Almere met overtuiging naar beslissingswedstrijd, maar Hurley heeft vertrouwen

Almere en Hurley gaan op voor een derde duel. De Flevolanders versloegen in eigen huis de overgangsklasser met 3-0. Klinkende cijfers, al waren de mogelijkheden voor Hurley er zeker ook. Zondag valt in het Amsterdamse Bos de beslissing wie volgend jaar Hoofdklasse speelt.

Almere greep dus de laatste strohalm om klassebehoud te bewerkstelligen middels een beslissingsduel, maar van extase bij de Almeerders was zaterdag na de ruime zege geen sprake. Ook bij coach Pasha Gademan staat het vizier al direct op de volgende dag gericht. ‘We hebben het sterk opgepakt na woensdag, maar het winnen van deze wedstrijd was geen doel op zich. Het winnen van deze serie is dat wel. Het lijkt me raar als we nu heel euforisch gaan doen terwijl we nog een wedstrijd te spelen hebben.’

Pasha Gademan spreekt zijn troepen toe na de overwinning op Hurley (c) Willem Vernes

Gademan zag zijn ploeg al na tien minuten met 2-0 leiden tegen de Amsterdammers. Deegan Huisman rondde van dichtbij af na geklungel in de Hurley-defensie en Terrance Pieters schoot een ietwat eenvoudig verkregen strafcorner droog binnen. De aanvaller die deze week te horen kreeg dat bondscoach Max Caldas hem geselecteerd heeft voor de Champions Trophy in Breda maakte na zijn treffer meteen duidelijk dat het klaar was. Het gevoel na de 2-0 dat de wedstrijd al in de tas was voor Almeerse was de verdienste van het vlijmscherpe begin van de thuisploeg. Ook doelman Youri Beck was vanaf het fluitsignaal alert: hij bracht in de openingsfase redding op inzetten van Christiaan Stroboer (2x), Kenny Bain en Philip Thiadens.

Terrance Pieters (Almere) gebaart na zijn treffer dat het duel op slot zit (c) Willem Vernes

Ten opzichte van de eerste ontmoeting in het Amsterdamse Bos leverde Almere meer intensiteit en strijd in de duels. Gademan: ‘Het is een excuusje, maar als je vier en een halve week moet wachten op een wedstrijd, is dat moeilijk. Hurley deed dat ook gewoon goed woensdag. Als er bij hen nou paniek ontstaat, konden wij ze pakken, maar dat was er niet en wij waren te passief.’

Hurley was zeker niet kansloos, zag ook Gademan. Kansen waren er te over voor de mannen in het blauw. De grootste mogelijkheid was voor Thiadens, die direct na de afslag van het tweede kwart vogelvrij in de cirkel de bal van Maarten Nyst ontving. De spits was echter te gehaast en koos voor een schot op doel, zonder aanname. De bal ging naast Naast. De Hurleyaanse strafcorner werd onklaar gemaakt door eerste uitloper Andrin Rickli.

‘Je moet ook een beetje geluk hebben met dat die kansen vallen’, is de mening van Gijs Buissant, de Hurley-middenvelder die al twee wedstrijden de ondankbare taak heeft international Jonas de Geus te schaduwen. Buissant kijkt nauwelijks naar de bal, zijn ogen zijn continu gericht op De Geus. Waar De Geus gaat, gaat Buissant. Als De Geus wisselt, mag Buissant er ook even af om op adem te komen.

Jonas de Geus (Almere) wordt op de hielen gezeten door Christiaan Collot d’Escury en Gijs Buissant van Hurley (c) Willem Vernes

De 27-jarige midmid vindt het verdedigen van de Almeerse sterspeler overigens helemaal geen ondankbare taak. ’Iedereen in het team heeft een rol en dit is de mijne. Ik doe het met liefde. Jonas is een mooie speler. Met alle respect voor de andere jongens van Almere, maar hij steekt er wel echt met kop en schouders bovenuit.’

Het leverde meerdere interessante duels op. Maar waar luis in de pels Buissant woensdag meestal de baas was, kwam De Geus zaterdag al vaker als winnaar uit de strijd, zoals Almere over het algemeen vaker de persoonlijke duels won dan drie dagen eerder. Zoals even voor rust, toen De Geus los was in de cirkel. Het leverde Almere een strafcorner op, die niet benut werd.

De 3-0 van Fortuin

Terwijl Hurley na rust de meeste kansen kreeg, was het Almere dat nog wist te scoren. Huisman stuurde Pieters diep met een slim balletje met zijn backhand, waar de Hurley-verdediging niet op rekende. Pieters zocht de enig overgebleven verdediger op en legde op tijd af bij de tweede paal waar Juan Fortuin kon inglijden: 3-0.

Bij de 3-0 kon ook Gademan opgelucht ademhalen. ‘Terrance gebaarde al bij de 2-0 dat het klaar was. 2-0 is ruim, maar er kan altijd nog wat geks kan gebeuren. Ik rekende me nog niet rijk. Maar bij de 3-0 weet je het wel echt zeker.’

Uitspelen en heel blijven, zou je denken met een 3-0 stand en vijf minuten op de klok. Maar Almere wilde meer. Pieters moest met een laatste aanvallende krachtinspanning nog strompelend het veld verlaten, al lijkt er weinig aan de hand voor zondag. ‘Dat is de natuur van deze jongens’, meent Gademan. ‘Ze willen hockeyen. Wij zijn niet zo heel goed in laag staan, consolideren en verdedigen.’

