onzeker. De coronacrisis heeft een grote impact op de sport en ook op de keuzes van de coaches. Eerder gaf oud-international Kim Lammers al aan dat ze door de coronacrisis had besloten voorlopig voor haar maatschappelijke carrière te gaan, in plaats van een carrière in het hockey. Dat gaf meer zekerheid.

Voor Schlingemann heeft dat ook meegespeeld in zijn keuze, naast de aantrekkingskracht van het project Klein Zwitserland. Bij Uhlenhorst Mülheim kon hij voor een jaar bijtekenen. Het tweejarige contract dat in Den Haag op hem lag te wachten, gaf meer vertrouwen in de toekomst. Nu gaat de Nederlandse coach, die het vak onder ander leerde van oudgedienden Roelant Oltmans en Rob Bianchi, komend seizoen zijn eigen bedrijf in Duitsland (high performance centre) combineren met het coachen van Klein Zwitserland.

‘Ik blijf in Mülheim wonen. Het is 220 kilometer naar Den Haag, dus ik zal een appartement moeten hebben in Nederland. Maandag en dinsdag ben ik dan in Duitsland. Woensdag tot vrijdag in ieder geval in Nederland. Ik zal wel langs de H&M gaan voor een tweede setje kleren, want ik ga niet alles elke keer verhuizen.’

THC Uhlenhorst Mülheim – Cardiff tijdens EHL Barcelona. Foto: Frank Uijlenbroek/Worldsportpics

Hockeylessen uit Duitsland

Oorspronkelijk groeide Schlingemann op met het Nederlandse hockey, waar aanvallen belangrijk is. Straks heeft hij er zeven seizoenen opzitten in Duitsland. Het heeft zijn visie op het hockey gevormd. ‘In Nederland wordt verdedigen niet gewaardeerd. Daar krijgen de grote en net wat te langzame jongens het hesje op de training, om een overtal te verdedigen. In Nederland roepen we altijd ‘channelen’ (het begeleiden van een aanvaller, red.). Nou, je kunt channelen tot in Zuid-Afrika. In Duitsland verdedigen ze met de stick vooruit en is de mentaliteit echt anders. Dat is een wereld van verschil. Je springt daar niet weg voor de bal als iemand slaat. Centrale verdedigers spelen in Duitsland ook hele wedstrijden. Die wissel je gewoon niet.’

Als coach was het prettig werken, omdat Duitse hockeyers zo goed luisterden. Hoewel Schlingemann de Nederlandse eigenzinnigheid ook zeker kan waarderen. Hij zal beide ervaringen meenemen naar Den Haag. ‘De echte kwaliteit van Duitsers is dat ze perfect een plan kunnen uitvoeren. Zij kennen de waarde van echt goed luisteren. Nederlanders zijn altijd weer een stap vooruit aan het denken en willen innoveren. Die snappen ongeveer wel wat je bedoelt, terwijl de Duitser alleen maar bezig is met luisteren wat jij zegt en je wil begrijpen. Dat is een groot verschil.’


17 Reacties

  1. Eelco Houwink

    Nogal wat ronkende teksten, die niet wegnemen dat ik de laatste keer flink geschrokken ben bij de uitpot in den Bosch. Veel spelers die elkaar niet kunnen vinden, geen lijn in het spel, weinig hockey gogme, wel atletisch vermogen wat nutteloos ge- of verbruikt werd, kortom geen samenhang. De enige speler die de zaak bij elkaar hield was oudgediende Steven van Rhede, van wie je je in de warming-up afvroeg of hij het wel ging belopen, maar die had wel efficiëntie en rust in zijn spel. Het werd een flinke overwinning voor HCDB, die nog twee keer hoger had kunnen uitvallen. Oftewel flink werk aan de winkel: Omar succes

  2. arnoldS

    Van een beetje Haagsche bluf zijn ze niet vies. Jammer dat t vaak gebral is, maar het is ze wel gegund... hou t financieel op orde. Andere clubs kakken in

  3. ruurdjanrauwerda

    Castagno heeft mooi gebouwd aan het team, stap-voor-stap vooruitgang geboekt. Zowel qua team als qua hockey. Vanaf de 1e klasse t/m de hoofdklasse (2 promoties in 4 seizoenen). Dus dat zijn opvolger van het niveau Nagelsmann moet zijn, past in de ambitie van de club met Heren 1. Of Omar te vroeg weg gaat in de Duitse competitie, qua leercurve ? We gaan het meemaken. Ik kijk er in ieder geval naar uit.

    1. ruurdjanrauwerda

      PS: Castaño natuurlijk ipv Castagno

  4. jvolcano

    Zeer goede coach. Ik vrees dat het bestuur de zwakke schakel gaat zijn in dit proces. Het ging van niets naar een beetje en nu wil men ineens heel veel. Dat eindigt meestal met weinig.

  5. willem-janpelle

    Naast een goede coach zal er ook een hele bak geld nodig zijn om deze ambitie te realiseren, succes behaal je tegenwoordig niet meer met alleen talent uit eigen opleiding en de omgeving. Kennelijk staan de sponsoren klaar.

  6. mark-j

    Het tegenwoordig van " Willem -janpelle" is een ander tegenwoordig dan aantal maanden geleden. De sponsoren staan niet meer klaar of in de rij..... Succes zal behaald worden met eigen talent , goede opleiding binnen de club en regionaal en een coach die de nodige inzichten en lef meebrengt!

  7. knap

    In Den Haag zijn alle verenigingen weer hun eigen ding aan het doen. Net als in Breda overigens. Maak met een aantal verenigingen 1 top team. Anders blijft het keer op keer bij prachtige plannen en woorden. Deze steden hebben ongelofelijk veel hockeyers en potentieel...! Jammer dat geen ploeg in deze steden met de top meedoet. (Op HGC Heren na).

    1. arnoldS

      HGC blijft een import club.... geen hecht clubleden, zonde. Jeugd komt bij HGC omdat de clubs in de regio geen ruimte hebben.

    2. IvoPositivo

      1980: KZ nr 1, HGC nr 3, en hdm wellicht onderin maar ook in de hoofdklasse. Tot vorig decennia is dit jaar in jaar uit zo geweest.

  8. arnoldS

    Tipje voor de redactie; KZ is wéér afhankelijk van externe geldschieters. Als die hun keutel intrekken, is de club in 1 klap failliet. Omar gaat meer dan 100k verdienen, betaald door een stichting. Extern. Maar spelers hebben contract met de club. Als Reinout Oerlemans, die samen met andere de stichting heeft opgezet om KZ terug naar de top te krijgen, zijn keutel intrekt. Dan zit KZ en diens leden met een strop om de nek. Misschien dat dat goed is voor een villa wijkje in het Klein Zwitserland dal. Ik zie de projectontwikkelaars al aan kloppen bij de eigenaar van de grond (de gemeente).

  9. IvoPositivo

    @arnoldS, volgens mij heb je je verkeerd laten informeren over het salaris van Omar.

    1. arnoldS

      Of hij heeft niet goed onderhandeld

  10. jvolcano

    Arnold, wat een warrig verhaal. Stel dat het klopt, is het dan nodig om het te delen?

  11. conegut

    Oerlemans maakt al geen deel meer uit van die stichting. En die coach is toch geen brood trainer meer, waarom zou een coach in het hockey überhaupt dit soort bedragen mogen ontvangen. Absurt.


Wat vind jij? Praat mee...