Seve van Ass geniet bij rentree van doelpuntenmachine HGC

HGC heeft zondagmiddag een knappe 3-5 overwinning behaald op Oranje-Rood. De Gazellen begonnen sterk aan het duel en leidden binnen een half uur met 0-3. De thuisploeg kwam nog wel terug tot 2-3, maar de Wassenaarse doelpuntenmachine draaide bij de herstart van de Hoofdklasse Heren alweer op volle toeren en bracht HGC de verdiende zege.

HGC-aanvoerder Seve van Ass stond na afloop met een brede glimlach de pers te woord. Na het WK in het Indiase Bhubaneswar liet de handige middenvelder zich opereren aan zijn enkel die hem al langer belette om pijnvrij te kunnen spelen. Na de operatie startte voor Van Ass het herstel. Pas de afgelopen week resulteerde dat in een terugkeer op de training. Die korte voorbereiding was voldoende voor Van Ass om bij de herstart van de Hoofdklasse in Eindhoven alweer op het veld te staan. ‘Maar ik heb me ingehouden, iets minder sprintwerk gedaan en het loopwerk dit keer wat meer aan anderen overgelaten’, glimlachte Van Ass.

Daar was op het veld overigens niet zo heel veel van te merken. Van Ass heeft ook zoveel talent, dat hij nog veelvuldig schitterde op het winderige sportpark van Oranje-Rood waar zelfs de wedstrijd even werd stilgelegd vanwege een omgevallen doel. Zoals na 45 minuten spelen, toen Van Ass vanuit stilstand versnelde langs Robert van der Horst, in de cirkel nog twee spelers van Oranje-Rood in de luren legde en met een snelle backhand op het doel schoot. Daar redde goalie Pirmin Blaak echter knap met zijn benen.

HGC juicht na de 2-4 van Budgeon (midden). Rechts Ashley Jackson. Foto: Oranje Pictures/Frank Laracker

Blaak had op dat moment al drie treffers achter zijn oren liggen. Die vielen al binnen het half uur. De eerst twee kwamen van de stick van Maxime Plennevaux. De geblokte Belgische aanvaller scoorde aan het begin van het seizoen veelvuldig, maar was vervolgens lange tijd uitgeschakeld met een hamstringblessure. In die periode zonder hockey is Plennevaux het scoren niet verleerd, zo toonde hij tegen Oranje-Rood. Vooral bij de tweede treffer toonde hij zijn klasse. De bal kwam hoog de cirkel in, de aanvaller legde hem in een keer stil, wachtte tot de aanstormende Blaak naar de grond ging en liftte fraai de 0-2 binnen.

Woede

Toen Olivier van Tongeren er na een knappe pass van Ashley Jackson 0-3 van maakte, spatte de woede van het gezicht van Roger van Gent, de coach van Oranje-Rood. ‘Voor mij was het echt een raadsel waarom we zo slap en met weinig energie begonnen vandaag. Dat is totaal niet in lijn met de manier waarop we de laatste twee weken hebben getraind. Ik heb de jongens in de rust ook gezegd dat ik teleurgesteld in ze was’, vertelde Van Gent.

Zijn donderspeech in de rust miste zijn uitwerking niet in het derde kwart, waaraan Oranje-Rood met een 1-3 achterstand begon. Vlak voor de rust kreeg de thuisploeg namelijk een strafbal, die door Mink van der Weerden feilloos werd benut. Toen Lucas Martinez er met een fraaie tip-in 2-3 van maakte, gingen de Eindhovense fans toch weer geloven in een goed resultaat. Oranje-Rood kreeg daarvoor ook de kansen. Liefst zeven keer mocht de ploeg van Van Gent aanleggen voor een strafcorner, maar niet eenmaal werd het doel getroffen. ‘Dat is inderdaad niet des Oranje-Roods’, erkende Van Gent. ‘We hebben deze week wat varianten geoefend, maar de uitvoering was – net als ons spel – net niet.’

HGC liet aan de andere kant zien waarom de ploeg van coach Paul van Ass met 45 treffers in 12 duels de doelpuntenmachine van de Hoofdklasse is. Eerst was daar de Australiër Nicholas Budgeon, die na een halve turn van Jackson uit een strafcorner, geheel vrij de bal achter Blaak kon schuiven (2-4). Nadat Niek van der Schoot via een HGC-stick nog wel de 3-4 maakte, zorgde Floris van der Linden voor het slotakkoord. Als aangever van de corner kreeg hij de bal terug van Jackson en tikte die snoeihard binnen: 3-5. ‘We scoren inderdaad gemakkelijk, maar vinden zelf dat dat nog wel beter kan’, zei Seve van Ass. En weer glimlachte de middenvelder na zijn succesvolle rentree.

—————————————————————————————————————————————-

Bekijk hieronder de live updates van het duel

’70 Einde wedstrijd.

’69 Floris van der Linden beslist het duel met een tip-in uit een strafcorner: 3-5 voor HGC.

’66 Uit de klus scoort Stanzl via een HGC’er de 3-4. Kan het nog voor Oranje Rood?

’64 Strafcorner OR. Nummer zeven. Heerlijke variant, die eindigt op de stick van Stanzl. Tot ontzetting van de Eindhovense fans tikt hij hem naast.