Met een 3-0 verlies keert Hurley weer richting Amsterdam. De uitslag is wat geflatteerd gezien het spelbeeld. Buissant ziet voldoende kansen voor de beslissingswedstrijd. ’We hadden het weer voor het grijpen. Net als tegen KZ, binnen handbereik. We hadden een strijdplan en dat voerden we goed uit. Maar we beginnen niet scherp en de kansen vielen niet. Dat moet morgen anders. In de kleedkamer bij ons heerst het volste vertrouwen in de derde wedstrijd.’

Gijs Buissant kijkt gekweld toe hoe zijn ploeg Hurley met 3-0 van Almere verliest (c) Willem Vernes

Lees hier de live updates terug:

Het is afgelopen. Almere wint met 3-0 van Hurley. Morgen de beslissingswedstrijd in het Amsterdamse Bos.

’68 Pieters nog een keer, maar hij wordt gestopt door Van Gennip. Strompelt naar de kant.

’66 Uitspelen en heel blijven, zou je denken. Maar Almere wil meer.

’61 Almere komt op 3-0. Het is Juan Fortuin die hem maakt, na uitstekend voorbereidend werk van Pieters, die een slim balletje ontvangt van Huisman. Verdediging Hurley zat mis. Pieters en Fortuin konden een 2-1 uitspelen.

’60 Nyst met een inzet voor zijn backhand. Opnieuw verdedigt Klop goed.

’58 Twee kansen voor Hurley. Chris Collot d’Escury aan de bal in de cirkel, maar wordt keurig verdedigd door Justin Klop. Bain later met een schot vanaf de achterlijn, zijnet. Nog een keer Bain, dit keer van de andere kant in de cirkel. Zijplank.

’56 Klap van De Geus de cirkel in. Erwin Kruisbrink kan er net niet bij.

’55 Bain kan aannemen in de cirkel, maar Robin Herweijer verdedigt keurig.

’54 Hurley opnieuw direct gevaarlijk na de afslag. Coll rent over de achterlijn en krijgt de bal bij Maarten Nyst, maar die krijgt de bal op zijn lichaam.

’53 We zijn weer begonnen. Nog 17,5 minuut.

En dat was het derde kwart. Stand nog altijd 2-0. Kansen dit kwart voor Hurley.

’52 En Stroboer met een backhand. Zeilt hard voorlangs.

’51 Nieuwe corner voor Hurley nadat Cornelisse Hjalmar Koedijker randje cirkel onderuit haalt, oordeelt de arbitrage. Beck geeft een rebound op inzet Niek Collot d’Escury. Aanvaller van Hurley tennist bal richting doel, maar Jolie redt miraculeus op de lijn.

’47 Chris Collot d’Escury haalt een corner voor Hurley. Rickli loopt hem eruit, maar blijft liggen. Blessurebehandeling. Hij kan weer door. Applaus vanaf de kant. Lange corner.

’43 Thom Hayward verspeelt de bal aan Daniel de Haan, die richting de Hurley-cirkel kan. De aanvoerder herstelt zelf zijn fout.

’42 Wisselink grijpt goed in bij een voorzet van Almere.

’39 In tegenstelling tot de eerste helft laat Almere zich nu zakken op eigen helft en geeft pas druk bij de middenlijn.

’38 Groen voor Jolie voor een onbewust tackle op Gijs Buissant.

’36 We zijn weer begonnen. Kenny Bain krijgt direct groen voor een bodycheck.

RUST

’35 Almere krijgt nog een corner na een overtreding op De Geus. Goede redding Wisselink.

’33 De eerste strafconer voor Hurley na een shootje van Bram Cornelisse. Thiadens en Niek Collot d’Escury op de kop. Andrin Rickli rent te vroeg uit en moet naar de middenlijn. Thiadens pusht naast.

’32 Steven Schilte gaat naar de grond en wil een strafcorner. Alkemade ziet er niets in.

’29 Kans voor Almere, Juan Fortuin komt goed inglijden. Bal over de achterlijn.

’27 Stroboer moet eraf na commentaar op de leiding. Groen.

’24 Een tweede strafcorner voor Almere. Pieters’ push mislukt volledig, maar belandt niettemin op de voet van eerste uitloper Bain. Nieuwe corner. En nu een stopfout van Patrick Houben. Kans voorbij.

’23 Counterkans voor Almere met Pieters op stoom, maar Hurleys Pim Wasser verdedigt goed.

’18 Direct na de afslag krijgt Hurley zijn tot nu toe grootste mogelijkheid van de wedstrijd. Maarten Nyst gaat goed door en levert de bal af bij de vrijstaande Philip Thiadens in de cirkel. De spits heeft alle tijd, maar kiest ervoor de bal in één keer te nemen en slaat naast.

Het eerste kwart zit erop. Almere kent een droomstart met twee doelpunten in de eerste tien minuten.

‘9 Almere verdient een corner. De scheidsrechter fluit voor een overtreding van Pim Wasser op Daniel de Haan. Leek eerder dat de aanvaller zelf een overtreding maakte. Geen Jolie in het veld. Maar wel Pieters! En die scoort laag in de rechterhoek: 2-0.

‘7 Weer een mogelijkheid voor Hurley. Beck staat opnieuw goed bij backhandschot Kenny Bain.

‘6 Youri Beck is twee keer nuttig voor Almere. Hij staat goed bij een tip-in van Stroboer en redt ook de rebound van Thiadens.

‘4 Eerste kans Hurley is voor Christiaan Stroboer. Schot uit de draai belandt in het zijnet.

‘3 Het is 1-0! Deegan Huisman rondt van dichtbij af, na onhandig verdedigen van Hurley.

‘1 We zijn begonnen!

Bij de thuisploeg speelt Manuel Verga niet mee. Hij is geschorst na zijn gele kaart in de wedstrijd van woensdag.


Wat vind jij? Praat mee...