KZ wint Haagse clash en is zeker van nog een jaar Hoofdklasse

Met het mes op de keel, zo begonnen Klein Zwitserland en hdm aan de tweede Haagse burenruzie in twee dagen tijd. De inzet was hoog. De bezoekers speelden voor een beslissingswedstrijd voor een terugkeer naar de Hoofdklasse. De Steenbokken hoopten zich ten koste van de aartsrivaal te handhaven op het hoogste niveau. KZ won de Haagse clash, voor de tweede keer deze week. Daardoor is de ploeg van Carlos Castaño zeker van nog een jaar Hoofdklasse.

‘Ook KZ is een rookvrije club’, klonk het cynisch door de speakers toen de spelers van Klein Zwitserland en hdm het veld betraden. Daar hadden de supporters maling aan, want zij staken volop siervuurwerk af. Het was een schitterend beeld, een volle bak in Den Haag (vijf rijen dik rondom het hele veld), rode wolken afkomstig uit pyro’s en supporters die liederen zongen.

Sfeervolle derby

Het Sportpark Klein Zwitserland had zaterdagmiddag wel iets weg van een voetbalstadion. Het tenue van hdm (groen-geel, een kopie van ADO den Haag) droeg daar ook aan bij. Hdm heeft dan wel het shirt in de kleuren van de Hofstad, maar KZ is de beste hockeyploeg van Den Haag, zo bleek na zeventig minuten.

‘Wat een ontlading, dit is geweldig’, zei keeper Koene Schaper, uitblinker bij de thuisploeg. ‘Het is vaak gekkenhuis bij thuiswedstrijden van Klein Zwitserland, maar zo druk als vandaag heb ik het niet vaak gezien. Vlak voordat de wedstrijd begon keek ik nog eens om me heen. Het stond gewoon helemaal vol. Wat een sfeer!’

KZ’er Nico Keenan controleert de bal op fraaie wijze. Foto: Orange Pictures / Frank van der Leer.

De supporters van KZ en hdm waren klaar voor een spetterende Haagse derby waar heel veel op het spel stond. Het tempo lag vanaf minuut één hoog op Sportpark Klein Zwitserland en het spel golfde al in de openingsfase op en neer zonder grote kansen voor beide ploegen.

Strafbal

Tot in de twaalfde minuut, toen de thuisploeg mocht aanleggen voor een strafcorner. Enzo Torossi pushte de bal op het lichaam van lijnstopper Duco Nieuwenhuizen Segaar: strafbal. Martijn van Grimbergen verraste hdm-keeper Joey Fontaine met een lage push: 1-0.

Na de openingsgoal had Koen Bijen niet veel later de 2-0 op zijn stick, maar de kleine spits – in het heenduel goed voor beide doelpunten van Klein Zwitserland – kwam net tekort bij de tweede paal. Aan de overkant dook hdm-spits Yorben Fontaine plots voor het doel van Schaper, maar de keeper tikte de bal knap over.

Cedric de Gier van hdm baalt zichtbaar. Foto: Orange Pictures / Frank van der Leer.

‘Dat was een goede reflex’ sprak de 26-jarige keeper van de thuisploeg. Fontaine is overigens het jongere broertje (18) van hdm-doelman Joey Fontaine, die net als Schaper genoeg te doen had. ‘Die bal werd hard in de cirkel gepompt en ik zag dat hun spits vrij kwam. Het gaat allemaal heel snel, maar doordat ik hem vrij zag staan wist ik dat hij zou tippen. Uiteindelijk was het een prima reflex.’

Redding op redding

Tien minuten na de tip-in van Fontaine moest Schaper opnieuw handelend optreden. De doelman stopte een strafcorner van Kieran Dartée, die onderweg was richting de bovenhoek. De redding van Schaper was mooi, maar de ontlading daarna misschien nog wel mooier. Met gestrekte armen vierde Schaper zijn save.

Oud-hdm’ers Ruben Versteeg en Koen Bijen juichen. Foto: Orange Pictures / Frank van der Leer.

In de tweede helft waren beide ploegen niet van plan om het rustig aan te doen. Binnen drie minuten was het dan ook raak. Ruben Verstegen versloeg Fontaine met een hoge backhand: 2-0. De aanvaller deelde een mokerslag uit aan zijn oude ploeg, dat haastig op zoek ging naar de controle op het sfeervolle sportpark van Klein Zwitserland.

Strafcorners kregen de dapper strijdende bezoekers genoeg, maar het vizier van Dartée stond niet op scherp. Joppe de Minjer was tot twee keer toe dichtbij de aansluitingstreffer, maar Schaper hield zijn doel in de resterende minuten schoon. ‘We hebben gewoon onze doelstelling gehaald’, jubelde de doelman nadat hij het feest met supporters had gevierd. ‘Ik ben blij dat we morgen niet meer hoeven. Ik ben een beetje schor, ik weet niet of mijn stem dat had gehaald.’