HK (H): Amsterdam en HGC pakken play-offtickets, Almere veilig

Met een machtige eindspurt heeft Amsterdam op de laatste speeldag in de Hoofdklasse Heren het vierde en laatste play-offticket gepakt. De Amsterdammers waren te sterk in de burenruzie met Pinoké (3-2). Ook HGC kwalificeerde zich voor de play-offs, maar deed dat met een 4-1 thuisnederlaag tegen koploper Bloemendaal. Almere verzekerde zich van nog een seizoen op het hoogste niveau na de 3-1 zege op het al gedegradeerde SCHC. Tilburg en Klein Zwitserland moeten play-outs spelen om zich te verzekeren van nog een seizoen Hoofdklasse.

Amsterdam - Pinoké (3-2)

Stand Team Naam
12' 1-0 (sb) Amsterdam Mirco Pruyser
14' 2-0 Amsterdam Billy Bakker
52' 3-0 Amsterdam Mirco Pruyser
55' 3-1 Pinoké Lukas Sutorius
70' 3-2 (sb) Pinoké Alex Hendrickx

Met de zesde overwinning in de laatste acht competitieduels stelde Amsterdam een plek in de play-offs veilig. Tegen de buren van Pinoké scoorden de Amsterdammers vlak voor het einde van het eerste kwart snel twee keer achter elkaar. Na rust vergrootte Mirco Pruyser met zijn tweede treffer van het duel de marge naar 3-0. Die voorsprong was voldoende om daarna gas terug te nemen met oog op de play-offs die woensdag al beginnen. Pinoké scoorde nog wel twee keer tegen, maar de benutte strafbal van Alexander Hendrickx was te kort op het eindsignaal om de spanning in het duel nog op te voeren.

Den Bosch - Oranje-Rood (2-2)

Stand Team Naam
23' 0-1 (sb) Oranje-Rood Robert van der Horst
32' 1-1 Den Bosch Jelle Galema
65' 2-1 (sc) Den Bosch Nicolas Della Torre
66' 2-2 Oranje-Rood Benjamin Stanzl

De tussenstanden in Amsterdam leken een grote invloed te hebben op de Brabantse derby tussen Den Bosch en Oranje-Rood. Vooraf hadden beide ploegen nog een kans op de play-offs, maar doordat Amsterdam al snel voor kwam tegen Pinoké, werd het belang van dit duel steeds geringer en ging daardoor uiteindelijk als een nachtkaars uit. Dat was jammer, want Den Bosch en Oranje-Rood begonnen fanatiek aan het duel. Oranje-Rood was in het begin iets beter en kwam ook op voorsprong. Nadat Rizwan onreglementair was tegengehouden, kreeg Oranje-Rood een strafbal. Robert van Horst, die zijn laatste wedstrijd uit zijn carrière speelde, maakte geen fout: 0-1. Gaandeweg het duel werd Den Bosch beter. Dat resulteerde aan het begin van het derde kwart in de verdiende gelijkmaker via Jelle Galema: 1-1. In het vierde kwart gingen beide ploegen nog wel voor de winst en daarmee voor de titel beste ploeg van Brabant. Dat leverde voor beide teams nog een treffer op. Della Torre scoorde in zijn laatste wedstrijd voor Den Bosch de 2-1, een minuut later maakte Benjamin Stanzl er 2-2 van.

Almere - SCHC (3-1)

Stand Team Naam
34' 0-1 (sc) SCHC Thomas Vis
44' 1-1 (sc) Almere Bram Cornelisse
52' 2-1 (sb) Almere Stijn Jolie
59' 3-1 (sc) Almere Bram Cornelisse

Voor de eerste keer in drie seizoenen hoeft Almere geen play-outs te spelen om zich te handhaven in de Hoofdklasse Heren. Dankzij een 3-1 zege op het al gedegradeerde SCHC zit het seizoen erop voor de Almeerse formatie. SCHC kwam vlak voor rust nog wel op voorsprong via een rake strafcorner van Thomas Vis, maar daarna stelden Bram Cornelisse (2x) en Stijn Jolie orde op zaken voor Almere.

