Zuinig maar efficiënt Kampong met geluk voorbij Oranje-Rood

Kampong heeft zich zondagmiddag hersteld van de nederlaag tegen Bloemendaal van afgelopen vrijdag. De landskampioen won het uitduel bij Oranje-Rood met 1-3, ondanks dat de thuisploeg niet voor de bezoekers onderdeed. Kampong overleefde elf strafcorners, scoorde één keer uit de omschakeling, één keer via een eigen doelpunt en één keer na een Eindhovense keepersfout.

De nederlaag tegen Kampong moet voor de spelers van Oranje-Rood voelen als een geweldige dreun. Na de eerste 35 minuten voelde de ploeg van trainer/coach Roger van Gent zich gelijkwaardig aan de landskampioen. Na rust veranderde er weinig aan dat beeld, maar ging Kampong uiterst efficiënt met de weinige kansen om. Dat het daarbij twee keer de hulp nodig had van de Eindhovenaren, maakte het verlies op eigen veld extra zuur voor de thuisploeg.

De 1-3 betekende de eerste nederlaag van het seizoen voor Oranje-Rood, dat afgelopen vrijdag al zijn eerste punten verspeelde op bezoek bij Klein Zwitserland (1-1). Kampong boekte zijn derde zege van deze jaargang en blijft voor de zestiende keer op rij ongeslagen in de uitwedstrijd in de Hoofdklasse.

Blessure doelman Blaak

Oranje-Rood moest al vóór het duel een tik verwerken toen doelman Pirmin Blaak geblesseerd afhaakte in de warming-up. De goalie van Oranje maakte bij het inspelen een verkeerde beweging en moest met een knieblessure naar de kleedkamer. Sander van Berkel nam zijn plek onder de lat in en ging voorafgaand aan de derde Utrechtse treffer in de fout.

Bjorn Kellerman juicht na de 1-2 van Kampong. Foto: Koen Suyk

Lees hieronder de belangrijkste updates van het duel terug.

Einde wedstrijd

69′ DOELPUNT KAMPONG! Van Berkel gaat opzichtig in de fout. De debuterende doelman schopt de bal recht in de stick van Robbert Kemperman, die zijn ploeggenoot Kellerman in staat stelt simpel de 1-3 binnen te tikken. Wedstrijd gespeeld.

67′ Een schot van Rizwan Muhammad gaat een metertje naast.

65′  Eindelijk weer een kansje voor Kampong: Ties Ceulemans tipt de bal met de forehand richting het doel van Oranje-Rood, maar Van Berkel brengt redding.

63′ Bij de elfde (!) corner keert De Wijn de bal van Van der Weerden met zijn stick en is het gevaar op de gelijkmaker voor Kampong geweken.

61′ Oranje-Rood dringt weer aan en verdient zijn achtste strafcorner van de middag. Die mondt meteen uit in strafcorner nummer negen, nadat De Wijn de bal tegen zijn voet krijgt. Daarna volgt meteen de tiende corner… en de elfde. Telkens wordt de bal onreglementair tegengehouden door De Wijn.

57′ DOELPUNT KAMPONG! Vanuit het niets komt de landskampioen weer op voorspong, 1-2. Van der Weerden werkt een backhandschot van Kellerman ongelukkig over zijn eigen doellijn. Oranje-Rood leed even daarvoor balverlies en meteen slaat Kampong toe, zij het enigszins fortuinlijk.

56′ Oranje-Rood lijkt op 2-1 te komen na knap voorbereidend werk van Bob de Voogd, maar Thomas Briels heeft de bal met de voet geraakt voordat ie over de lijn gaat. Doelpunt afgekeurd.

Einde Q3.

52. Strafcorner nummer zeven voor Oranje-Rood. Van der Weerden pusht laag en hard, maar Harte brengt wéér redding, nu met zijn stick.

51. Opnieuw een grote kans voor de bezoekers, maar de Van der Weerden kan redding brengen door de bal vóór de doellijn weg te werken.

50′ Een wilde uithaal van Kellerman, die de bal bijna in de tv-toren achter de goal van Van Berkel schiet. Oranje-Rood – en wat cameramensen – komen met de schrik vrij.

47′ Strafcorner nummer zes voor de thuisploeg. Kampong-goalie Harte brengt met de rechtervoet redding op de inzet van Van der Weerden. Weer geen succes voor de Eindhovenaren.

45′ Van Berkel redt knap op een schot van Kellerman. Eerste grote kans voor Kampong na rust.

40′ Groene kaart voor Robert van der Horst

38′ Thomas Briels legt de bal op een Kampong-voet en verdient zo de derde strafcorner van Oranje-Rood. Sander de Wijn keert de bal van Van der Weerden met zijn voet. Nog een strafcorner voor de thuisploeg, maar die levert niets op.