’59 Strafcorner HGC. Jackson geeft de bal met een turn aan de Australiër Nicholas Budgeon, die geheel vrije staand de 2-4 aantekent. 

’57 Strafcorner OR. Opnieuw gaat de bal niet eens op het doel. Ditmaal via Teun Beins.

’54 Strafcorner HGC. De eerste van de wedstrijd pas. Jackson speelt een variant, maar Blaak redt.

’53 Begin vierde kwart.

’53 Einde derde kwart.

’50 Mooie actie van Beins strandt in de verdediging van HGC. Oranje-Rood jaagt op de gelijkmaker.

’49 Geel voor Kuijpers

’48 Lucas Martinez brengt de spanning terug. De oud-speler van HGC scoort met een fraaie tip-in de 2-3.

’47 Strafcorner voor Oranje-Rood. En nog een. Verkeerde stop. Vijf corners voor OR en nog geen treffer.

’45 Heerlijke actie van Van Ass eindigt met een backhand op Blaak.

’44 Vrije kans voor HGC’er Karst Timmer, maar hij strandt op Blaak.

’42 Strafcorner voor Oranje-Rood. De derde. Mink van der Weerden sleept nu wel rechtuit, maar Van der Ven redt eenvoudig.

’36 Begin derde kwart. Oranje-Rood heeft nu de wind in de rug, die steun kan de Eindhovense formatie wel gebruiken.

’35 Rust. HGC leidt terecht met 1-3 tegen Oranje-Rood.

Sam van der Ven houdt namens HGC Benjamin Stanzl en Jim van de Venne van het scoren af. Foto: Oranje Pictures/Frank Laracker

33′ Gele kaart voor Bob de Voogd. Ook Robbert van der Horst zit op de strafbank. OR even met negen man.

32′ Strafbal voor Oranje-Rood. Mink van der Weerden passeert Sam van der Ven die even daardoor een paar knappe reddingen verrichtte: 1-3. 

26′ Balverlies van Max Kuiipers leidt de 0-3 voor HGC in. Jackson pikt op en speelt knap Olivier van Tongeren aan, die de 0-3 binnenglijdt.

24′ Thomas Briels slaat in vrije positie wat wild over.

23′ Strafcorner nummer twee voor Oranje-Rood. Variant gaat weer naast.

22′ Duel wordt hervat.

20′ Wedstrijd wordt stilgelegd omdat het doel van Blaak is omgewaaid. Spelers en arbitrage overleggen wat te doen.

19′ 0-2 voor HGC door opnieuw Plennevaux. De Belgische aanvaller krijgt de bal hoog aangespeeld in de cirkel, neemt ‘m knap aan en lift de bal over de duikende Blaak.

18′ Begin tweede kwart.

De spelers van beide ploegen hebben in het eerste kwart duidelijk veel last van de wind. Veelvuldig schieten de bal door. HGC is iets gevaarlijker gebleken, maar beide ploegen doen verder niet veel voor elkaar onder.

18′ Einde eerste kwart

13′ Strafcorner voor Oranje-Rood. Variant verdwijnt net naast het doel

11′ Pirmin Blaak redt tot twee keer toe op een inzet van Maxime Plennevaux, maar op de derde poging in dezelfde minuut is het raak: 0-1 voor HGC.

1′ Ashley Jackson krijgt namens HGC de eerste kans van de wedstrijd. Hij pusht de bal vanaf de zijkant hoog voorlangs.

0′ De wedstrijd is begonnen.

Pirmin Blaak onder de lat bij Oranje-Rood. Foto: Orange Pictures / Frank Laracker

Bij Oranje-Rood staat Pirmin Blaak onder de lat. De goalie brak in de Pro League-wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland zijn middenvoetsbeentje. Hij kon afgelopen dinsdag nog niet meespelen met Oranje tegen Duitsland, maar is nu weer fit genoeg om in zijn paars trui het doel van Oranje-Rood te verdedigen.

Bij HGC maakt aanvoerder Seve van Ass zijn rentree. De international liet zich na het WK in Bhubaneswar opereren aan zijn enkel en blijkt weer voldoende hersteld op bij de herstart van de Hoofdklasse aan te treden voor zijn club.

Nog voor er een bal is geslagen, is er al consternatie in Eindhoven. Een groot sponsordoek waait van de balkenvanger. De spelers van HGC springen van schrik op. Er raakt niemand gewond en het sponsordoek is snel verwijderd.

 


6 Reacties

 1. lisahockey200

  De NOS zou het toch live uitzenden?

  1. kees-jan-van-hees

   Nee, alleen vanavond in de uitzending een samenvatting

 2. lisahockey200

  Vanwaar dan artikel (8 maart) ‘NOS zondag aanwezig bij topper tussen Oranje Rood- HGC ??

  1. robertkieboom

   Om samenvatting te maken?

 3. koenrath

  Meest uitgebreidde samenvatting was ( onverwacht) om 17:35. Uur later een verkorte uitgave maar met Asley en coach Van Ass interview. Nu wachten ,als je wilt, op Ziggo.

 4. lize

  Oranges pictures : wat een geweldige prachtige Aktie-Foto van die Backhand Van Van Ass, Vakmanschap !


Wat vind jij? Praat mee...