Kampong slaat met shoot-outs eerste slag in het Wagener Stadion

Na een gelijk opgaande wedstrijd, waarin er goed werd verdedigd en kansen niet benut, heeft Kampong de eerste wedstrijd in de best-of-three om de landstitel gewonnen van Amsterdam. Na een 1-1 eindstand, bleek Kampong weer niet te verslaan in de shoot-outs. Wederom pakte doelman David Harte de hoofdrol door in drie van de vijf shoot-outs als winnaar uit de strijd te komen. Zaterdag is het tweede duel in Utrecht.

Kampong begon sterk aan de finale, maar het was juist Amsterdam dat na een harde klap van Teun Rohof via Tijn Lissone de 1-0 maakte. Kampong sloeg terug met een bijna identiek doelpunt. Martijn Havenga flatste hard voor. Wie anders dan Philip Meulenbroek die van dichtbij de tip-in maakte. 1-1.

Amsterdam forceerde wel strafcorners, maar was hierin niet succesvol. Een van de hoogtepunten van deze wedstrijd was de Utrechtse reactie op de turn die Justin Reid-Ross maakte voor Valentin Verga. Op deze manier scoorde Verga tegen Bloemendaal vorige week de 2-2. Maar internationals Sander de Wijn en Lars Balk – met strafcornermasker op – maakten een schitterend block, waaruit een bijna dodelijke counter volgde.

In het derde en vierde kwart nam Kampong langzaam het initiatief, kreeg ook strafcorners en kansen, maar die werden niet benut door Martijn Havenga, Jasper Luikx en Teun Kropholler. Sander de Wijn werd steeds dominanter in het vierde kwart. Hij forceerde ook de strafcorner drie minuten voor tijd, waaruit Havenga keihard op de paal pushte. Kampong was net wat sterker in dat laatste kwart, maar wist niet door te drukken. Dus volgden er shoot-outs, waar Kampong met veel vertrouwen inging, nadat ze al vier play-off wedstrijden op shoot-outs hadden gewonnen.

Kampong miste shoot-outs via Kemperman en Meulenbroek, maar vond toch weer David Harte als redder. Teun Rohof legde de laatste shoot-out nipt in het zijnet. Harte weer dé reddende engel bij Kampong.

Amsterdam-Kampong 1-1 (1-1)

’11 Tijn Lissone 0-1
’23 Philip Meulenbroek 1-1

Lees hier de live-updates terug.


 

Rohof mist. Kampong wint eerste wedstrijd.

Kellerman scoort. 2-3.

Burkhardt mist. Gered door harte. 2-2.

Meulenbroek mist. 2-2.

Tijn Lissone mist. 2-2. Ook na videoscheidsrechter buiten de tijd in de goal.

Kemperman mist, 2-2.

Pruyser 2-2

De Wijn 1-2

Verga 1-1

Caspers scoort 0-1

Reservekeeper Philip van Leeuwen wordt bij Amsterdam weer ingezet voor de shoot-outs. Net zoals vorige week zondag tegen Bloemendaal.

’70 Afgefloten. Het worden shoot-outs.

’67 De Wijn forceert vierde Utrechtse strafcorner. Havenga pusht keihard op de linkerpaal.

’55 Rohof passt op Pruyser. Schiet met backhand, gered door Harte.

’59 Jasper Luijkx schiet na hoge bal in open kans naast De Wijkerslooth.

’54 Kellerman met een schitterende pass op Meulenbroek, die knap aanneemt en de derde Utrechtse strafcorner forceert. Afschuif op Jip Janssen, inzet wordt geblockt door Verga.

’52 Laatste kwart is ingegaan. Kampong heeft hun laatste vier play-off wedstrijden gewonnen met shoot-outs. Dus die zullen daar zeker niet bang voor zijn.

’52 Tweede strafcorner voor Kampong, na overtreding van Verga op Kemperman. Verga is het niet eens met die beslissing. Havenga pusht hard naast. Blijft 1-1.

’51 Teun Kropholler met een goed schot, De Wijkerslooth redt. Kampong wordt steeds iets gevaarlijker.

’46 De Wijn met een heerlijke pass naar Kemperman. Die tipt de bal net naast het Amsterdamse goal. Mooie aanval.

’41 Verga passt naar Bakker, die zich knap vrijdraait, aanlegt en scoort. Maar scheidsrechter heeft al voor strafcorner gefloten. De derde voor Amsterdam. Reid-Ross maakt mooie turn en legt klaar voor Verga, die supermooi wordt tegengehouden door Lars Balk. Uit de counter kan Philip Meulenbroek de 1-2 maken, maar hij mist op een haar na de tip-in.