Q3 begonnen.

Duel in evenwicht. Kampong kwam op voorsprong vanuit een razendsnelle omschakeling, het handelsmerk van de ploeg van trainer/coach Alexander Cox. Op basis van het initiatief en de kansen was de gelijkmaker van Martinez tien minuten vóór rust verdiend.

Rust in Eindhoven.

34′ Het meeste gevaar bij de thuisploeg komt van Benjamin Stanzl, die maar moeilijk van de bal te zetten is en vaak dreigend de cirkel binnenkomt bij Kampong.

32′ Tweede strafcorner voor Oranje-Rood. Van der Weerden pusht naast uit een fraaie variant. Stand blijft 1-1.

29′ Groene kaart voor Max Kuijpers

Rashid Mehmood juicht na de 1-1 namens Oranje-Rood. Foto: Koen Suyk

26′ DOELPUNT ORANJE-ROOD! Het is 1-1: Lucas Martinez tikt de bal over de lijn na een inzet van Niek van der Schoot. Rashid Mehmood stond met een heerlijke solo aan de basis van het doelpunt.

25′ Groene kaart voor Ties Ceulemans

23′ We zijn vijf minuten onderweg in het tweede kwart. Spel golft op en neer, zonder dat er grote kansen ontstaan.

Einde Q1

16′ Weer een kans voor Oranje-Rood, maar Stanzl raakt de bal totaal verkeerd met zijn backhand.

15′ Eerste strafcorner voor de thuisploeg nadat Silas Lageman te vroeg inliep na een vrije slag. Kemperman keert de inzet van Van der Weerden bij de paal. Kans op de gelijkmaker voorbij voor Oranje-Rood.

Kampong is op 0-1 gekomen via Ties Ceulemans. Foto: Koen Suyk

12′ DOELPUNT KAMPONG! Ties Ceulemans benut van dichtbij een rebound na een redding van doelman Sander van Berkel. Die keerde in eerste instantie een schot van Bjorn Kellerman. Kampong kwam er razendsnel uit na balverlies van Van der Weerden op de helft van Kampong.

8′ Max Kuipers is dicht bij de 1-0, maar zijn flitsende tip-in op een pass van Mink van der Weerden wordt op miraculeuze wijze gered door Kampong-doelman David Harte.

6′ Klein kansje voor Oranje-Rood via Bob de Voogd, maar zijn schot wordt gekraakt en gaat naast.

5′ Kampong meldt zich voor het eerst in de cirkel van Oranje-Rood: Robbert Kemperman haalt verwoestend uit, maar de bal vliegt hoog over.

Verzorging voor Stanzl (Oranje-Rood) en Balk (Kampong). Foto: Koen Suyk

4′ Het spel ligt even stil na een vervelende botsing tussen Lars Balk (Kampong) en Stanzl. Met name Balk heeft verzorging nodig.

3′ Eerste grote kans van de wedstrijd voor de thuisploeg: Thomas Briels mist net op een voorzet van Benjamin Stanzl.

1′ Er is afgeslagen door Kampong.

Ai… Oranje-Rood-doelman Pirmin Blaak is tijdens de warming-up geblesseerd afgehaakt. Hij verdraaide zijn rechterknie tijdens het inspelen. Hij wordt onder de lat vervangen door Sander van Berkel, die zijn debuut maakt in de Hoofdklasse.

Over enkele minuten de afslag van Oranje-Rood tegen Kampong. De stemming zit er hier in Eindhoven al goed in na de daverende stunt van Oranje-Rood Dames 1 bij landskampioen Den Bosch: 0-1.

Statistieken vooraf

• Oranje-Rood en Kampong leden afgelopen vrijdagavond hun eerste puntenverlies in dit seizoen. De Eindhovenaren moesten op bezoek bij Klein Zwitserland genoegen nemen met een punt (1-1), terwijl Kampong voor het eerst sinds 19 maart 2017 verloor: 1-2 in de topper tegen Bloemendaal.
  • Oranje-Rood is in de reguliere competitie al elf thuisduels op rij ongeslagen. Sinds de laatste thuisnederlaag op 17 september 2017 (3-4 tegen Amsterdam) won de ploeg negen duels en speelde er twee gelijk.
  • Kampong is in de Hoofdklasse al vijftien uitwedstrijden op rij niet te kloppen. De Utrechters verloren op 19 maart 2017 met 5-2 bij Rotterdam, maar bleven daarna telkens ongeslagen: elf zeges en vier gelijke spelen.
  • Vorig seizoen troffen deze teams elkaar in de halve finale van de play-offs om het landskampioenschap. Kampong trok in twee duels, beide beslist door shoot-outs, aan het langste eind.