HGC - Bloemendaal (1-4)

Stand Team Naam
15' 0-1 (sc) Bloemendaal Tim Swaen
16' 0-2 Bloemendaal Thierry Brinkman
25' 0-3 (sc) Bloemendaal Jasper Brinkman
34' 0-4 Bloemendaal Floris Wortelboer
39' 1-4 (sb) HGC Seve van Ass

Het laatste thuisduel van HGC in de reguliere competitie eindigde in een deceptie. Koploper Bloemendaal was met 4-1 te sterk voor de Wassenaarse ploeg die ondanks de nederlaag een ticket voor de play-offs bemachtigde. Bij rust leidden de Mussen al met 4-0. Met de winst sluit Bloemendaal de competitie af als eerste en pakte daarmee ook een EHL-ticket. Woensdag treffen de Bloemendalers in de play-offs Amsterdam. HGC gaat de strijd aan met titelverdediger Kampong.

Klein Zwitserland - Kampong (4-5)

Stand Team Naam
8' 0-1 Kampong Bjorn Kellerman
13' 1-1 (sc) Klein Zwitserland Wouter Pastoor
25' 1-2 (sc) Kampong Jip Janssen
27' 1-3 Kampong Philip Meulenbroek
29' 1-4 (sc) Kampong Martijn Havenga
42' 1-5 (sc) Kampong Jip Janssen
54' 2-5 Klein Zwitserland Steven van Rhede van der Kloot
63' 3-5 (sc) Klein Zwitserland Benjamin Craig
67' 4-5 (sb) Klein Zwitserland Martijn van Grimbergen

Klein Zwitserland leek er nog een spannende middag van te maken toen Wouter Pastoor na dertien minuten de 1-1 op het bord zette. Echter, landskampioen Kampong nam snel afstand met drie goals in vier minuten. Nadat Jip Janssen de stand na rust op 1-5 had gebracht, nam Kampong gas terug waarna Klein Zwitserland in het slot van het duel nog drie keer scoorde.

Rotterdam - HC Tilburg (2-2)

Stand Team Naam
26' 0-1 (sc) HC Tilburg Gareth Furlong
28' 1-1 Rotterdam Tjep Hoedemakers
35' 1-2 (sc) HC Tilburg Sander Visser
52' 2-2 Rotterdam Jeroen Hertzberger

Tilburg knokte in Rotterdam nog om directe handhaving. Tot twee keer toe kwamen de Tilburgers op voorsprong, maar beide keren maakte Rotterdam gelijk. Door de remise en de winst van Almere op SCHC zal Tilburg zich via de play-outs moeten handhaven op het hoogste niveau.

 • #
  Team
  GS
  PT

  Er zijn nog geen standen beschikbaar

  Er zijn geen standen beschikbaar


Lees hieronder de ontwikkelingen op de 22ste en laatste speeldag in de Hoofdklasse Heren terug. Zowel bovenin als onderin stond er iets op het spel. Hockey.nl stond langs de lijn bij Amsterdam-Pinoké en Den Bosch-Oranje-Rood.


6 Reacties

 1. paulvanbeuzekom

  Kampong tegen matig HGC in de halve finales. Ik denk dat Bloemendaal daar liever tegen had gespeeld, maar het EHL ticket is wel binnen. Ik gok op Kampong - Bloemendaal in de finale.

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Ik zou HGC niet onderschatten...

  2. Toon Janssen

   Die finale kennen we nou wel. Doe maar Amsterdam deze keer..

  3. luchtisblauwgrasisgroen

   Kampong - Amsterdam was vorig jaar de finale 🙄

 2. Toon Janssen

  🥴nou dan maakt t mij niks meer uit😇had ik achteraf liever hgc gehad. 😉

 3. FuzzFonker

  HGC moet prima in staat zijn om de finale te halen. Kampong liet tegen Tilburg al zien waar de zwakke plekken zitten. Ashley Jackson keert weer terug en is in staat om op veertig meter iemand vrij voor de goal te zetten. Daarnaast staat de hele regio (naar verluidt inclusief Katwijk) achter de 'Gazellen'. Dus het zal woensdag a.s. nog kunnen gaan spoken.


Wat vind jij? Praat mee...