’38 Tweede Amsterdamse strafcorner na een scrimmage voor het doel van David Harte. Justin Reid-Ross pusht, maar krijgt de bal niet goed mee. Rolletje is makkie voor Harte.

’36 Tweede helft is begonnen.

Einde Q2. Rust in Amstelveen.

’35 Kellerman pakt de bal af van Mooij en loopt in z’n eentje richting keeper De Wijkerslooth. Schiet tegen de keeper aan. Backhand daarna hoog over.

’33 Groene kaart Jasper Luijkx. Kijkt na overtreding niet eens maar naar scheidsrechter, maar loopt al naar de kant.

’29 Boris Burkhardt forceert de eerste Amsterdamse strafcorner. Deze keer geen videoref van Kampong. Bal wordt niet goed gestopt. Daarna pakt De Wijn knap de bal af.

’24 Philip Meulenbroek tipt knap de 1-1 binnen, na harde voorzet Havenga. 1-1.

’23 Teun Rohof krijgt groene kaart na overtreding op De Wijn.

’20 Tip-in van Quirijn Caspers gered door De Wijkerslooth.

’19 Eerste Amsterdamse strafcorner. Mirco Pruyser met individuele actie. Kampong vraagt video-arbitrage aan en krijgt gelijk. Geen overtreding en geen corner voor Amsterdam.

Einde Q1. Amsterdam op een 1-0 voorsprong. Dankzij Tijn Lissone.

’15 Na een eerste kwartier waarin Kampong sterker was, maar Amsterdam scoorde, laat Kampong zich nu even zakken en Amsterdam het spel maken.

’11 Tijn Lisone raakt een harde pass van Teun Rohof knap aan en de bal ligt verrassend achter David Harte. Knap hoe Amsterdam na een matige start toch op voorsprong komt. 1-0 voor Amsterdam. Tegen Bloemendaal scoorde Amsterdam ook al vaker met deze tactiek.

’11 Schitterende passeerbeweging van international Kellerman, die Johannes Mooij dolt, richting de Amsterdamse cirkel rent, maar daarna de verkeerde pass geeft.

‘8 Nicki Leijs lijkt Sander de Wijn te dollen en richting de cirkel te lopen, maar De Wijn weet alsnog de bal af te pakken. Knappe actie van De Wijn.

‘7 De hoge bal is tot nu toe de succesvolle tactiek tegen Amsterdam. Bjorn Kellerman bijna gevaarlijk na missertje van Fergus Kavanagh.

‘4 Eerste strafcorner voor Kampong. Sander de Wijn krijgt de overtreding mee. Eerste paar minuten zijn duidelijk voor Kampong. Verdediger Nicki Leijs redt op de lijn, nadat de sleep van Martijn Havenga was aangeraakt.

‘3 Weer een hoge bal van Kampong – het lijkt nu al de tactiek – die de Amsterdamse defensie verrast, spits Philip Meulenbroek kan alleen de stick niet tegen de bal aan krijgen.

‘2 Hoge bal naar Robbert Kemperman, die de bal knap aanneemt en de bal uit de lucht net naast slaat. Leek een heel klein beetje op de actie, waarmee hij in de EK-finale de 2-1 maakte.

‘1 We zijn begonnen. Bjorn Kellerman heeft de bal uitgenomen.

Twee jaar geleden verloren de Amsterdammers de finale om de landstitel van Oranje Zwart. Vorig jaar won Kampong de landstitel na twee gelijke spelen tegen Rotterdam, die twee keer in shoot-outs werden gewonnen. Ook tegen Oranje-Rood in de halve finale moesten shoot-outs twee keer de beslissing brengen. Kampong was daarin twee keer de beste, waardoor de ploeg een fysiek voordeel heeft ten opzichte van Amsterdam.

De Amsterdammers wonnen in drie wedstrijden van Bloemendaal – op Hemelvaartsdag was de beslissing – en zorgden ervoor dat niet het gedoodverfde Bloemendaal maar Amsterdam de uitdager wordt in de finale tegen Kampong. Amsterdam is op zoek naar de 22ste landstitel. Kampong naar de 8ste.

Constantijn Jonker maakte vorige week zijn emotionele rentree tegen Oranje-Rood, maar staat nu in spijkerbroek langs de kant. Misschien dat hij volgende week nog een rol kan spelen, nadat hij maanden langs de kant stond met een hersenschudding. Ook middenvelder Jan Willem Buissant staat langs de kant, te geblesseerd om mee te doen vandaag tegen Kampong.


Wat vind jij? Praat mee...