Rotterdam terug in strijd om play-offs na 4-3 zege op OR

Rotterdam leek twee weken geleden na het gelijke spel tegen Amsterdam (3-3) dood en begraven voor de play-offs. Maar een heerlijke opleving in het duel met Oranje-Rood, met een 4-3 zege als terechte beloning, zorgt ervoor dat Rotterdam plots weer volop meedoet om een ticket voor de finales in de Hoofklasse Heren.

Rotterdam staat nog steeds vijfde op de ranglijst, maar het gat met Oranje-Rood is nog maar drie punten. De ploeg van Albert-Kees Manenschijn zal vermoedelijk alle resterende duels moeten winnen en moet hopen dat Oranje-Rood nog punten laat liggen.

Afgaande op de wedstrijd van zondagmiddag behoort dat zeker tot de mogelijkheden. Rotterdam overklaste met name in het derde kwart het sterrenessemble uit Eindhoven met fanatiek en goed hockey. Daarnaast was de thuisploeg zeer doeltreffend.

Dat bleek al in het eerst kwart toen de ploeg van Manenschijn niets te vertellen had tegen Oranje-Rood, maar na 17,5 minuten wel met 2-1 leidde. Mink van der Weerden bracht de gasten nog wel op een 0-1 voorsprong, maar benutte strafcorners van Simon Egerton en Jeroen Hertzberger zorgden ervoor dat Rotterdam met een goed gevoel twee minuten ging rusten. Het spectaculaire eerste kwart kreeg geen vervolg in het tweede kwart, al was daarin qua veldspel wel tekenen van herstel te zien bij Rotterdam.

Kunststukje

Het bleek een voorbode van een tweede helft waarin Rotterdam weer de gevreesde ploeg van vorig seizoen was: fel, agressief, samen strijdend en ijzersterk in de afronding. Het goede spel leidde tot twee treffers. Eerst ramde Simon Egerton de bal uit de draai tegen de touwen. Een paar minuten later overtrof Jeroen Hertzberg dat kunststukje. Met de 4-1 voorsprong leek het duel beslist, maar door een alles-of-niets-offensief van Oranje-Rood in het laatste kwart werd het toch nog even spannend. Jelle Galema en Thomas Briels verkleinden de achterstand tot een treffer, terwijl tussen aanvoerder Mink van der Weerden nog een strafbal miste. Dat gebeurde overigens op curieuze wijze. De bal bleek namelijk via de klomp en rug van doelman van Eldonk stil op de doellijn liggen.

Het slotoffensief leidde bij Oranje-Rood niet tot punten. Dat was ook niet terecht geweest en tevens prettig voor volgers van de Hoofdklasse Heren, want de strijd om het laatste playoff-ticket is nu weer open.

—————————————————
Het duel Rotterdam – OranjeRood was live te volgen via hockey. Lees hieronder de wedstrijdupdates terug.

’70 Einde wedstrijd. Rotterdam wint met 4-3 van Oranje-Rood.

’69 Thomas Briels 4-3

’67 Treffer van Thomas Briels afgekeurd.

’65 4-2 Jelle Galema via een tip-in. Nog vijf minuten. Kan het nog spannend worden.

’60 Strafbal Oranje-Rood. Mink van der Weerden neemt de bal, maar via de klomp en de rug van Van Eldonk blij hij op de lijn liggen. Van Eldonk heeft eerst niet eens door dat hij de strafbal heeft gehouden. Het blijft 4-1.

’53 Jeroen Hertzberger strandt na fraai voorbereidend werk van Van Ass op Blaak. Rotterdam blijft beter.

Begin vierde kwart.

Einde derde kwart.

’50 4-1 voor Rotterdam. Opnieuw Jeroen Hertzberg die in de cirkel de bal uit de draai langs Blaak rost. Duel lijkt beslist.

’48 Gave actie van Seve van Ass in de cirkel van Oranje-Rood. De bal gaat voorlangs en wacht op een Rotterdamse stick om ‘m binnen te tikken, maar die blijft uit.

’44 Groene kaart voor Robbert van der Horst (Oranje-Rood).

’43 Grote kans voor Thijs van Dam. De jonge international van Rotterdam kan zijn stick onvoldoende achter de bal zetten, waardoor het 3-1 blijft

’39 3-1 voor Rotterdam. Assist van Hertzberg, Egerton draait zich knap vrij en ramt de 3-1 binnen.

Begin derde kwart

’35 Einde tweede kwart dat beduidend minder spectaculair was dan het eerste kwart. Oranje-Rood is nog steeds wat beter en zeker minder in balbezit geweest, maar Rotterdam hockeyt goed mee en staat nog steeds op een 2-1 voorsprong.

’28 Grote kans voor Hidde Turkstra van Rotterdam na een lekker passje van Seve van Ass. De bal wordt echter net op tijd van zijn stick getikt door een verdediger van Oranje-Rood.

Begin tweede kwart van dit strafcornerduel waarin Rotterdam op voorsprong staat. Oranje-Rood is hockeyend de betere ploeg in dit boeiende duel, maar Rotterdam is uiterst doeltreffend vanaf de kop van de cirkel.

Bam 2-1 voor Rotterdam. Jeroen Hertzberger geniet na van zijn treffer. Foto: Willem Vernes

’18 vlak voor het einde van de eerste kwart neemt Rotterdam de leiding door een benutte strafcorner van Herzberger 1-2

’14 Mink van der Weerden maakt gelijk uit zijn derde strafcorner: 1-1.

’12 Maar de variant van Seve van Ass naar Simon Egerton levert de openingstreffer op voor Rotterdam 1-0.

’10 Strafcorner voor Rotterdam na een goede actie van Nick Catlin. Geen Jeroen Hertzberger tussen de lijnen.

‘7 Grote kans voor de Belg Thomas Briels van Oranje-Rood. Hij wil de bal over doelman Van Eldonk liften, maar die reageert adequaat. Wel een strafcorner voor de gasten uit Eindhoven. Van der Weerden neemt, maar weer wordt de bal gekeerd op de lijn. Het blijft 0-0.

Thijs van Dam (14) vecht namen Rotterdam een verbeten duel. Foto: Willem Vernes

‘4 Eerste strafcorner is voor Oranje-Rood na een fraaie actie van Bob de Voogd. Strafcorner van Mink van der Weerden worden met de stick van de lijn gehaald.

Bij Oranje-Rood is Joep de Mol verrassend snel terug na zijn enkelblessure.

Wedstrijdselectie Rotterdam: Berend van Eldonk, Oliver Polkamp, Albert Beltran, Paul Melkert, Simon Egerton, Seve van Ass, Jeroen Hertzberger, Jochem Bakker, Sjoerd Gerretsen, Thijs van Dam, Diede van Puffelen, Tjep Hoedenmakers, Milan van Baal, Justen Blok, Nick Catlin, Hidde Turkstra.

Wedstrijdselectie Oranje-Rood Pimin Blaak, Mehmood Rashid, Mohammad Rizwan, Joep de Mol, Jelle Galema, Thomas Briels, Mink van der Weerden, Benjamin Stanzl, Niek van der Schoot, Mark Rijkers, Teun Beins, Bob de Voogd, Max Kuijpers, Robert van der Horst, Bram Huijbregts, Agustin Mazilli, Hugo Dekkers.


1 Reactie

  1. goud

    Briljant statement bij studio sport van Jeroen Hertzberger, helemaal in lijn met mijn eerdere reacties op hockey.nl. Tijd voor besef van realiteit bij knhb


Wat vind jij? Praat mee...