HGC wint op miraculeuze wijze van Bloemendaal: 1-3

De mannen van HGC hebben zaterdagmiddag op miraculeuze wijze gewonnen van Bloemendaal. Hoewel De Mussen op eigen veld heer en meester waren en volop scoringskansen hadden, stond er na afloop van de tweede halve finale in de play-offs toch 1-3 op het scorebord. Dat betekent dat beide ploegen morgen een allesbeslissende derde wedstrijd moeten spelen met als inzet een plek in de finale.

Dat niet Bloemendaal maar HGC met lachende gezichten van het veld stapte, had de thuisploeg volledig aan zichzelf te wijten. De regerend landskampioen had het duel eigenlijk al vóór rust definitief moeten beslissen.

Dat het na 35 minuten slechts 1-0 stond, mag gerust een wonder heten. Vóór en na het openingsdoelpunt van Jorrit Croon (een tip-in) waren er voor Bloemendaal mogelijkheden genoeg om te scoren. Zo zag aanvaller Yannick van der Drift tot twee keer toe een tip-in stranden en kon Roel Bovendeert een razendsnelle uitbraak niet omzetten in een doelpunt: hij pushte tegen HGC-doelman Sam van der Ven aan.

Geen succes uit de corner

Ook de strafcorner van De Mussen leverde in die fase geen rendement op, al had dat ook te maken met het voortreffelijke verdedigende werk op de doellijn. Achtereenvolgens Marc Serrehima en Seve van Ass verrichtten wonderbaarlijke reddingen op de schoten van Tim Swaen en Florian Fuchs.

Thierry Brinkman aan de bal. Foto: Koen Suyk

Eenrichtingsverkeer

Na rust veranderde er niet veel aan het wedstrijdbeeld: op ’t Kopje ging het eenrichtingsverkeer gewoon verder en liep HGC grotendeels achter de feiten, de bal en de spelers van de thuisploeg aan.

Jorrit Croon kreeg halverwege het derde kwart de grootste kans om de marge te verdubbelen. Vanaf rechts soleerde hij langs de rand van de cirkel om vervolgens verwoestend uit te halen met zijn backhand. Het schot spatte uiteen op de legguards van Van der Ven. Een actie die symbool stond voor de wedstrijd van Bloemendaal. Waar kansen keer op keer niet afgemaakt werden.

Ook de strafcorner bleef haperen. Keer op keer werd de sleeppush van Tim Swaen onschadelijk gemaakt. T0en later ook Floris Wortelboer een giga kans kreeg – zijn inzet ging rakelings langs -, rook HGC bloed. In de zoemer van het derde kwart.

HGC na de tweede treffer. Foto: Koen Suyk

Doelpunt uit de lucht

Want daar was-ie opeens, vlak vóór, net in of toch kort na de zoemer, de gelijkmaker van HGC. Op de achterlijn zette Serrahima de bal voor en van dichtbij, vlak onder de neus van Maurits Visser, tikte Pelle Vos de bal over de lijn. Dat leidde tot heftige protesten bij Bloemendaal, dat vond dat de tijd van het derde kwart al verstreken was. Het arbitrale duo besliste echter anders: de gelijkmaker telde.

Een teleurstelling die Bloemendaal niet goed te boven kwam. De tegentreffer zorgde voor onrust. Alsof dat nog niet genoeg was, stond het vlak na de start van het vierde kwart ineens 1-2: Marc Boltó scoorde uit één van de spaarzame aanvallen van de bezoekers. Volledig tegen het wedstrijdbeeld en de kansenverhouding in.

De onvrede bij Bloemendaal. Foto: Koen Suyk

De wereldwedstrijd van Sam van der Ven

Bloemendaal zette alles op alles op de gelijkmaker te forceren, maar de scherpte in de eindpass ontbrak. Bovendien keepte Sam van der Ven een wereldwedstrijd. Hij had steeds een antwoord op het spervuur van schoten.

Met nog iets minder dan drie minuten op de klok haalde Bloemendaal-coach Rick Mathijssen keeper Visser naar de kant. Sluw profiteerde HGC van de mogelijkheden die dat bood: bij een van de uitbraken maakte spits Alan Forsyth er in een co-productie met Floris van der Kroon 1-3 van. Daarmee wist iedereen op ’t Kopje dat een derde wedstrijd de beslissing op zondag de beslissing moet brengen.

Bloemendaal – HGC 1-3 (1-0)
14. Jorrit Croon 1-0
53. Pelle Vos 1-1
55. Marc Boltó 1-2
68. Floris van der Kroon 1-3


Wat vind jij? Praat mee...